Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Akçakoca'da Modern Cami

Selçuklu'nun sekizgen çatısı, Türk otağı ve modern mimarinin harmanlandığı Akçakoca Merkez Camii, bugün kapılarını açıyor. Yüzyıllardır tek

Radikal
Akçakoca'da Modern Cami

b>Selçuklu'nun sekizgen çatısı, Türk otağı ve modern mimarinin harmanlandığı Akçakoca Merkez Camii, bugün kapılarını açıyor.

Yüzyıllardır tek kubbe sistemiyle yapılan camilere alışan Türkiye, Akçakoca'da sıradışı bir camiyle tanışıyor. 1989 yılında Düzce'nin turistik Akçakoca ilçesinde temeli atılan Merkez Cami, bugün açılıyor. Akçakoca'ın turistik bölge olması nedeniyle sıra dışı bir camiyi tercih ettiklerini belirten Akçakoca Merkez Camii Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve eski Akçakoca Belediye Başkanı Ahmet Özbakır, "Bu görüntüsü nedeniyle cami için 500 kişilik genel kurulda oylama yaptık. İtirazlar oldu ama 497 oyla kabul edildi. Camiiyi görmek için gelen turistler hayranlıklarını ifade ediyor" dedi.

Deprem tehlikesine karşı 160 adet beton kazığın üzerinde inşaat edilen caminin kubbe yüksekliği 31 metre, minare yüksekliği ise 58 metre. Üstten sekiz kurşunlu vitray camla aydınlatılan kubbe, 32 ton bakır levhayla kaplı. İki minareli camiinin kubbe görünümlü avizeleri ise 1300'şer kilo ağırlığında.

'Camiler değişecek'
Bu camiyle bir sentez amaçladığını belirten mimar Ergün Subaşı, projenin Türkiye ve dünyada örneği olmadığını söyledi. Şehir plancısı olarak çalıştığını, Akçakoca'nın imar planlarını ve belediye binası hazırladığını belirten Subaşı, camiye ilişkin şu bilgileri verdi: "Akçakoca çok eskiden beri Türk kökenli yerleşim birimi. Caminin kubbesinde klasik tek çatı sistemi yerine, Türk ve modern mimari sentezini uyguladım. Selçuklularda kullanılan sekizgen köşelerin üstüne oturtulmuş Türk otağ çadırı ile çağdaş mimariyi sentezleyen bir kubbe ve cami amaçladım. Akçakoca Camii'nde sekizgen bir kubbenin altında, kolonu olmayan bir yapı var. Kubbe kendi kendini taşıyor. Cami, Akçakoca'da son derece benimsendi, başka bir yerde benzerini yapmamamı istiyorlar. İleride camilerin kubbe sistemi ve görüntüsü mutlaka değişecektir."

Maliyet: 5 trilyon lira
Yüzde 85'i Akçakocalıların bağışı, yüzde 10'u yurtdışındaki kişi ve kuruşluşların, yüzde 5'i Türkiye Diyanet Vakfı ve Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün katkısıyla yapılan camiye 15 yılda 1.6 milyon dolar (yaklaşık 2.5 trilyon lira) harcandı. Caminin bugünkü kurla hesaplanan maliyeti ise 5 trilyon lira.

http://www.yapi.com.tr/haberler/akcakocada-modern-cami_18946.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!