Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'350' Hareketi Büyüyor

Dünyanın dört bir yanından yaşlı, genç, çocuk, bilim insanı, yazar, aktivist binlerce insan "350" için 24 Ekim'de biraraya geliyor. "350" hareketi Türkiye'de de büyüyor...

ntvmsnbc
'350' Hareketi Büyüyor

Dünyanın dört bir yanından yaşlı, genç, çocuk, bilim insanı, yazar, aktivist binlerce insan "350" için 24 Ekim'de biraraya geliyor. "350" hareketi Türkiye'de de büyüyor...

"Biz dünyanın dört bir yanından bir grup insanız, yaşlı ve genç, bilim insanları, yazarlar ve aktivistler olarak ortak bir amaç için buluştuk. Dünyadaki en önemli sayının ne olduğunu biliyoruz: 350. Bu sayıyı dünyanın bugüne kadar karşılaştığı en tehlikeli krizi çözmek için nasıl kullanmamız gerektiğini de biliyoruz. Ancak bunu sadece sizin yardımınızla başarabiliriz.

Bir sene önce dünyanın en önemli hava bilimcilerinden NASA’nın James Hansen’i ve yardımcılarının yaptıkları araştırmalar ve çalışmalar çok önemli sonuçlar ortaya çıkardı. Eğer atmosferdeki karbondioksit miktarını 350 parça / milyona indiremezsek dünyamızın medeniyetlerin oluşmasına ve canlıların yaşamasına imkân veren yapısını tamamen kaybedeceğiz. Dünya’nın bildiğimiz Dünya olabilmesi için atmosferdeki karbondioksit miktarının 350 parça milyonun altında tutmak zorundayız.

Kötü haber 350 parça / milyon sayısını çoktan geçmiş olmamız – şu an atmosferdeki karbondioksit miktarı 389 parça / milyon. Bu nedenle kutuplar eriyor, kuraklık her yeri etkiliyor, bu nedenle sıtma gibi bulaşıcı hastalıklar yayılarak daha önce görülmedikleri yerlerde salgın haline geliyorlar.

İyi haber ise, ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. 350 sayısını hedefleyerek atmosferdeki güvenli karbondioksit miktarına geri dönebiliriz. Bunun için en güzel fırsat bu Aralık ayında Kopenhag’da gerçekleşecek.

Planımız şu: 24 Ekim günü sizden yaşadığınız yerde dünyadaki en önemli sayıyı (350) herkes tarafından görünebilir hale getiren bir organizasyon düzenlemenizi istiyoruz. Bugün itibarı ile sitemize kayıt edilmiş 500’den fazla organizasyon var – örneğin tam 24 Ekim günü Abikalike, Nijerya’da ve TKTK’de yöreliler bir kampanya ile 3,500 ağaç dikecekler. Bu sivillerin, sizin gibi insanların bugüne kadar iklim değişikliği için organize ettiği en büyük hareket olacak. Şu ana kadar 50’den fazla ülkeden insanlar bu sorumluluğu yerine getirmek için 24 Ekim günü çalışmaya söz verdi. Ancak bu hareketi büyütmek zorundayız – sizin, şehrinizin, köyünüzün ve ülkenizin desteğine ihtiyacımız var."

Uluslararası "350" hareketinin davet metninde bu sözler yazılı... Bu çağrıya Türkiye'den de yanıt geldi. "350" hareketine katılanlar farklı şehirlerde farklı etkinlikler düzenliyor.

Ankara'dan "İklim için Gençlik Girişimi"nden gelen çağrıda şunlar yazılı:

"İklim için Gençlik Girişimi olarak, 350 Ankara Hareketi’nin 24 Ekim’de Ankara’da gerçekleştireceği eyleme destek vereceğiz. 350 bisikletli, Gençlik Parkı’ndan Meclis’e pedal çevireceğiz, adil ve etkili bir iklim politikası için sesimizi yükselteceğiz! Siz de dahil olun, barışçıl ve renkli bir eylem ile hesap soralım.

Dünyayı, kendimizi, tüm canlı hayatını kurtarmak için zamanımız daraldı. Bu, sonunda yakışıklı artistin hepimizi kurtardığı bir Amerikan kurgu filmi değil. Bu şu an da yaşadığımız ve etkilerini, İstanbul ve Karadeniz sel felaketleri, Konya Ovası'nın çölleşmesi, 2007 kuraklığı ile gördüğümüz asırı iklim olaylarının gösterdiği iklim değişikliği. Hala bir şeyler yapmak için geç değil ama zaman hayatımıza mal olacak şekilde aleyhimize işliyor. Aralık ayında bütün hükümetler iklim değişikliği konusunda görüşmeler yapmak ve sorumluluklarını belirlemek için Kopenhag’da toplanacaklar. Bizim hükümetimiz de bu toplantıda yer alacak. Hükümetleri karar ve sorumluluk almaya zorlamak için bu bizim son şansımız. Tüm dünyada 3000’den fazla kentte eylemler yapılacak ve iklim değişikliğini durdurmak için atmosferdeki karbondioksit yoğunluğunun milyonda 350 parçacığa düsürmek için Kopenhang’da karar alınması istenecek. Şu an da bu rakam 386 ve hızla artmaya devam ediyor. Yaşanan felaketleri önlemek ülkemizi de zorlayarak sorumluluk almalarını sağlamakla mümkün.

Bu nedenle bizler 350 Ankara olarak bu taleplerimizi hükümete duyurmak için 24 Ekim Cumartesi günü saat 12’de bisikleti olanlarla Gençlik Parkı/Ulus’da bulusup pedallayarak , bisikletsiz geleceklerle saat 13.00’de Meclis Parkta olacağız. Ellerimizde 350 flamaları tasıyacağız, meclis parkına vekillerimizi de davet edeceğiz. Eğer bir seyler yapmazlarsa geleceğimizi yok edeceklerini hatırlatacağız.

Bisikletli, bisikletsiz herkesi kendi geleceği için sorumluluk almaya 24 Ekim’deberaber taleplerimiz yükseltmeye davet ediyoruz.

Ankara'da "350" hareketi için çocuklar da biraraya geliyor.

Çocuklar da "dur" diyor

Küresel Eylem Grubu'nun internet sitesinde ise 24 Ekim için şunlar yazılı:

İstanbul

24 Ekim, Cumartesi

Saat 16:00'da Galatasaray Lisesi önünde buluşuyoruz

Barış renkleriyle hazırladığımız "güneş, rüzgar, 350 hemen şimdi" pankartının arkasında. Önümüzde kocaman bir dünya bize eşlik edecek. Dünyamızı Tünel'e doğru yuvarlarken davullarımız, marakaslarımız, düdüklerimiz, dövizlerimiz, bayraklarımız ve tabi ki sloganlarımız bir kez daha uyaracak sayın yetkilileri "gezegenimiz satılık değil" diye. Basın açıklamamızı her konuşmasını "torunlarımız için, çocuklarımız için" diye bitiren, 10 yılı aşkındır iklim değişikliğini her bir mevzuya bağlama yeteneğine sahip aktivist ömer madra okuyacak. Taner Öngür ve Serap Yağız, güneş şarkılarını güneş enerjisiyle çalışan anfileri sayesinde duyuracaklar aktivistlere.12 aralık öncesi son uluslararası eylem gününde, uluslararası iklim hareketine İstanbul'dan biz de unutulmaz bir fotoğraf vereceğiz Galata Kulesi'nin önünden, tüm umutlarımızla...

Kamuya açık bir eyemdir, tanıdığınız herkesi rahatça çağırabilirsiniz. 24 Ekim'de görüşmek üzere...

İzmir

24 Ekim, Cumartesi

Saat 15:00'da Yakın Kitapevi önünde buluşuyoruz.

Sevinç Pastanesi'ne doğru yürüyoruz. Basın açıklamamızdan sonra, Kordon'da çimlerin üzerinde bedenlerimizle 350 yazıyoruz. Kocaman bir 350 için sen de katıl!

Bursa

24 Ekim, Cumartesi

Saat 17:00'da Heykelin önünde basın açıklamasına herkesi bekliyoruz.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/350-hareketi-buyuyor_73527.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!