Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"49 Ülke Büyüklüğünde Tahribat"

Termik santrallar ve kömür madenleri kıskacındaki Muğla’da ruhsatı verilen toplam maden alanlarının büyüklüğü, dünya üzerindeki 49 ülkenin yüzölçümünü geçiyor.

yapi.com.tr
"49 Ülke Büyüklüğünde Tahribat"

Doğayı büyük ölçüde yok eden ve insan sağlığı açısından da tehdit oluşturan kömürlü termik santralardan ve açık ocak linyit madeni işletmelerinden en çok etkilenen illerimizden biri de Muğla. Yatağan, Eskiköy ve Yeniköy’deki 3 termik santral için gereken kömür de yine Muğla’dan çıkarılıyor. Birgün’ün haberine göre; Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği’nin ‘Muğla İl Sınırları İçindeki 3 Termik Santral ve Açık Ocak Linyit İşletmelerinin Orman Ekosistemlerine Etkileri’ raporu söz konusu tahribatı bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre bölgedeki maden arama ruhsatı alanlarının toplamı Monako, San Marino, Lihtenştayn, Maldivler, Malta, Barbados, Seyşeller gibi 49 ülkenin yüzölçümünden daha büyük.

Öte yandan derneğin ulaştığı bilgilere göre, Milas ve Yatağan’da toplamda 20’ye yakın ve büyüklükleri 15 ila 15 bin hektar arasında değişen yeni kömür madeni ruhsatları verilmiş durumda. İşletme ruhsatı verilen alanlarda yer alan orman ekosistemlerinde hakim tür ise kızılçam. Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgede ise yine Akdeniz bitki toplulukları bulunuyor. Milas ve Yatağan orman işletme şeflikleri için hazırlanan orman amenajman planlarına göre söz konusu bölgede toplam 55 bitki ve ağaç türü bulunuyor.

Ekosistem Bozulacak
Raporda tahribat şöyle özetlendi:

- Yaklaşık 44 bin hektar için verilen işletme izinleriyle, her ne kadar her karış alanda linyit çıkarılmayacaksa da, söz konusu alanın tamamından daha büyük bir alanda ekosistem bozulacaktır. Delik deşik edilen habitat başta hayvanlar olmak üzere bütün canlılarda olumsuz etkiler yaratacaktır. Ekosistem bütünlüğü bozulacaktır.

- Hava kirliliği nedeniyle zayıf düşen ağaçlarda ve ormanda zararlı böcek ve mantar riski bulunmaktadır. Bütünlük olarak bakıldığında da hava kirliliği, su kirliliği ve gürültü kirliliğinin bütün ekosistemleri, tarım alanlarını ve insanları etkileyecektir, etkilemektedir.

- Yeraltı su rejiminin böylesi büyük boyutlu değişimlerden etkilenmemesi düşünülemez. Zaten düşük bir yağış miktarına sahip olan bölgede yağan yağmurun süzülerek toprak altına gitmesi engellenecek, çıplaklaşan arazilerde yüzeysel akış artacak ve oluşan göletler nedeniyle su kaybı olacaktır. Ani ve şiddetli yağışlarda ise sel riski yükselecektir.

- Doğanın ve ormanların tahribi sadece linyit çıkarılması ve termik santralların zehir saçması değildir. Termik santrallarda elektrik üretmenin neredeyse her aşamasında doğa tahrip edilmektedir. Pasa döküm sahaları, kül barajları ve enerji nakil hatları gibi…

Rapor şu ifadelerle son buldu: “Sonuç olarak, yakın geçmişte yaşanan yıkımların manzarası ortada iken; bölgede linyit ve dolayısıyla elektrik enerjisi üretiminin astarı yüzünden pahalıdır. Bu çalışmamızda, özellikle yeni verilen işletme ruhsatları ile orman ekosistemlerinin nasıl etkileneceği ortaya konulmuştur. Binlerce hektar orman ekosistemi fiziken ve geri dönüşü olmayacak şekilde yok olacaktır. Öte yandan, siyasal iktidar tarafından son yıllarda geliştirilen ‘1 hektar kestik ama 5 hektar dikeceğiz. 1 ağaç kestik ama 10 ağaç dikeceğiz’ gibi abuk subuk söylemleri Muğla örneği için duymadık. Yok edilecek orman alanlarının çok büyük olması kadar, konunun kamuoyuna yeterince yansımaması da siyasal iktidarı bu tür yalanlardan alıkoymuş olmalı.”

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız...

http://www.yapi.com.tr/haberler/49-ulke-buyuklugunde-tahribat_167989.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!