Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Adana'daki Faylar Kahramanmaraş Merkezli Depremlerde Tetiklendi"

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin Savrun ile Saimbeyli faylarının Güney ucunda gerçekleştiğini belirtip, "Her iki fay da 6 Şubat 2023'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında tetiklendi" dedi.

yapi.com.tr
"Adana'daki Faylar Kahramanmaraş Merkezli Depremlerde Tetiklendi"

Adana'nın Kozan ilçesinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre saat 08.44'te deprem meydana geldi. Yerin 11 kilometre derinliğinde olan deprem, kent merkezi ve çevre ilçelerde paniğe neden oldu.

DHA'da yer alan habere göre; İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremi değerlendirdi. Depremin Savrun ile Saimbeyli faylarının Güney ucunda gerçekleştiğinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Her iki fay da 6 Şubat 2023'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında tetiklendi. O günden beri özellikle Savrun Fayı'nın Kuzey segmenti üzerinde 4 büyüklüğü civarında çok sayıda deprem gerçekleşti. Bu fayların maksimum deprem üretme potansiyeli 7.1 ve 7.2 olarak biliniyor. Fakat bu fayların deprem tehlike kaynakları açısından ne anlam ifade ettikleri konusunda henüz bilimsel bir çalışma bulunmuyor." dedi.

Prof. Dr. Sözbilir, şöyle devam etti: "Bu fayların kayma hızı, deprem tekrarlama periyotları, tarihsel dönemdeki hangi depremlerden sorumlu oldukları, son yıkıcı depremlerini ne zaman yaptıkları, dolayısıyla fayların geçmişi bilinmiyor. Faylar üzerinde hendek açılarak yapılan ve 'paleosismoloji' (depremler oluştuktan çok sonra eski deprem izlerinin araştırılması) adı verilen bu çalışmalar bilimsel anlamda henüz gerçekleştirilebilmiş değil. Bu nedenle Adana ve civarı için önemli bir sismik tehlike kaynağı oldukları söylenebilir. Bu kapsamda her iki fay üzerinde gerekli olan çalışmaların bir an önce yapılması ve yakın gelecekte 7 civarında bir deprem üretmeleri durumunda can ve mal kaybı açısından ne tür riskler taşıyacağının önceden bilinmesi ve buna göre Adana ve yakın civarındaki yerleşimlerde önlem alınması hayati derecede önem taşımaktadır."

(Fotoğraf: AA)

http://www.yapi.com.tr/haberler/adanadaki-faylar-kahramanmaras-merkezli-depremlerde-tetiklendi_198719.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!