Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Acarkent Villaları Yıkılmamalı

Evet; samimi ve vicdani kanaatim budur. Ayrıca, Sarıyer sırtlarındaki Uyum villalarına da inşaatı tamamlama izni verilmelidir.

Hürriyet Gazetesi/Ege CANSEN



vet; samimi ve vicdani kanaatim budur. Ayrıca, Sarıyer sırtlarındaki Uyum villalarına da inşaatı tamamlama izni verilmelidir.

Sakın ha! Lafa buradan girip sonunda tersini söyleyeceğimi sanmayın. Gerçekten, gerek iskán edilmiş, gerekse inşaatı devam eden olan Acar villalarının yıkılmasının yanlış olduğunu düşünüyorum.

Sarıyer sırtlarında bir fil mezarlığı görünümümdeki Uyum mahallesinden ne zaman geçsem içim parçalanıyor. Sarıyer’in tek medeni yerleşim mahallesi olacak bir proje, ölüme terk edilmişken "gündüzkondulaşma" olanca hızıyla sürüyor. Bu işte de bir yanlışlık olduğunu düşünmekten kendimi alamıyorum.

Bu bir hukuk yazısı değildir. Daha doğrusu, Acar ve Uyum villalarının inşaatında usulsüzlük yapılmamıştır gibi bir noktadan hareket ederek, yıkılmamalıdır diye bir kanaat serdetmiyorum.

Uyum evleri inşaatı yıllardır durduğuna ve Acar villaları için de yargıdan yıkım kararı çıktığına göre, her iki projede de mutlaka mevzuata aykırı işler çevrilmiştir. Bundan hiç şüphem yok. Ben yazdım diye de netice değişmeyecektir. Bundan da şüphem yok. Zaten değişmemelidir de. Ama bu iki projenin yıkımla sonuçlanmış olması hazindir. Niçin böyle düşünüyorum, anlatayım.

* * *

İstanbul’da son 20 yıl içinde inşa edilen 20 yeni yerleşim alanının hava ve yer fotoğrafları çekilsin. Bu fotoğraflar, TEM otoyolunun Rumeli ve Anadolu yakasındaki iki taraflı mahalleleri, Sultanbeyli’yi, E5 karayolunun Pendik-Kaynarca civarını, Atakent’i, Yeşilköy’ü, Bahçeşehir’i, Kemerburgaz’ı, Haramidere’yi, Çavuşbaşı’yı ve Dudullu’yu göstersin. Pek tabii Acar villaları ile Uyum Sitesi’nin fotoğrafları da bu seriye dahil edilsin. Sonra bu fotoğrafları, dünyanın önde gelen şehir planlamacısı ve mimarlarından kurulu bir jüriye gönderip kendilerinden, fotoğraflarda yer alan yapılaşmaları,

a) Yeşili ve ormanı koruma ve geliştirme,

b) Çevreye ve hayata güzellik katma,

c) Mimarlık

kıstaslarına göre,

1. Mutlaka yıkılması gerekir,

2. Yıkılması gerekmez, ıslah edilmelidir,

3. Aynen korunması gerekir

şeklinde üç gruba ayırması rica edilsin. Görülecektir ki, gerek Acar villaları gerek Uyum Sitesi 3. grupta yer alacaktır. Trajikomik bir vakayla karşı karşıyayız. Vahşi bir şekilde yağmalanmış ve birbirinden çirkin binalarla dolmuş bir şehirde, az da olsa estetik kaygılarla ve çevreye saygılı bir şekilde inşa edilmiş yapılar, kanunen yıkıma mahkûm ediliyor.

Buna mukabil diğerlerine ne kanun, ne idare el sürebiliyor. Kim ne derse desin, bu işte bir terslik var. Hukuk, güzeli ve ekonomik olanı yaşatmalıdır. Ama tersi oluyor. Düzeltmeye nereden başlamak lazım bilmiyorum. Galiba, vahşet, vahşeti doğuruyor. İnşallah, aramızdan biri bu kısırdöngüyü kırar.

Son Söz: Uygunsuzluğa uyum göstermek, uygunsuzlaşmaktır.


http://www.yapi.com.tr/haberler/acarkent-villalari-yikilmamali_52933.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!