Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

7000 Yıllık Geçmiş Araştırılıyor

Halaf kültürüne ilişkin bilgi ve bulgulara ulaşılan Domuztepe Höyüğü’ndeki kazılarda kalkolitik çağa ait ilk kez bu kadar büyük yerleşmeye rastland

NTV-MSNBC
7000 Yıllık Geçmiş Araştırılıyor

b>Halaf kültürüne ilişkin bilgi ve bulgulara ulaşılan Domuztepe Höyüğü’ndeki kazılarda kalkolitik çağa ait ilk kez bu kadar büyük yerleşmeye rastlandı.
California Üniversitesi’nden Prof. Dr. Elizabeth Carter ve Manchester Üniversitesi’nden Dr. Stuart Campel’in başkanlık ettiği ve 22 Temmuz’da başlayan kazı, 24 Eylül’de sona erecek. Höyüğün yamaç ve tepesindeki iki noktada 1995 ve 1996’da yapılan kazılarda, 6 bin 500 yıl öncesine tarihlenen yuvarlak şekilli mimari kalıntılar, boyalı çanak ve çömlekler, muhürler ve bazı taş aletler gün ışığına çıkarıldı.
Kahramanmaraş’ta bulunan ve 7000 yıl öncesine tarihlenen Halaf kültürüne ilişkin bilgi ve bulgulara ulaşılan Domuztepe Höyüğü’ndeki kazılarda, kalkolitik çağa ait ilk kez bu kadar büyük yerleşmeye rastlandığı, bunun çok önemli bir gelişme olduğu belirtildi.
California Üniversitesi’nden Prof. Dr. Elizabeth Carter ve Manchester Üniversitesi’nden Dr. Stuart Campel’in başkanlık ettiği ve 22 Temmuz’da başlayan kazı, 24 Eylül’de sona erecek.
Kültür Bakanlığı adına Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nden arkeolog Ahmet Beyazlar’ın denetimindeki kazıda; 16 alan işçisi ile Amerikalı, İngiliz, Japon, Çinli ve Türk olmak üzere 17 uzman görev yapıyor. Prof. Dr. Carter, yaptığı açıklamada, Domuztepe’nin 7000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, “İnsanlar genelde 7000 yıl önce küçük küçük köylerde yaşardı. Ancak, burası gerçekten büyük. 20 hektar alanda 2000 dolayında insan yaşamış. O döneme ilişkin umulmadık bir gelişme” dedi.
Kazı alanını genişletmeye çalıştıklarını, geçen yıl buldukları toplu mezarın büyük önem taşıdığını kaydeden Carter, “Mezarda hayvan kemikleri de çıktı. Üzerinde küller var. Bu da grup çatışmasından dolayı yangına bağlanabilir” diye konuştu. Carter, 1995 yılından bu yana Domuztepe’yi kazdıklarını, ne kadar daha kazılacağının ise para, ekip ve zamana bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

“KÖŞELİ MİMARİ YAPILAR BULUNDU”
Arkeolog Ahmet Beyazlar ise Pazarcık İlçesi’ne 30 kilometre uzaklıkta bulunan Domuztepe Höyüğü’ndeki kazıyla, kalkolitik döneme ait Halaf kültürüne ilişkin önemli bilgi ve bulgulara ulaşılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Kalkolitik dönemin geleneksel yapı şeklinin oval olduğuna dikkati çeken Beyazlar, Domuztepe’de bu yıl, köşeli olarak tanımlanan kare ve dikdörtgen mimari yapıların ortaya çıkarıldığını kaydetti. Kazı sırasında elde edilen bilgi ve bulguların Kelibişler Köyü’ndeki kazı evinde değerlendirildiğini anlatan Beyazlar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kazılarda elde edilen eserler, çizimleri yapılıp temizlendikten sonra tasnif ediliyor. Höyükte ortaya çıkan mimari kalıntıların niteliği belirlenmeye, bulunan eserler tanımlanmaya çalışılıyor. Çalışma kapsamında kazıların yanı sıra, Halaf kültürünün yöredeki yayılımının öğrenilmesi amacıyla bir de jeofizik çalışma gerçekleştirilecek. Kazının bu yılki bölümünde kalkolitik çizgiler taşıyan 5-6 mühür bulundu. Bunlar, özel mülkiyetin gelişmeye başladığını belirtiyor. Önceki yıllarda 32 iskeletin bulunduğu toplu mezar ortaya çıkarılmıştı. Bunların bir toplu katliamı mı yoksa törensel bir sonuç mu olduğu araştırılıyor.”
Domuztepe’nin Roma ve Bizans döneminde mezarlık olarak kullanıldığını bildiren Beyazlar, yeni bir açmada pişmiş toprak kap bulunduğunu kaydetti.

DOMUZTEPE HÖYÜĞÜ
Yüzölçümü yaklaşık 20 dekar olan Domuztepe höyüğü, Halaf kültürünün izlerini taşıyan Anadolu ve Mezopotamya’daki en büyük höyüklerden biri olarak değerlendiriliyor.
Domuztepe Höyüğü’nde kazılara, 3 yıl süren yüzey araştırmaları sonrasında 1995 yılında başlandı. Höyüğün yamaç ve tepesindeki iki noktada 1995 ve 1996’da yapılan kazılarda, 6 bin 500 yıl öncesine tarihlenen yuvarlak şekilli mimari kalıntılar, boyalı çanak ve çömlekler, muhürler ve bazı taş aletler gün ışığına çıkarıldı.
Su yolu üzerinde, tarıma elverişli bir noktada yaşayanlardan günümüze bilgiler aktaran höyükte önceki yıllarda yapılan kazılarda elde edilen taşınabilir eserler, Kahramanmaraş Müzesi’nde sergileniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/7000-yillik-gecmis-arastiriliyor_1484.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!