Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ağaç İşleme Makineleri Sektörü Rotayı İhracata Çevirdi

Dünya Ağaç İşleme Makineleri sektöründe Almanya ve İtalya’dan sonra üçüncü sırada yer alan Türk Ağaç İşleme Makinecileri, iç pazarda yaşanan sıkıntıları ihracata odaklanarak aşmayı planlıyor.

yapi.com.tr
Ağaç İşleme Makineleri Sektörü Rotayı İhracata Çevirdi

Sektörün 2018 yılı performansını değerlendiren ve 2019 yılına ilişkin hedeflerini anlatan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, 3 yıldır cari açık vermeden her yıl ihracatlarını arttırdıklarını belirtti. 2018 yılında Irak, Cezayir ve Bulgaristan’ın ihracatta ön plana çıktığını belirten Kaçak, Cezayir’in yeni dönemde ihracatta ilk sıraya geçeceğini öngördü. Almanya, İtalya ve Çin’in sektörün en çok ithalat yaptığı 3 ülke olduğuna işaret eden Kaçak, "Aralık ayı içerisinde bazı Ağaç İşleme Makinelerinin Çin, Tayvan, Hindistan vb. ülkelerden ithalatına getirilen yüzde 11'lik ek vergi uygulaması ile Çin ve Tayvan gibi ülkeler yeni dönemde listenin gerisinde kalacaktır" dedi.

2019 yılında ihracat hedefimiz 120 milyon dolar
Arif Onur Kaçak, yaptıkları 2 milyar dolar ağaç işleme makinesi ithalatıyla dünya ticaretine yön veren ABD, Rusya, Vietnam ve Güney Afrika’nın 2019’da yeni hedef pazarları olduğunu ve sektör olarak ihracata odaklanacakları bir sene olacağını aktararak şöyle devam etti: "İç piyasalardaki durgunluğu da göz önüne alırsak, üreticilerimiz yeni pazarlar bularak ve yurtdışı fuarlara katılarak ihracatla hem ülkemizi hemde firmalarını kalkındırmaya devam edecekler. 2019 yılında ihracatımızın 120 milyon dolar, ithalatın ise 60 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz durum itibariyle ithal ürün satan firmalarda çevre ülkelere ihracat yapmaya başladı. Bu da ihracatımızda hızlı artışa neden olacak."

Makine sektörü ülkeyi ayakta tutacak en önemli sektör
"Avrupa’da ağaç işleme makinesi üreten bir firmanın 2017 yılı sonu cirosu 4 milyar USD, çalışan sayısı  6 bin 600, Ar-Ge personeli sayısı ise bin 900 civarında. Bu firmanın 2014 yılı sonunda bin 35 adet patenti bulunmakta. Türkiye’de ise ağaç işleme makinesi sektöründe benzer bir firma örneği olmadığından doğrudan ülkemizin toplam rakamlarından örnek vereceğim. Ülkemizin ağaç işleme makinesi toplam cirosu 400 Milyon USD, TOBB kayıtlarında görünen 277 üretici firma, çalışan sayısı 6 bin 900, yine TOBB kayıtlarına göre 277 firmada çalışan mühendis ve teknisyen sayısı ise 933’tür. Özetle sektörümüz her yıl ihracatını artırıyor, STK’lar olarak bizler de yurtdışı pazarlama konusunda üyelerimize destek olmaya gayret ediyoruz ama buna rağmen sadece rakip bir firmanın rakamları bile ülkemiz rakamlarının neredeyse 10 katı seviyesinde. Bu nedenle burada devletimizin maddi ve manevi desteğine ihtiyaç duymaktayız."

Ligna ve Woodtech sektör açısından çok önemli
Ağaç işleme makineleri sektörünün en büyük fuarı olan Hannover LIGNA fuarının 2019 yılına denk gelmesinin sektör açısından büyük şans olduğunu ifade eden Kaçak, her yıl Ekim ayında gerçekleştirilen İstanbul Woodtech Ağaç İşleme Makinesi Fuarı’nın da firmaların satışlarını pekiştireceğini söyledi. Kaçak, "Ayrıca, dernek olarak organize edeceğimiz Türk Pavilyonları aracılığıyla yurtdışındaki bazı fuarlara üyelerimizin toplu katılımlarını gerçekleştirerek, Türk ürünlerinin ve firmaların tanıtımını hep birlikte yapacağız" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/agac-isleme-makineleri-sektoru-rotayi-ihracata-cevirdi_169728.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!