Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

AB'ye Çevre Uyumunda En Büyük Sorun Altyapı

AB ile müzakere edilen çevre faslının en maliyetli kısmını 33.9 milyar euroluk yatırım gerektiren su alanı oluşturuyor. 2.5-3 milyon tona ulaşan katı atık sorunu da Türkiye'nin başını ağrıtıyor. Avrupa Birliği (AB) ile müzakere edilmeye başlanan çevre faslında yol haritasını geçen günlerde açıklayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, özellikle

Referans Gazetesi
AB'ye Çevre Uyumunda En Büyük Sorun Altyapı

AB ile müzakere edilen çevre faslının en maliyetli kısmını 33.9 milyar euroluk yatırım gerektiren su alanı oluşturuyor. 2.5-3 milyon tona ulaşan katı atık sorunu da Türkiye'nin başını ağrıtıyor. Avrupa Birliği (AB) ile müzakere edilmeye başlanan çevre faslında yol haritasını geçen günlerde açıklayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, özellikle katı atık ile su konusunda uyumun daha hızlı yaşanacağı görüşünde. Uzmanlara göre ise bu alanlarda yapılması gereken daha çok iş var.

Avrupa Komisyonu adına Türkiye'de çevre uyumunu izleyen Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktör Yardımcısı Kerem Okumuş, Referans'a yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2.5-3 milyon ton arasında tehlikeli atık bulunduğunu ancak bunun sadece 100 bin tonunu bertaraf edecek kapasite olduğunu belirtti. Ayrıca nüfusu 50 bin ve üzeri yerleşimlerde de atık su arıtma ve katı atık depolama tesisleri kurulması gerekeceğini söyleyen Okumuş, şu anda çok az belediyenin bunu yapabildiğini ifade etti.

Faslın en maliyetli kısmının su alanı olduğunu belirten İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Tarım Uzmanı Özgür Bozçağa da Türkiye'nin acilen bir su yasasını çıkarması gerektiğini söyledi. Bozçağa, "Hem kurumlar hem düzenlemeler açısından parçalı yapı sorun yaratıyor. Oysa AB, 2015'e kadar suyun kalitesinin iyileştirilmesi için mevzuatı basitleştirerek tek çatıda topluyor" dedi.
 
En büyük pay suyun

Bakanlığın 2007-2023 dönemi verilerine göre çevre faslında 58.6 milyar euroluk toplam yatırım ihtiyacından en büyük payı 33.9 milyar euroyla su yatırımları alıyor. İçme suyu için 12.3 milyar euro ve atık su için de 7.7 milyar euroya ihtiyaç var. İçme suyunda arıtma tesisleri, şebeke, arıtma tesisi yenileme ve şebeke yenileme yatırımları yapılacak. En çok harcama 6.2 milyar euro ile şebeke yenileme yatırımlarına yapılacak. Atık su konusunda da en büyük yatırım 7.7 milyar euroyla kanalizasyon yenilemeye ayrıldı. Ayrıca atık su arıtma tesislerine 4.9 milyar euro harcanacak. Katı atıklar konusundaki yatırımlar ise düzenli depolama, ambalaj, yakma ve tehlikeli atık konularını içeriyor. En büyük harcama 7.5 milyar euroyla düzenli depolama yatırımlarına harcanacak. Endüstriyel kirlilik kontrolünde de en maliyetli başlık 12.6 milyar euroyla entegre kirlilik önleme ve kontrol uyumu oldu.
 
Belediyeler isteksiz

Bakanlığın verilerine göre Türkiye'de iptidai şekilde döşenmiş şebekeler nedeniyle yüzde 55-65 arası su kaybı yaşanıyor. Ayrıca şu an arıtma tesisleri yatırımlarını DSİ, şebeke yatırımlarını da İller Bankası ile belediyeler yapıyor. İKV Tarım Uzmanı Bozçağa, bu alanda özel sektörün finansman açısından kaynak olarak görülmemesi gerektiğini birkaç yıl önce Antalya ve İzmit'te su dağıtım işletmesi özelleştirmelerinde yaşanan sıkıntıya işaret ederek önermiyor. Bakanlığın yol haritasında da Dünya Bankası (DB) ile özel sektörün çevre faslında uyum için finansman getirecek kaynaklar olarak yer aldığını belirten Bozçağa, burada çeşitli riskler gördüklerini vurguluyor. Bozçağa, yerel yönetimlerin geçmiş deneyimler nedeniyle isteksiz olmasına karşın özel sektör katılımını zorunlu tutan DB kaynağı için buna mecbur kaldığını belirtiyor.
 
Siyaset etkili oldu

Çevre faslının açılmasında Türkiye'nin başarısından çok siyasi engeller nedeniyle açacak çok az sayıda fasıl kalmasının etkili olduğu savunuluyor. İKV Çevre Uzmanı Mahir Ilgaz, Türkiye'nin çevre konusunda uyum stratejisini ortaya koyması ve Kyoto Protokolü'nü imzalaması üzerine açılış kriterlerini karşıladığını söylerken "Ancak siyasi durum etkili olmasa bu fasıl muhtemelen daha sonraya bırakılırdı. Diğer adaylarda böyle oldu" dedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/abye-cevre-uyumunda-en-buyuk-sorun-altyapi_75500.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!