Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Akdeniz Mimarlar Birliği-UMAR’ın 9. Genel Kurulu İtalya' nın Torino Kentinde Toplandı

Kurucuları arasında Türkiye’nin de bulunduğu UMAR, 1994 yılında, bu çok özel ekolojik havza ve kültürel bölgenin mimarlarını bir araya getirmek, bö

yapitr.com



b>Kurucuları arasında Türkiye’nin de bulunduğu UMAR, 1994 yılında, bu çok özel ekolojik havza ve kültürel bölgenin mimarlarını bir araya getirmek, bölgenin özelliklerini ve bunların meslekle olan bağlarını irdelemek ve bu ortak deniz etrafındaki mimarlar arasında dostluk bağlarını, dayanışmayı ve iletişimi güçlendirmek amacıyla kurulmuştu.

UMAR’ın 9. Genel Kurulu 31 Ocak / 1 Şubat 2003 tarihlerinde, UIA’nın 2008 Dünya Mimarlık Kongresi ve Genel Kurulu’na evsahipliği yapacak olan, Torino’da gerçekleştirildi. UMAR Tüzüğü gereği Genel Kurullar her yıl toplanmakta ancak Yönetim Kurullarını belirleyen seçimler dört yılda bir yapılmaktadır. 2003 Genel Kurulu bu seçimli Genel Kurullardan biriydi.

Mesleki bir yan etkinlik olarak, “Kamuya Açık Mekanları” konulu seminerle de desteklenen toplantıda, geçen yıl içinde yürütülen çalışmalar gözden geçirildi, bazı tüzük değişiklikleri kabul edildi, geleceğe ilişkin görüşler dile getirildi ve UMAR’ın, tüzük değişikliği gereği, artık üç yıllık bir dönem için seçilen yeni yöneticileri belirlendi.

Mimarlar Odası bir UMAR Genel Kurulu’na ilk kez salt temsilcisini yollamakla yetinmeyip, bir delegasyonla katıldı. İki dönemdir UMAR Genel Sekreterliği görevini yürüten üyemiz Salih Zeki Pekin dışında, bu delegasyonda Şeyda Güvenç Duran (Antalya Şube Sekreteri), Sedef Altun (Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi) ve Aydan Erim (Uluslararası İlişkiler Komitesi Sekreteri) yer aldı.

Genel Kurul’da dağıtılan Mimarlar Odası Raporu, Oda gündeminde ağırlık taşıyan konuları ve UMAR hakkındaki görüş ve önerilerimizi içeren iki bölümden oluşuyordu ve Türkiye, ciddi bir ön hazırlıkla gelen tek ülke olarak, farklı bir görüntü verdi.

Toplantıda ayrıca Antalya Şubesi’nin Akdeniz ülkeleri mimarlık öğrencileri arasında düzenlediği proje yarışması Sedef Altun tarafından sunuldu ve götürülen afiş ve broşürler, ülkelerindeki mimarlık okullarına dağıtılmak üzere katılımcılara teslim edildi.

Genel Kurul’un Torino’da yapılması, İSTANBUL2005 Organizasyon Komitesi ile bu Kongrede kendi resmi tanıtımlarını başlatacak olan TORINO2008 organizatörü Torino Mimarlar Odası yetkilileri arasındaki ilişkilerin başlatılması açısından da olumlu bir fırsat oldu ve bu yönde iki görüşme yapıldı.

UMAR’ın oluşum aşamasında ve ilk dönemlerinde gerek sayısal gerekse sahiplenme açısından üstünlük, bölge temelinde oluşturulan bu mimarlar birliğini daha bürokratik bir yapıya yönlendirme eğilimi gösteren Güney Akdeniz ülkelerinde olmuştur. Bugün UMAR, Libya hariç tüm Akdeniz ülkeleri ve Portekiz’i yapısına almayı başarmış ve yeni dengeler oluşturmaya başlamıştır.

Göreve gelen Yönetim Kurulunun yapısına da yansıyan bu dönüşüm ve seçilen yöneticilerin bölgedeki temel sorunlar ve uluslararası projeler konusunda daha fazla bilgi sahibi ve duyarlı kişiler olmaları, UMAR’ın geleceği ve bizim UMAR’la ilgili beklentilerimiz açısından ümit vericidir.

UMAR YÖNETİM KURULU
(2003 – 2006)

Başkan
Patrice GENET / Fransa

Başkan Yardımcısı
Omar FARKHANİ / Fas

Genel Sekreter
David PACE / Malta

Genel Sekreter Yardımcısı
Amir TURKİ / Tunus

Sayman
Giorgio GIANI / İtalya

Sayman Yardımcısı
Memneldouh El KARIM / Mısır

Üye
Lazhar DJILLANI / Cezayir

AKDENİZ MİMARLAR BİRLİĞİ
UMAR 9. GENEL KURUL BİLDİRGESİ
31 Ocak/1 Şubat, 2003 Torino - İTALYA


Akdeniz kültürünün önemi, bugün Torino’da toplanan Akdeniz mimarlar topluluğunun temsilcileri tarafından bir kez daha vurgulandı. Savaş toplarının gürültüsü, tüm siyasal gerginlikle rağmen, UMAR üyelerinin bir araya gelmelerini engelleyemedi. Akdeniz Mimarlar Birliği (UMAR), bu etkinliği organize eden Ordine degli Architetti di Torino (OAT)’ya, gösterdiği misafirperverlikten dolayı şükranlarını sunar, ve OAT’ın ilgi alanını, salt yerel olmaktan çıkartarak, bölgesel ve hatta 2008 yılındaki UIA toplantılarına evsahipliği yapmak gibi bir görevi üstlenmekle de, uluslararası düzeylere kadar genişletmekte oluşunu memnunlukla karşılar.

UMAR bu konuda, OAT’ın, aslında salt bir dünya mimarları buluşması değil, aynı zamanda Torino kentinin kimliğini önemli bir sanayi merkezi olmaktan çıkartak , gerek mimarlık gerekse kültür ve tarih açısından pek çok şey sunabilen çekici bir kentsel yerleşime dönüştürmek yönündeki yeniden yapılanma çabalarına etkin bir katkısı olabilecek bu toplantıları başarı ile düzenlemesi yolunda, yerel yönetimlerin, kurum ve kuruluşların ve yerel toplumun ana ekonomik oyuncularının desteğini almasını umduğunu belirtmek ister. Coğrafi, siyasal ve tarihsel açıdan Akdeniz havzasından çok Alpler bölgesi ile bağları olan bir kentte yer alan Torino Mimarlar Odası’nın UMAR çalışmalarına aktif olarak katılması, küreselleşmenin, mimarların meslek pratiğini yürütüş şekilleri üzerindeki etkilerinin açık bir göstergesidir ve mimarların ilgi alanlarını, karşılıklı ilişki ve etkileşimlerini genişletmeleri gereğini bir kez daha vurgulamaktadır. UMAR, mimarlar arasındaki iletişim ve temasların artmasının, gerek Akdeniz bölgesi içinde, gerekse bölgenin de ötesinde, barışa ve refaha katkıda bulunacağına inanmaktadır.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/akdeniz-mimarlar-birligi-umarin-9-genel-kurulu-italya-nin-torino-kentinde-toplandi_3585.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!