Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Açık Bir Ders’

TMMOB’nin yasadan kaynaklanan görevi gereği yaptığı düzenlemeye karşı, Mimarlar Odası tarafından açılan dava, Danıştay Sekizinci Dairesi tarafından 11 Nisan 2007 tarihinde sonuçlandırıldı. Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mimarları Odası’nın TMMOB yanında müdahil olduğu davaya ilişkin alınan kararın sonunda yer alan ve aşağıda alıntısı yapılan

Evrensel Gazetesi/Necati UYAR



anıştay, Mimarlar Odası tarafından üst örgütleri Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne karşı açtığı davada uzmanlaşmanın öneminin vurgulandığı yeni bir ders verdi. Mimarlar Odası yönetimi, bir kısım üyesinin geçmişten bugüne ‘kendi uzmanlık alanlarının dışında’ yürütmekte oldukları ve aslen başka meslek gruplarının uzmanlığı olan işleri, mimarlık mesleğinin faaliyet alanı içine sokma girişimlerine TMMOB tarafından dur denilmesi üzerine yargıya başvurmuştu.

2005 yılından bu yana Mimarlar Odası ile diğer bazı meslek odaları ve TMMOB arasındaki ilişkilerin gerilmesine, basına yansıyan yoğun tartışmalara neden olan süreç, TMMOB’nin Mimarlar Odası Genel Kurulu tarafından kabul edilen, “TMMOB Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetleri Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği”nin yayınlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderilmesi aşamasında en üst düzeye yükselmişti.

Mimarlar Odası tarafından Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere TMMOB’ye gönderilen yönetmeliğin 5. maddesinin a bendinde yer alan mimari tasarım hizmetleri arasında; “mimari iç mekan düzenleme ve donanımı tasarımı hizmetleri, mimari çevre tasarım hizmetleri, kentsel tasarım, koruma amaçlı imar planları, imar planlama çalışmaları hizmetleri”ne, b bendinde sayılan mimari uygulama hizmetleri arasında ise; “inşaat yönetimi ve yapı denetimi hizmetleri”ne yer verilmişti.

Yönetmelikte aslen Mimarlık mesleğinin uzmanlık konusu olmayan, farklı mesleklerin uzmanlığı olan konulara yer verilmiş olmasına “İç Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından itiraz edilmiş, yapılan değerlendirmeler sonrasında TMMOB Yönetimi söz konusu yönetmelikten başka meslek gruplarının uzmanlığı olan işleri çıkararak, yönetmeliği yayınlanmak üzere Resmi Gazete’ye göndermişti.

Süreç, Mimarlar Odası ile diğer meslek odaları arasında ve TMMOB arasında yaşanan tartışmaların “Kent Yazıları” dahil uzun süre basında tartışılmasına neden olmuş, Mimarlar Odası’nın 2005 yılında görevde olan yönetimi tarafından kaleme alınan ve TMMOB Yönetimi’ne yönelik tehdit ve hakaretler içeren düzeysiz “Açık Mektup” tam bir “küfürname” olarak nitelendirilmişti.

Küfürnamede, TMMOB Yönetim Kurulu “darbecilikle”, “egemen ve küresel siyasetin güdümüne girmekle”, “rant ve talan yandaşlığıyla”, “Amerikancılıkla”, “demokrasi kültüründen yoksun olmakla”, “egemen imar spekülasyonu düzeninin tutsağı olmakla” suçlanırken, yapılanların “dar meslekçi çıkar hesaplarıyla” yapıldığı da iddia ediliyordu. Mimarlar tarafından kaleme alınan konuya ilişkin “akademik ve mesleki” (!) görüşler, sayın Oktay Ekinci tarafından Cumhuriyet gazetesi sayfalarına düzenli olarak taşınmış, süreç bir grup mimar tarafından TMMOB karşıtı saldırgan bir kampanyaya dönüştürülmüştü.

TMMOB’nin yasadan kaynaklanan görevi gereği yaptığı düzenlemeye karşı, Mimarlar Odası tarafından açılan dava, Danıştay Sekizinci Dairesi tarafından 11 Nisan 2007 tarihinde sonuçlandırıldı. Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mimarları Odası’nın TMMOB yanında müdahil olduğu davaya ilişkin alınan kararın sonunda yer alan ve aşağıda alıntısı yapılan bölüm, “küfürname” düzenlere, mimarlık mesleğini dünyanın merkezine yerleştirenlere ‘açık bir ders’ niteliğinde.

“Odaların faaliyet alanlarının ve faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin kuralların belirlenmek üzere çıkardığı yönetmeliklerin tamamen kendi çalışma alanlarına ve uzmanlık konularına yönelik olması gerekeceği yasal kurallar karşısında şüphesizdir. Mimarlar Odası’nca hazırlanan Yönetmelikte hizmet tanımları arasında yer alan, “mimari iç mekan düzenleme ve donanımı tasarımı hizmetleri, mimari çevre tasarımı hizmetleri, kentsel tasarım, koruma amaçlı imar planları, imar planlama çalışmaları hizmetleri, inşaat yönetimi ve yapı denetimi hizmeti” başka odaların uzmanlık alanlarına girmektedir.

Mimarlık mesleğinin genel bir disiplin olarak bu hizmetlerin hepsini içerdiğinin kabulü; şehir planlama, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı gibi bu hizmetlerin asıl uzmanlaşmış disiplinlerinin yok sayılması anlamına gelecektir ki, bu yaklaşımın bilimsel kurallarla örtüşmeyeceği açıktır.”

Bu karar sonrasında, Mimarlar Odası’nın enerjisini mimarlık meslek alanının gelişimine, ülkemizde mimarlık alanında yaşanan yozlaşmanın ortadan kaldırılmasına harcaması, bir şekilde edindikleri farklı meslek alanlarına ait yetkilerini emekli ikramiyesi gibi gören bir kısım “tecrübeli” üyenin güdümünden uzaklaşması ve örgütlülüğe zarar verecek girişimlerden kaçınması en büyük dileğim.

http://www.yapi.com.tr/haberler/acik-bir-ders_54402.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!