Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

7 Milyar Dolarlık Ticaret Zirvesi Başladı

Toplam 100 bin iş görüşmesi ve 7 milyar dolar ticaret hacmi oluşturulması hedeflenen ‘Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü Zirvesi’ Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açıldı. Çağlayan “Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü” kapsamında 2 bin 200 Türk ve 2 bin 300 yabancı olmak üzere 136 ülkeden toplam 4 bin 500 işadamının 100 binin üzerinde iş görüşmesi

Milliyet Gazetesi
7 Milyar Dolarlık Ticaret Zirvesi Başladı

STRONG>Toplam 100 bin iş görüşmesi ve 7 milyar dolar ticaret hacmi oluşturulması hedeflenen ‘Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü Zirvesi’ Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açıldı.

Çağlayan “Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü” kapsamında 2 bin 200 Türk ve 2 bin 300 yabancı olmak üzere 136 ülkeden toplam 4 bin 500 işadamının 100 binin üzerinde iş görüşmesi gerçekleştireceğini bildirdi. Çağlayan, programın, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın koordinasyonunda, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteğiyle yapıldığını söyledi.

Programda 23’ü bakan, 14’ü bakan yardımcısı seviyesinde olmak üzere 40 ülkenin resmi düzeyde temsil edildiğinin altını çizen Çağlayan, Dünya Ticaret Köprüsü Projesi’nin Avrasya, Asya-Pasifik, Afrika ve Balkanlar’a yönelik olarak düzenlenen “dış ticaret köprüsü” programları sonrasında elde edilen başarılar sonucunda ortaya çıktığını ve günümüzde bir dünya iş zirvesi haline geldiğini vurguladı.

Etkinliğin, Türkiye’nin stratejik konumu ve doğu ile batı arasındaki köprü konumuyla tam anlamıyla örtüştüğünü ifade eden Çağlayan, dünya ekonomisinde ticaretin daraldığı kriz sonrasında küresel ekonomik ilişkilerin toparlanma sürecine girdiği ve ülkeler arası ticaretin giderek arttığı bir önemde yapılmasından dolayı da programın ayrıca önemli olduğunu belirtti.

Çağlayan, Napolyon Bonapart’ın sözünü hatırlatarak, “Eğer dünya bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu” dedi.

Çağlayan ayrıca, uluslararası ticarette Eximbank’ın sigorta olacağı bir çatı oluşturmak için çalışma başlattıklarını kaydetti. Çağlayan, Türkiye, AB ile Gümrük Birliği ilişkisi sebebiyle, AB’nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ülkeler ile yeni bölgesel açılımlara imza attığını söyledi. Çağlayan şöyle konuştu:

“Halihazırda imzaladığımız 16 STA’nın yanı sıra, bölgesel bazda, Körfez İşbirliği Konseyi ve MERCOSUR ile müzakerelerimiz devam ediyor. Ayrıca ANDEAN, ASEAN, Afrika-Karayip-Pasifik Ülkeleri ve Orta Amerika Topluluğu ile STA imzalamak üzere girişimlere başladık. Söz konusu anlaşmalar Türkiye’nin uluslararası ve bölgesel ticaretteki pozisyonunun daha da güçlendirecek.”

Zirvenin ikinci ayağının çarşamba ve perşembe günleri yapılacak. Katılımcı firmalar arasında ikili görüşmeler yapılacak.

Rakamlarla zirve

-136 ülkeden 2 bin 300, Türkiye’den de 2 bin 200 olmak üzere toplam 4 bin 500 işadamı katılıyor.
- 100 bin iş görüşmesi yapılacak.
- 40 ülke resmi düzeyde de temsil ediliyor.
- Katılan ülkelerin toplam 1 milyar 540 milyonu bulan nüfusu, dünya nüfusunun dörtte biri kadar.
- Toplam GSYİH’leri 6.2 trilyon dolar.
- Dünya ithalatının yüzde 11.5’ini yapıyorlar.

 

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/7-milyar-dolarlik-ticaret-zirvesi-basladi_80355.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!