Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

'Modern'e İngiliz Müdür

AFP’ye Konu Olan Transfer

İstanbul Modern’in müze müdürlüğüne, sanat tarihçisi, küratör ve müze müdürü olarak Tokyo’daki Mori Sanat Müzesi’nin kurucu üyesi David Elliot’un getirilmesi, dünyanın sayılı haber ajanslarından AFP’de haber olması, benim dikkatimi çekti ve şu kanıya vardım.

Hürriyet Gazetesi



b>İstanbul Modern’in müze müdürlüğüne, sanat tarihçisi, küratör ve müze müdürü olarak Tokyo’daki Mori Sanat Müzesi’nin kurucu üyesi David Elliot’un getirilmesi, dünyanın sayılı haber ajanslarından AFP’de haber olması, benim dikkatimi çekti ve şu kanıya vardım:

Artık, ölçüler, tayinler, her şey uluslararası olmak zorunda. Eğer dünyaya açılmak niyetindeyseniz, dünyanın önemli sergilerini müzenizde görmek istiyorsanız, eğer yaptığınız işin dünyada yankı bulmasını bekliyorsanız, göz önünde bulunduracağınız tek kural, küresel kavramını ihmal etmemeniz.

Ocak 2007’de göreve başlayacak olan David Elliott’la ilgili AFP’nin haberinin başlığı şöyle:

"Japonya’nın ilk yabancı küratörü Türkiye’ye gidiyor."

Biyografisini okuyunca, bu seçimin önemini, isabetini, İstanbul Modern’in yeni ufuklar kazanmak isteğini fark ediyorsunuz.

"Türkiye her açıdan büyüleyici"
Elliott, 2003 yılında Tokyo’da bir gökdelenin 53. katında açtığı Mori Sanat Müzesi ile ünlendi, müze Tokyo’nun en popüler müzesi unvanını kazandı. Çünkü müzenin içinde mağazalar, bürolar, oturma grupları vardı. Bu yerler turistlerin uğrak yeri olduğundan ziyaretçi sayısı gittikçe arttı.

Ünlü küratör İstanbul’u nasıl görüyor? "Coğrafi, jeopolitik, kültürel açıdan büyüleyici bir yer."

Elliott’un müzecilik kavramına bakışı, bizim sınırlarımızı aşıyor, sanatın sınır tanımazlığına ulaşıyor. "Yalnız Türkiye değil, bütün bölge -Balkanlar’dan Kafkaslara, Batı Asya’ya, Ortadoğu’ya, Kuzey Afrika’ya kadar- ilgi çekici."

Gerçekten, siyasi BOP (Büyük Ortadoğu Projesi) ile ilgim yok ama Ortadoğu’nun sanattaki BOP’unu ancak Türkiye başarabilir.

Yöneticiliğin modern müzecilikteki önemini söylemeye gerek yok. Sergilerden koleksiyon seçimine kadar her şey, uluslararası ölçütlerde yapılacak.

Benim görüşüme gelince: Yabancı bir müze müdürünün yapacaklarına, tasarılarına müdahale etmemek, onu özgür bırakmak şart. Ben, birçok yönetim kurulu üyesinin, bazı durumlarda, biz parantezine sığınarak, müdahalelerde bulunduğunu anımsarım. Sanırım müze müdürünü bunlardan koruma görevi İstanbul Modern’in yönetim kurulu başkanı Oya Eczacıbaşı’na düşüyor.

* * *

Bizi tanıyan, bizi dünyaya açacak olan küratörü, sanat severler, ziyaretçiler de destekleyeceklerdir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/afpye-konu-olan-transfer_48653.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!