Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

41 Kalemden Sokak Sokak İzmir

İzmir'de yaşayan 41 yazar, kentin semtlerini anlatmak için sokak sokak dolaştı. Aralarında şairlerin, gazetecilerin, yazarların, arkeologların, tarihçilerin ve akademisyenlerin yer aldığı yazarlar, kentin tanıtımına büyük katkı yapacak 'İzmirim' kitap setinde yaşadıkları, severek dolaştıkları mekanlarla ilgili izlenimlerini yazdılar. Ballıkuyu,

Yeni Asır Gazetesi
41 Kalemden Sokak Sokak İzmir

İzmir'de yaşayan 41 yazar, kentin semtlerini anlatmak için sokak sokak dolaştı. Aralarında şairlerin, gazetecilerin, yazarların, arkeologların, tarihçilerin ve akademisyenlerin yer aldığı yazarlar, kentin tanıtımına büyük katkı yapacak 'İzmirim' kitap setinde yaşadıkları, severek dolaştıkları mekanlarla ilgili izlenimlerini yazdılar. Ballıkuyu, Tilkilik, Kadifekale, Eşrefpaşa, Hatay, Karabağlar, Gaziemir, Bayraklı, Çiğli, Gültepe, Bornova, Buca gibi 41 ayrı yerin 41 kişi tarafından anlatıldığı kitap, Heyamola Yayınevi tarafından basılacak. Kitap, Nisan ayındaki İzmir Kitap Fuarı'nda okuyucuların karşısına çıkacak.

8 ay önce başladı

Proje Koordinatörü Fergül Yücel, yaklaşık 8 ay önce Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde basın açıklaması ile gündeme gelen projenin sonuçlandığını söyledi. Yücel, "İzmir doğumlu veya İzmir'de yaşayan 41 yazar, farklı uzmanlık alanlarıyla İzmir'in sosyal yapısı ve çok kimlikli kültürünün gökkuşağını oluşturdular. Yazdıkları bu kitaplar, İzmir için yüreği çarpan siyasetçi, gazeteci, bilim insanlarına zengin ve gerçek bir kaynak olacak. İlk kez böylesi geniş katılımlı bir kent projesine imza koymaktan mutluyuz" dedi. Yazarların kentin tarihini, coğrafyasını, toplumsal hayatını, geçirdiği değişimleri, insan tiplerini, atmosferini, doğal güzelliklerini, unutulan değerlerini, yeme içme kültürünü, gecesini gündüzünü, yazını kışını, folklorunu, eğlence hayatını, daha bin türlü özelliğini anlattığını belirten Yücel, "İzmir için çalışan siyasetçi, akademisyen ve araştırmacılara gerçek bir kent profili sunan bu zengin kaynak, fotoğraflarla İzmir anıları kitabı oldu. İlk kez yapılan bu kollektif çalışmanın kente edebiyat alanında ve tanıtımında büyük zenginlik katacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Büyük ilgi gördü

Heyamola Yayınevi sahibi Ömer Asan, ise "Türkiye'de ilk kez böyle bir proje yapıldı. 2010 İstanbul'un dünya kültür başkenti ilan edilmesi projesi kapsamında İstanbullu yazarlarla yaptığımız çalışmanın büyük ilgi görmesi üzerine, böylesi geniş yazar katılımlı bu projeyi İzmir'de de gerçekleştirmekten gurur duyduk" dedi.

İşte yazarlar ve kitapları

'İzmirim' yazarlarının adları ve yazdıkları semt ve ilçeler ise şöyle: Adnan Turgut (Eşrefpaşa), Alex Baltazzi (Alsancak 1482 Sokak), Ali Ekber Yıldırım (Balçova), Avram Ventura (Karataş), Bekir Yurdakul (Hatay Nokta), Bilge Umar (Narlıdere), Birsen Ferahlı (Köprü), Efdal Sevinçli (Şemikler), Emel Kayın (İnciraltı), Elvan Feyzioğlu (Bornova), Fergül Yücel (Altındağ), Ferda İzbudak Akıncı (Buca), Halim Yazıcı (körfez vapurları), Haluk Işık (Mersinli Çınarlı), Hidayet Karakuş (Kemeraltı), İlhan Pınar (Kireçlikaya), Saadet Erciyas (Tarık Dursun K.'nın Semtleri-İzmir Ah), Lütfü Dağtaş (Çiğli), Mehmet Atilla (Karabağlar), Mehmet Şakir Örs (Alaybey), Murat Şahin (Gültepe), Namık Kuyumcu (Alsancak), Nedim Atilla (Gaziemir), Okan Yüksel (Kahramanlar), Oktay Gökdemir (Buca), Orhan Beşikçi (Basmane), Raşel Rakella Asal (Alsancak Gül Sokak), Sancar Maruflu (Bostanlı), Semih Çelenk (Şirinyer), Şadan Gökovalı (Kadifekale), Şükran Yücel (Karantina), Şükrü Tül (Tepekule), Ümit Otan (Konak Balıkhali), Veysel Çolak (Halkapınar Meles), Yaşar Aksoy (Karşıyaka Soğukkuyu ve Bahariye), Yaşar Ürük (Göztepe-Güzelyalı), İhsan Bayram (Değirmendağı), Hakan Kazım Taşkıran (Bayraklı), Hülya Soyşekerci (Bornova), Gönül İlhan (Ege Mahallesi), Duygu Özsüphandağ Yayman (Tilkilik Dönertaş)

Görüşler

Alex Baltazzi: "1482 Sokak benim doğduğum sokak. Benim için çok önemli. Bu kitapla doğduğum sokağın dününü ve bugünkü halini anlattım."

Saadet Erciyas: "Kitapta Tarık Dursun'un çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği sokakları anlattım. O dönemin ünlü mahallelerinden bahsettik. Benim de çocukluğum buralarda geçti. Ortak anılarımız var. Kitapta okuyucular İzmir'in o ünlü sokaklarını ve geçmişini bulacak."

Duygu Özsüphandağ Yayman: "Tilkilik ile bir bağım yok ama bu semt İzmir'in ilk mahallelerinden biri. Bugün İzmir'de yaşayan herkesin burayla bir bağı var. Bu nedenle Tilkilik'e bir vefa borcumuz var. Bu kitapla son 40 yıldır hızlı bir dönüşüm yaşayan, mekanları ve binaları aynı kalan ama yeni bir hayatın kurulduğu bu semti anlattım."

http://www.yapi.com.tr/haberler/41-kalemden-sokak-sokak-izmir_85282.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!