Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

4 Büyük ABD'li Şirket, TOKİ için Tema Parkı Tasarlayacak

Ankara'da tema parkı yapımı için Ballıkuyumcu'daki arazisini satışa çıkaran ancak talep görmeyen TOKİ, projeyi İstanbul'a kaydırdı. Halkalı'daki 1.5 milyon metrekarelik alanda yapılması planlanan tema parkı ile ABD'li 4 büyük firma ilgileniyor. Disneyland'in tasarımcısı VisionMaker, ERA, Sea World ve Six Flags gibi, dünyaca ünlü tema parklarının

Sabah Gazetesi
4 Büyük ABD'li Şirket, TOKİ için Tema Parkı Tasarlayacak

Ankara'da tema parkı yapımı için Ballıkuyumcu'daki arazisini satışa çıkaran ancak talep görmeyen TOKİ, projeyi İstanbul'a kaydırdı. Halkalı'daki 1.5 milyon metrekarelik alanda yapılması planlanan tema parkı ile ABD'li 4 büyük firma ilgileniyor. Disneyland'in tasarımcısı VisionMaker, ERA, Sea World ve Six Flags gibi, dünyaca ünlü tema parklarının proje tasarım ve yönetimini üstlenen firmalar, İstanbul'da yapılacak proje için taslak hazırlayacak. Firmalar, Halkalı'daki arsaya uygun konseptlerini proje tasarımı ve yönetim biçimi bakımından oluşturup TOKİ ile paylaşacak. TOKİ de arsayı ihale edecek. Daha sonra, ihaleyi kazanıp arsada hasılat paylaşımı modeli ile projeyi gerçekleştirecek firma, ABD'li şirketlerle buluşturulacak ve proje her iki tarafın da yapacağı görüşmeler neticesinde son halini alacak.

Konut ve ticaret alanları

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, toplam 1.5 milyon metrekarelik arazide 1 milyon 189 bin metrekarelik alanın tema parka ayrıldığını, 79 bin metrekarelik alana 1.25 emsal oranı ile konut yapılacağını kaydetti. Bayraktar, 52 bin 177 metrekarelik kısmın da ticaret alanı olarak kullanılacağını belirterek, ihalenin 1 hafta içinde yapılacağını söyledi. Bayraktar, "Aslında Ankara'ya öncelik veriyordum; müşteriler İstanbul'daki projeyle daha çok ilgili. ABD'de yaptığımız temaslarda firmalar proje ile çok ilgilendiler. Araziye de yerli ve yabancı pek çok talip var" dedi. Halkalı'daki arazinin çok değerli olduğunu ve hasılat paylaşımı modeli ile ihale edileceğini aktaran TOKİ Başkanı, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Parkın içinde ticari üniteler, otel ve konaklama tesisleri, büfe, kafe, restoran, sinema, tiyatro, dinlenme ve eğlence merkezleri, hayvanat bahçesi, lunapark alanları, su parkı ve tüm bunları destekleyecek diğer fonksiyon yapıları yer alabilir. Uygulama ilçe belediyesinden onaylanacak avan projeye göre yapılacak. Parkın içinde yapı yüksekliği serbest ancak emsal 0.05."

Bayraktar, bölgenin isminin Anadolu yakasındaki Ataşehir'in Avrupa yakasındaki karşılığı olarak 'Atakent' şeklinde değiştireceklerini kaydetti. Ankara'da tema park alanı olarak ayrılan Ballıkuyumcu'daki 3.8 milyon metrekarelik arazideki proje çalışmaların devam ettiğini de belirten Bayraktar, yeni ihalede kim uygun teklif verirse arsayı ona satacaklarını söyledi.

"DATİ'nin indirim isteğini kabul etmemiz olanaksız"

Ataköy'deki arsanın ihalesine katılmak için "200 milyon dolarlık indirim" isteyen Denizciler Ataköy Turizm İnşaat'ın (DATİ) teklifine de yanıt veren Bayraktar, "Böyle bir şey asla söz konusu olamaz" dedi. "Eğer o arsayı alamazlarsa yandılar" yorumunu yapan TOKİ Başkanı, "Arsanın sahibi başkası olursa çakacakları her çivi için işleri yokuşa sürebilir" diye konuştu. Yapılacak her yatırım için DATİ'nin tıpkı TOKİ'den aldığı gibi yeni arsa sahibinden de muafakiyet alması gerekeceğinin altını çizen Bayraktar, "Şirketleri, Özelleştirme İdaresi'nden aldıkları zaman ödenen 200 milyon doları ihaleye katılmaları halinde oluşacak fiyattan düşürmek gibi bir yetkimiz yok. Arsamızın değeri belli. Yapılan araştırmalar sonucu 420 milyon YTL dedi, biz üstüne 30 daha koyduk, 450 milyon YTL yaptık. Benim malım bu. Alan alır, almayan almaz" diye konuştu.

Dünya Bankası'ndan 1 milyar dolar

ABD'de Dünya Bankası yetkilileriyle görüştüğünü ve 1 milyar dolar kredi sağlanması konusunda anlaşma sağlandığını bildiren Bayraktar, kredinin kullanımı için Hazine garantisi gerektiğini ve bu konuda da çalışmaların sürdüğünü söyledi. "Dünya Bankası, Türkiye'ye, TOKİ'ye kredi kullandırmak konusunda çok istekli'' diyen Bayraktar, Dünya Bankası'ndan sağlanacak kredinin kentsel dönüşüm ve sosyal konut projelerinde kullanılacağını kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/4-buyuk-abdli-sirket-toki-icin-tema-parki-tasarlayacak_63101.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!