Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ahmet Davutoğlu'ndan AB İsyanı: Çevreye bile Tahammül Yok

Avrupa Birliği'nin (AB) gelecek ayki hükümetlerarası konferansında açılmasına kesin gözüyle bakılan "çevre" başlığı da tehlikeye girdi. Edinilen bilgilere göre, bazı Avrupa ülkeleri siyasi gerekçeler öne sürerek bu başlığın açılmasını engellemeye çalışıyorlar.

Referans Gazetesi
Ahmet Davutoğlu'ndan AB İsyanı: Çevreye bile Tahammül Yok

Avrupa Birliği'nin (AB) gelecek ayki hükümetlerarası konferansında açılmasına kesin gözüyle bakılan "çevre" başlığı da tehlikeye girdi. Edinilen bilgilere göre, bazı Avrupa ülkeleri siyasi gerekçeler öne sürerek bu başlığın açılmasını engellemeye çalışıyorlar. Bu gelişmeye sert tepki gösteren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Siyasi hiçbir boyutu olmayan çevre başlığına bile tahammül göstermiyorlar. Bizim müzakere sürecimizi siyasi nedenlerle bloke etmeye çalışmak hiç adil değil" diye konuştu. Çevre başlığının açılması durumunda Türkiye'nin açmayı başardığı başlık sayısı 35'de 12 olmuş olacak.

AB, Türkiye'nin limanlarını Güney Kıbrıs'a açmaması nedeniyle 8 başlığı askıya almıştı. Fransa da tam üyelikle doğrudan bağlantılı 5 başlığı veto edeceğini açıklamıştı. Bunların dışında da Güney Kıbrıs yönetimi, enerji ve eğitim-kültür gibi başlıkları siyasi nedenlerle engelliyor. İşte bu durum, Ankara'da hem kızgınlığa hem de düş kırıklığına neden oluyor. Davutoğlu, "AB ile Avrupa'nın enerji güvenliğini nasıl sağlarız diye konuşuyoruz, Nabucco'yu yaşama geçirmeyi ele alıyoruz ama enerji başlığını Güney Kıbrıs vetosu nedeniyle aşamıyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi. Aynı AB üyesinin eğitim ve kültür başlığının açılmasını da 2 yıldır engellediğini anımsatan Davutoğlu, "Müzakerelerin seyri açısından yeterince hızlı olmamakla eleştiriliyoruz acaba bizim yüzümüzden mi, yoksa sürekli siyasi engeller yaratan AB yüzünden mi?" dedi.
 
Reformlar kötü etkileniyor

Çevre başlığı konusundaki sıkıntının giderilmesi için geçen hafta AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış, dönem başkanı İsveç'te temaslarda bulunmuştu. Davutoğlu da Türkiye'nin itirazlarını ve taleplerini hafta sonunda İspanyol karşıtı Miguel Angel Moratimos'a iletti. Bir Türk diplomat İspanyol yetkililerin çevre başlığının açılması konusunda umutlu olduklarını belirtirken, "Kesin açılır demememize rağmen biz de umutluyuz" diye konuştu. Aynı diplomat, Türkiye'nin büyük bir kararlılıkla sürdürdüğü reform programının bu tür girişimlerden psikolojik olarak olumsuz etkilendiğini ancak kurumların buna rağmen çalışmalarını devam ettirdiklerini anlattı. Çevre başlığı konusundaki gelişmelerin gelecek haftalarda yapılması beklenen Türkiye-AB troyka toplantısında AB'li yetkililerle en üst düzeyde ele alınması bekleniyor.
 
İspanya'dan ‘enerji' açılımı

İspanya, kendi dönem başkanlığı sırasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından veto edilen "enerji" başlığının açılmasına çalışacağı mesajını verdi. Rumlar, Türkiye ile Doğu Akdeniz'de yaşanan petrol arama gerginliği nedeniyle enerji başlığına rezerv koymuşlardı. Kıbrıs Rum Kesimi'nde yazlık evi bulunan Moratimos, Kıbrıslı Rum yöneticilerle olan yakın ilişkisiyle de tanınıyor. Bu durumun enerji başlığındaki vetonun kaldırılması sonucuna neden olabileceği kaydediliyor.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/ahmet-davutoglundan-ab-isyani-cevreye-bile-tahammul-yok_74424.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!