Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

7. KOBİ Zirvesi Sonuç Bildirgesi

'KOBİ'ler için Rekabetçi Stratejiler ve Uluslararası İşbirliği İmkanları' ana temasıyla, 16-17 Mart 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen 7. KOBİ Zirvesi'nin sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, mevcut bankacılık anlayışı ile KOBİ'ler arasında belli bir iletişim sorunu yaşandığı, bankaların KOBİ'lere yaklaşımında kriterlerin

yapi.com.tr / AA
7. KOBİ Zirvesi Sonuç Bildirgesi

'KOBİ'ler için Rekabetçi Stratejiler ve Uluslararası İşbirliği İmkanları' ana temasıyla, 16-17 Mart'ta Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile İTO işbirliğiyle gerçekleştirilen '7. KOBİ Zirvesi'nin sonuç bildirgesi açıklandı.
    
Bildirgede bütün ülkelerde ve Türkiye'de KOBİ algısının değiştiği, Türkiye'de değişimin ancak kendini değiştiren KOBİ'ler temelinde süreklilik kazanabileceği, bu nedenle ülke genelinde 'lider ülke Türkiye' olarak tanımlanan 2023 yılı hedeflerine KOBİ'lere dönük stratejik bir eylem planı gerekliliği konusunda uzlaşmaya varıldığı belirtildi. Sanayi Strateji Belgesi, yeni Türk Ticaret Kanunu, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması, izlenen mali politikalar ve elde edilen makro ekonomik sonuçların KOBİ'ler için uygun iklim olarak değerlendirildiği bildirgede, ülkenin hala uluslararası rekabet endeksinde 61., inovasyonda 67. sırada olmasının KOBİ'lerin değişime ayak uydurmada önemli güçlüklerle karşılaştıklarının göstergesi olduğu kaydedildi.
    
Birleşerek ölçek güç yaratma
    
Küresel rekabetin aynı zamanda KOBİ'ler arası rekabet biçiminde gerçekleştiği için KOBİ'lerin kalıcı bir güç olmasının yolunun küresel rekabeti hem iç, hem de dış pazarlarda kazanmalarından geçtiğinin açık olduğu belirtilen bildirgede, KOBİ'lerin yeni pazarlara açılmalarında küçük olmanın avantajlarını kullanırken aynı zamanda birleşerek ölçek güç yaratmalarına yönelik yeni politikaların geliştirilmesinin önem taşıdığı ifade edildi.
    
Teşvik sistemi ve yeni teşvik unsurlarına işaret edilen bildirgede, KOBİ Zirvesi'nin dikkat çektiği ihtiyaçlardan birinin uygulamadaki teşvik sisteminin aksayan yönlerinin giderilmesi olduğu, sistemin, özellikle ve yatırımlar yönünden belli bir KOBİ perspektifi içermediği, mevcut teşvik sisteminde yer alan asgari yatırım tutarları ve kapasitelerini KOBİ'lerin boyutlarını aştığı belirtildi. Sistemde bölgesel teşviklerin sektörel yapısı ile sektörlerin bölgedeki durumu tam anlamıyla örtüşmediği gibi, iller ile bölgeler arasında da uyumsuzluklar bulunduğunun altı çizildi.
    
Finansal sorunlar
    
KOBİ'lerdeki değişimin çapını ve hızını, finansa uygun erişimin belirlediği, aksi durumun değişimi güçleştirdiği kaydedilirken, KOBİ'lerin hem klasik hem de alternatif finans kaynaklarına uzak olması, kısa ve orta vade yapılı banka kredilerine mahkum kalması, teminat sorunlarının çözülememiş olması, her ne kadar başlamış ve görece gelişmiş olsa bile kurumsallaşmış bir KOBİ bankacılığının bulunmaması, uzun vadeli ve düşük faizli kredi olanaklarının sistemdeki marjinalliğinin çözümünün gerekli finansal sorunlar olarak varlığını sürdürdüğüne dikkat çekildi.
    
Mevcut bankacılık anlayışı ile KOBİ'ler arasında belli bir iletişim sorunu yaşandığı, bankaların KOBİ'lere yaklaşımında kriterlerin standartlaşmadığı belirtilirken, 7. KOBİ Zirvesi'nde bu somut durumdan hareketle KOBİ'lerin kaliteli finansmana erişim ihtiyacına vurgu yapıldığı, kredi pastasındaki KOBİ diliminin yüzde 30'ların üstüne çıkarmanın tüm finans kurumlarına düşen önemli bir görev olarak saptandığı, bu bağlamda KOBİ'lerin bir an önce kurumsallaşmaya, kayıtlılığa ve şeffaflığa çağrıldığı bildirildi.
    
Acil tedbirler
    
Bu konuda alınacak acil tedbirler ise Kredi Garanti Fonu'nun teminat kapasite ve vasfının yükseltilerek işlevli kılınması, KOBİ'lerin hizmetine sunulması, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye Kalkınma Bankası ve Ziraat Bankasının sektörel ihtisaslaşma temelinde ve KOBİ bankacılığını içerecek biçimde yeniden yapılandırılması, KOBİ'lerin iç ve dış kaynaklı çeşitli fonlara ulaşımının ihtisaslaşmış temas noktaları ile kolaylaştırılması, yeni kredi sigorta sistemlerinin yaratılması ve bölgesel kalkınma ajanslarına merkezi bütçeden daha fazla kaynak aktarılması olarak sıralandı.
    
KOBİ'lere dayalı yeni bir stratejik kalkınma hamlesinin araçlarından birini bölgesel kalkınma ajanslarının oluşturduğunun altı çizilirken, bölgesel kalkınma ajanslarının mümkün olduğunca özerkleştirilmesi ve yerel dinamiklere bağlanması, bölgesel gelişme ve kalkınma planlarının KOBİ temelli bir stratejiye oturtulmasının hedeflenmesi gerektiği vurgulandı.
    
7. KOBİ Zirvesi'nde KOSGEB'e sahip çıkılmasının önemine değinilirken, KOSGEB'in tek hizmet noktası olarak yeniden yapılandırılmasının, katılımcı bir temelde KOBİ'lerle ilgili çalışmalar yapan, politika üreten, karar alan, destek sağlayan ve izleyen tek bir çatı olmasının önerildiği kaydedildi.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/7-kobi-zirvesi-sonuc-bildirgesi_86457.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!