Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

7 Tepeye 7 Tünel Neden Yanlış?

Bir şehrin belediye başkanı, tarihiyle, kültürüyle, konumuyla dünyaya mal olmuş kentin sembollerini bilmiyorsa... Biliyorsa da hatayı yeniliyorsa... Kendisinden önce aynı şehrin belediye başkanlığını yapan, bugünün Başbakan'ı da aynı jargonu kullanıyorsa... O şehre ne kadar hakim olduklarını düşünürsünüz? Eleştirim, "İstanbul'un 7 tepesi"

Akşam Gazetesi
1 7 Tepeye 7 Tünel Neden Yanlış?

Bir şehrin belediye başkanı, tarihiyle, kültürüyle, konumuyla dünyaya mal olmuş kentin sembollerini bilmiyorsa... Biliyorsa da hatayı yeniliyorsa... Kendisinden önce aynı şehrin belediye başkanlığını yapan, bugünün Başbakan'ı da aynı jargonu kullanıyorsa...

O şehre ne kadar hakim olduklarını düşünürsünüz?

Eleştirim, "İstanbul'un 7 tepesi" projesine... Kazılan tüneller, yapılan yollar değil derdim. Kentin ulaşım sorununu ihale peşkeşi çekmeden, tarihi dokuyu zedelemeden çözecek her projeyi gönülden destekliyorum.

Ancak Belediye Başkanı'ndan Başbakan'ına, tünel kazma projelerine "yedi tepe" demesine itirazım var. Terimi sembolik manada kullanıyor olsalar bile, "Avrupa Kültür Başkenti" olmaya hazırlanan bir şehre yakışmıyor. Kaldı ki milyonlarca insanın göç ettiği İstanbul'u, kendi insanına bile yanlış tanıtmış oluyorlar. İnanmıyorsanız sokaktaki insana "İstanbul'un yedi tepesi"ni sorun, çoğu bilmeyecektir. Olsa olsa tünel kazılan yerleri söyleyeceklerdir. Tarihi yarımada neresi diye sorsanız, insanların kafası karışır. Bari biz düzeltelim!

Doğru bildiğimiz yanlışlar

İstanbul'un surları içinde kalan bölümünün, yedi tepe üzerinde kurulduğu söylenir. Jak Deleon'un 'Anıtsal İstanbul' kitabında tarihi yarımada şöyle yer alır:

1- Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Sultanahmet Camii'nin bulunduğu tepe.
2- Çemberlitaş ve Nuruosmaniye Camii'nin bulunduğu tepe.
3- Beyazıt Camii, Üniversite ve Süleymaniye'nin bulunduğu tepe.
4- Fatih Camii'nin bulunduğu tepe.
5- Yavuz Selim Camii'nin bulunduğu tepe.
6- Edirnekapı semtinde, Mihrimah Sultan Camii'nin bulunduğu tepe.
7- Kocamustafapaşa semtinin bulunduğu tepe.

Peki bizim Büyükşehir, "7 tepe 7 tünel" projesi derken neyi kastediyor?

Dolmabahçe-Dolapdere, Piyalepaşa-Kağıthane, Fulya-Akatlar, Bomonti-Dolmabahçe ve Sarıyer-Çayırbaşı, Kadıköy-Kuşdili, Harem-Ahmediye, Üsküdar-Kuzguncuk, Bebek-Baltalimanı gibi, İstanbul'un yedi tepesinin dışında kalan ne kadar tepeciği ve yolu varsa, toplam 32 tünel çalışmasını...

Madem liste kabarık, "34 İstanbul'a 34 tünel" türünden bir slogan bulsalardı. Böylece zaten yaşadığı şehrin tarihinden bihaber toplumun kafasına 7 tepeyi de yanlış kazımamış olacaklardı... Projelerden gururla bahsetmek, isim bulmak, lanse etmek iyi hoş ama... Bir de şehrin kültürüne, geçmişine sahip çıkabilmek var!

http://www.yapi.com.tr/haberler/7-tepeye-7-tunel-neden-yanlis_67166.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Açık havada trafikten sıkılanlar için yer altında trafik projesi hayırlı olsun. Ne kadar yol o kadar araç. Metro tüneli yerine otoban tüneli yapanlara alkışlar. Dolmabahçe'yi, Maçka'yı kaba kuvvetle kazıp rezil eden bu zihniyete yazıklar olsun. Proje demeyi bilmeyen belediye başkanlarıyla ancak bu kadar olur. 41 kere yazıklar olsun. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!