Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

65 Jeotermal Saha ve Kuyu Özele Açılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik üretimi, konut ısıtma ve seracılık alanlarında kullanıma açılacak olan toplam 65 jeotermal saha ve kuyunun ihale süreçleri ve yenilebilir enerji kaynaklarıyla ilgili, MTA Genel Müdürlüğü sosyal tesislerinde düzenlediği basın toplantısında bilgi verdi.

CNN Türk
65 Jeotermal Saha ve Kuyu Özele Açılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından bulunan 33 adet jeotermal saha ile 32 adet jeotermal kuyunun ihale ile özel sektörün kullanımına sunulacağını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik üretimi, konut ısıtma ve seracılık alanlarında kullanıma açılacak olan toplam 65 jeotermal saha ve kuyunun ihale süreçleri ve yenilebilir enerji kaynaklarıyla ilgili, MTA Genel Müdürlüğü sosyal tesislerinde düzenlediği basın toplantısında bilgi verdi.

Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle su, rüzgar, jeotermal yatırımlarında büyük bir hamle başladığını kaydeden Güler, önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi konusundaki çalışmaların da büyük bir hızla devam ettiğini söyledi. Yıllar boyu ihmal edilen çevre dostu, yenilenebilir, güvenilir, entegre kullanımına uygun, yerli enerji kaynağı olan jeotermalın artık keşfedildiğini söyleyen Güler, "yeraltındaki uyuyan güzeli uyandırıyoruz. Yıllardır kullanılmayan bu tertemiz harekete geçirerek ekonominin hizmetine sunmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin 32 bin 500 megavatlık (MW) jeotermal potansiyel ile dünyada ilk 10 ülke, Avrupa'da ise 1'inci sırada yer aldığını anlatan Güler, MTA'nın bugüne kadar 459 kuyu, 205 bin metre sondajlı arama yaparak 187 adet sahayı keşfettiğini ve doğal çıkışlar dahil 4 bin MWt (megavat termal) ısı enerjisinin kullanılabilir hale geldiğini kaydetti.

Jeotermal enerjide 3 sektörün harekete geçeceğini anlatan Güler, bunlardan birincisinin enerji sektörü, ikincisinin gıda sektörü, üçüncüsünün ise turizm ve sağlık sektörleri olduğunu söyledi. Gıda sektöründe organize sera bölgelerinin devreye gireceğini belirten Güler, jeotermal enerji ile ısıtılan seraların yüzde 35 daha ekonomik olduğunu kaydetti.

1 milyon konut jeotermal ile ısıtılacak

Türkiye'de şu ana kadar jeotermal enerji kaynağının yüzde 20'sinin bilinir hale getirildiğini, jeotermalin petrol ve doğalgaza karşı önemli bir alternatif enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Güler, "Bu kaynağı kullanmayı başarırsak 1 milyon konut jeotermal ile ısıtılmış olacak, dışa bağımlılık azalacak, bu da cari açığın azalmasına önemli bir katkı sağlamış olacak" dedi.

5 milyar dolarlık yıllık getiri

Jeotermalin şu ana kadar 1.5 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklük olduğunu anlatan Güler, 2013 yılına kadar 2.7 milyar dolar daha yatırım yapılırsa 2013 yılından itibaren her yıl 5 milyar dolar getirisi olacağını ve 16 milyar dolar net katma değer yaratılacağını ve 250 bin kişiye de istihdam sağlanacağını söyledi.

Bundan sonra jeotermal sahaların sadece işletilmesi değil, aranması işinin de özel sektöre yaptırılacağını anlatan Güler, "bundan sonra petrol sahası gibi jeotermal sahaları da sondaj yapmak üzere duyuracağız. Özel sektör bu sondajları daha hızlı yapabilir" diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/65-jeotermal-saha-ve-kuyu-ozele-acilacak_63187.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!