Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

8. Ulusal Mimarlık Sergisi Ve Ödülleri, 2002

2002 yılının "Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri" için değerlendirme çalışmaları sonuçlandı. Mimarlar Odası tarafından 1988 yılından bu yana iki

Yapı Dergisi Editörü



002 yılının "Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri" için değerlendirme çalışmaları sonuçlandı.

Mimarlar Odası tarafından 1988 yılından bu yana iki yılda bir Mimar Sinan anısına düzenlenen etkinlik, Türkiye mimarlık ortamının 'Oscarları' konumunda.

Büyük Ödül (Sinan Ödülü) ile Mesleğe Katkı dalındaki ödüller, Seçici Kurul çalışması sonunda hemen açıklanırken, Yapı ve Proje dallarında yalnızca 'ödül adayları' açıklanıyor. Bu dallardaki başarı ödüllerinin duyurusu, 12 Nisan Cuma günü sergi açılışındaki ödül töreninde yapılacak. Ankara'da Çankaya Çağdaş Sanatlar Galerisi'nde gerçekleşecek olan sergi açılışı ve ödül töreni, Mimarlar Odası Genel Kurul çalışmasının yapılacağı hafta içinde yer alıyor.

30-31 Mart günlerinde toplanan Seçici Kurul, 8. dönem için aşağıdaki ana ödülleri belirledi:

BÜYÜK ÖDÜL (Sinan Ödülü): Utarit İZGİ
BAŞARI ÖDÜLLERİ / Mesleğe Katkı Dalı: Nejat ERSİN ve Kemal ARAN
Jüri Özel Ödülü: Metin SÖZEN

Sonuçları 12 Nisan günü ödül töreninde açıklanacak olan diğer BAŞARI ÖDÜLLERİ için adaylar ise, aşağıdaki isimlerden oluşuyor:

Yapı Dalı:
Serhat AKBAY, Emre AROLAT, Kerem ERGİNOĞLU, Hasan ÇALIŞLAR, Umut İNAN,
Yavuz Selim SEPİN, Murat TABANLIOĞLU, Melkan TABANLIOĞLU, Ziya TANALI,
Han TÜMERTEKİN, Atilla YÜCEL

Yapı / Koruma Dalı:
Metin AHUNBAY, Zeynep AHUNBAY, Acar AVUNDUK, Cafer BOZKURT

Yapı / Yaşam Çevresi:
Elif ÖZDEMİR, Ahmet YILMAZ, Murat TABANLIOĞLU, Melkan TABANLIOĞLU

Proje Dalı:
Emre AROLAT, Can ÇİNİCİ, Kerem ERGİNOĞLU, Hasan ÇALIŞLAR,
İlhan KURAL, Murat TABANLIOĞLU, Melkan TABANLIOĞLU,
İpek YÜREKLİ, Sevim ASLAN, Arda İNCEOĞLU, Cem ALTUN, Deniz ASLAN

Proje / Düşler-Düşünceler Dalı:
Deniz ASLAN, Niyazi ERDOĞAN, Burcu Serdar KÖKNAR,
Kerem ERGİNOĞLU, Hasan ÇALIŞLAR, Şevki PEKİN


Bu yıl Ulusal Sergi'ye 104 mimar, 117 eser (66 Mimarlık Bürosu, toplam 146 pano) ile katılmakta. Toplam 117 eser içinde 24 tanesi Ödül adayı olarak belirlendi.

BÜYÜK ÖDÜL (Sinan Ödülü),
56 yıllık mimarlık deneyimi süresince verdiği bütün ürünlerde gözlenen geleneksel değerlerden süzülmüş seçkin arayış, tasarımdan teknolojiye geçişte gösterdiği yenilikçilik ve titizlik, eğitim alanında teori ile tasarım içiçeliğini yeni kuşaklara başarıyla kazandırmış olması; düşüncelerini yayın yoluyla da kalıcılaştırması ve ülkemiz mimarlıği için yapılarında geliştirdiği ayrıntıcı kimlik nedeniyle, Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü'nün yeniden yapılanma sürecindeki unutulmaz çalışmaları yanında etik ile estetiğin sürekliliğini en önemli ilke kabul edişiyle bilinen usta mimar, Sayın UTARİT İZGİ'ye;

BAŞARI ÖDÜLLERİ / Mesleğe Katkı Dalı'nda,
Türkiye'de Cumhuriyet'le birlikte büyümüş bir kuşağın mimarlarından, ülkemizde mimarlık ortamının değişen koşulları içinde mesleğin farklı izlerinden yol alarak bugüne kadar gelmesine bizzat tanıklık etmiş, 52 yıllık meslek yaşamı boyunca yalnızca uygulama alanında hava alanları, kent konutları, endüstri yapıları gibi çeşitli ve nitelikli mimari ürünlerle katkıda bulunmakla kalmayıp, mesleki örgütlenmenin geliştirilmesi, mimarlığın toplumsal işlevinin ve kimliğinin öne çıkarılması için çaba gösteren, mimarların toplumdaki saygınlığını yaşam felsefesiyle bütünleştiren alçakgönüllü ve saygın kişiliği ile meslek odamızın önde gelen onurlu üyelerinden, Sayın NEJAT ERSİN'e;

42 yıllık meslek yaşamında mimarlık alanında eğitimci ve tasarımcı kimliğini kendi alçakgönüllü, öncü ve sakin kişiliği ile pekiştiren; hizmet verdiği Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde genç kuşakların tasarım düşüncesinde yön bulmalarında eğitim ortamındaki çabaları ve yayınladığı dergi ile yol gösterici olan; aynı bölümdeki yöneticiliğini eğitim alanında etik ve ilkesel kararların alınması ve etkili olarak uygulanmasına adayan; özverili çalışmaları ile Türkiye kır konutunun anlaşılmasında "Barınaktan Öte" adlı yapıtıyla öncülük eden, Sayın KEMAL ARAN'a verilmiştir.

Seçici Kurul bu yıl ayrıca, yerel yönetim birimleriyle mimarları, mimarlık kültürü ve koruma çevresinde buluşturmak için yıllardır çaba sarfeden, ulusal varlıklarımızın gözetilmesi konusunda yurtiçi ve yurtdışında yaptığı sürekli ve başarılı çalışmalar için Sayın METİN SÖZEN'e Jüri Özel Ödülü verilmesini kararlaştırmıştır.

AMAÇ VE YÖNTEM
Çağdaş Türk mimarlığı üzerine tartışma ortamının zenginleştirilmesi ve öncü nitelikteki çalışmaların ortaya çıkarılıp teşvik edilmesi amacıyla düzenli olarak sürdürülen etkinlik, mimarlık kültürünün meslek topluluğu dışına açılarak kamuoyu gündemine taşınmasını hedeflemekte.

Ödül programı, Oda bünyesinde bir komite tarafından düzenlenen Ulusal Sergi'nin, bağımsız bir jüri incelemesine sunulmasıyla başlamaktadır. Sergiye katılan tüm eserler, Başarı Ödülleri için doğal adaydırlar. "Büyük Ödül" ile "Mimarlığa Katkı-Başarı Ödülleri" içinse, kişisel başvuru gerekmemektedir; bu ödüller için jüri üyelerinin göstereceği adaylar yanısıra, meslek topluluğu tarafından aday gösteme yolu açık tutulmuştur.




2002 yılı SEÇİCİ KURUL ve ULUSAL KOMİTE
8. Dönem seçici kurulu şu isimlerden oluşmakta:
Ali CENGİZKAN (Başkan), Nur AKIN, Ersen GÜRSEL, Nevzat SAYIN, Ayhan USTA

8. Dönem düzenleme komitesi ise şu isimlerden oluşmakta:
Aydan BALAMİR (Başkan), Oğuz BULHAZ, Erdal SORGUCU, Bayar ÇİMEN (Oda Sekreteryası)



KISA GEÇMİŞ VE KAPSAM
Mimarlar Odası tarafından iki yılda bir gerçekleştirilen "Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri", Türkiye'de mimarlık mesleği ve kültürünü gündeme taşıma yolunda ilk kurumsal girişim örneğidir. İlk kez 1988 yılında Mimar Sinan'ın 400'üncü ölüm yıldönümü anısına düzenlenmiş olan sergi ve ödül pogramının amacı, "ülkemizdeki mimarlık faaliyetinin tanıtılması, özendirilmesi, ödüllendirilmesi yoluyla mimarlığın kamuoyu gündeminde bulundurulması, mimarlık ürünlerinin belgelenmesi ve güzel sanatların teşvik edilmesi" olarak belirlenmiştir. Türkiye'yi uluslararası sergi ve ödül programlarında temsil etmek üzere Mimarlar Odası'na yapılan kurumsal başvurular için belirlenecek adaylar da, Ulusal Mimarlık Ödülleri ile Ödül Adayları arasından önerilmektedir.

2002 yılında sekizinci dönemini gerçekleştiren Ulusal Sergi'ye bu süre içinde 800'e yakın mimar 1000'i aşkın eserle katılmış, ve öncü nitelikteki çalışmaları nedeniyle 100 kişi ve kuruluş, çeşitli dallarda ödüllendirilmiştir. Ödüller, "Büyük Ödül" (Sinan Ödülü) ve "Başarı Ödülleri" olmak üzere, iki türdedir. Büyük Ödül, tüm meslek yaşamı ölçü alınarak tek bir mimara verilmekte; Başarı Ödülleri kapsamında ise, "Mimarlığa Katkı", "Yapı" ve "Proje" ve dallarında, en çok 12 ödül verilebilmektedir. Ödüllerin maddi bir karşılığının olmayışı, simgesel değerini ön plana çıkarmıştır. "Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri", ödüllendirme sisteminin, ülke ölçeğinde katılıma açık bir sergiyle birlikte seyredişi ve katılımların seçkin bir jüri süzgecinden geçmesi nedeniyle, meslek topluluğunca önemsenmektedir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/8-ulusal-mimarlik-sergisi-ve-odulleri-2002_612.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!