Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Depremzede İsyanı

Ahırsız Deprem Konutlarına İlgi Yok

Depremzedeler için Afyonkarahisar'ın ilçe ve beldelerinde yapılan afet konutları ilgi görmedi. Bolvadin, Çay, Sultandağı ve Çobanlar ilçesi ile bazı beldelerde yapılan konutların yarıdan fazlası boş kaldı.

Zaman Gazetesi
Ahırsız Deprem Konutlarına İlgi Yok

epremzedeler için Afyonkarahisar'ın ilçe ve beldelerinde yapılan afet konutları ilgi görmedi. Bolvadin, Çay, Sultandağı ve Çobanlar ilçesi ile bazı beldelerde yapılan konutların yarıdan fazlası boş kaldı.

İlçe ve beldelerde yerleşim birimlerinin içine imar planı gereği ahır ve besihaneye ruhsat verilmemesi nedeniyle sadece konut yapıldığı, vatandaşların da hayvanlarının barınabileceği yerler olmadığı için bu evlere taşınmadığı belirtildi. Depremzedeler, köylerdeki ahırlı afet evlerine ise hemen yerleşti. Köylerde ahırları ile birlikte yapılan 700 konutun 650'si dolarken; vatandaşlar ilçe ve beldelerdeki 2 bin 761 konuttan sadece bin 110 tanesine taşındı, bin 651 konut da boş kaldı.

Çobanlar ilçesindeki konutları yapan Nuri Gebece, deprem evlerinde oturmak için her bir vatandaşın cebinden bin YTL harcaması gerektiğini kaydediyor. Binaların yanında kömürlüğü ve ahırının bulunmadığını ifade eden Gebece, "Vatandaş da burada oturma yerine köy yerinde ve kendi imkânlarıyla yaptırdığı bir göz evde oturmayı tercih ediyor." şeklinde konuşuyor.

Afyonkarahisar'da 3 Şubat 2002'de meydana gelen 6,0 büyüklüğündeki depremde 44 kişi hayatını kaybetmiş, köylerdeki yüzlerce tek katlı toprak ev yıkılmıştı. Bayındırlık Bakanlığı'nca yapılan hasar tespit çalışmaları sonrası ihtiyaç sahipleri belirlenmiş ve düşük faizli ve 20 yıl geri ödemeli kredi sağlanarak depremzedeler için konut inşa edilmesi kararlaştırılmıştı. Kooperatifler tarafından yapımına başlanan ve 60 milyon YTL harcanan toplam 3 bin 478 konut hak sahiplerine teslim edildi. Ancak depremzedelerden çoğu çeşitli bahanelerle yeni konutlara taşınmadı.

Çobanlar ilçesi Kocaöz beldesinde evi yıkılan Alaattin Tok, 1,5 yıl çadırda yaşadıktan sonra hayvanlarını satıp kendine yeni ev yaptırmış. Deprem konutu için de ismini yazdıran Tok, "Yapılan konut teslim edildi; ancak hayvanları koyacak yer olmadığı için oturmuyoruz." diyor. Aynı beldede yaşayan Ahmet Çay ise konutuna taşınmış; ama ahırını kendi yaptırmış. Çay, geçimini hayvancılıkla sağladığı için ahır yapmaya mecbur kaldığını söylüyor. Afyonkarahisar merkeze bağlı Salar beldesinde ise 98 konutun sadece 6'sı dolu. Belediye Başkanı Battal Coşkun, "Köylü vatandaş geleneğinden vazgeçemiyor. Hayvanını yanından ayırmak istemiyor. Ancak biz belde içine ahır ruhsatı vermiyoruz." açıklamasında bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ahirsiz-deprem-konutlarina-ilgi-yok_51450.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!