Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Akfen 166 Milyon Avroluk Kredi Aldı Hamdi Bey 'Kriz Bugün Bitti' Dedi

TSKB, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, NBG-Finansbank ve Denizbank konsorsiyumu tarafından sağlanan kredinin imza töreninde konuşan Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Bugün isterseniz Türkiye’de krizin bittiği gün ilan edelim. Dibe vurduk. Beş banka bir araya gelip böyle bir projeyi destekliyorsa, uzun vadeli kredi veriyorsa,

Radikal Gazetesi
Akfen 166 Milyon Avroluk Kredi Aldı Hamdi Bey 'Kriz Bugün Bitti' Dedi

AkfenHES Yatırımları ve Enerji Üretim A.Ş’ye ait şirketlerden Beyobası Enerji Üretim A.Ş, İdeal Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş ile Çamlıca Elektrik Üretim A.Ş’nin hidroelektrik santralı için 222 milyon 433 bin avroluk yatırım gerçekleştirilecek. Türkiye’nin çeşitli illerinde üç şirketle gerçekleştirilecek projeler tamamlandığında, toplamda 135 megavat kurulu güce sahip olacak ve yılda 607 milyon kilovatsaat enerji üretilecek. Bugüne kadar Akfen özkaynaklarından 55 milyon 983 bin avro harcanmış olan söz konusu yatırımın 166 milyon 450 bin avroluk kısmı için kredi sözleşmesi imzalandı.

TSKB, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, NBG-Finansbank ve Denizbank konsorsiyumu tarafından sağlanan kredinin imza töreninde konuşan Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Bugün isterseniz Türkiye’de krizin bittiği gün ilan edelim. Dibe vurduk. Beş banka bir araya gelip böyle bir projeyi destekliyorsa, uzun vadeli kredi veriyorsa, bundan sonra da doğru proje olduğu takdirde bu finansmanların bulunabileceği anlamına gelir” dedi.

20 santral inşaa edecek

Akın, AkfenHES olarak yatırımına başladıkları, toplam yatırım bedeli 409 milyon avro olan 20 adet çevre dostu yenilenebilir hidroelektrik santrallarının birinci kısmı olan 222 milyon avroluk 11 adet santral yatırımın kredi sözleşmelerini imzalayarak inşaatlarının kısa sürede bitirilecek olmasının mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Akın, yatırım bedeli 187 milyon avro olan ikinci kısım HES’lerin yatırım çalışmalarının başlamış olup çok yakın bir zamanda kredi görüşmelerinin de sona ermiş olacağını, böylelikle AkfenHES’in 2012 yılı sonunda 409 milyon avroluk yatırım tamamlanmış toplam 278 megavat kurulu güce sahip, yılda 1 milyar 180 milyon kilovatsaat enerji üretebilir hale geleceğini bildirdi.

Devam eden projelerinin sekteye uğramaması için bu krediyi organize ettiklerini belirten Akın, TSKB liderliğinde kurulan bir konsorsiyumla söz konusu projelerin önümüzdeki yıl bu zamanlarda hayata geçmiş olacağını bildirdi. “Bu proje aslında Eylülde bitmişti. Uzun sürmesi krizden dolayı... Krizin ortaya çıkması bu projeyi bugünlere kadar bekletti” diyen Akın, projenin ikinci kısmı için kredi çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Akın, “Bunu bugün isterseniz Türkiye’de krizin bittiği gün ilan edelim. Dibe vurduk. Bundan sonra beş banka bir araya gelip bu projeyi desteklemeye başladığına, böyle uzun vadeli kredilere okey verdiğine göre, bundan sonra da doğru proje olduğu takdirde bu finansmanların bulunabileceği anlamına gelir” diye konuştu.

Krizin bitip bitmediğine ilişkin bir soru üzerine, Akın, “Kriz bence dibe vurdu. Bundan sonra inişli çıkışlı şeyler, ufak tefek düşmeler, çıkmalar olabilir. Ama kalıcı olduğu düşüncesinde değilim. Artık toparlanma zamanının geldiğine inanıyorum” dedi. Akın, sermayesi ve nakdi olan iş adamlarına, “Hiç o nakitlerin üzerine yatmaya gerek yok. Bir an evvel (nakdi) istihdama yönelik yatırıma yöneltmeleri lazım. Özkaynağı çok fazla olan, krediye daha az ihtiyaç duyan firmalarımız ya da kişilerimiz de var. Onların da Türkiye’de yatırım yapması gerektiği inancındayım. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bugün yatırım yaparsanız 3-5 yıl sonra dokunduğunuz altın olur” çağrısında bulundu.



‘Desteğimiz sürecek’

Yapı Kredi Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt da Türkiye’nin enerji gereksinimine işaret ederek, “Bu gereksinim ortada olduğu müddetçe mali sektörümüz sağlıklı ve güçlü yapısı ile enerji finansmanında rol almaya devam edecektir” dedi. Bayazıt, Yapı Kredi’nın şimdiye kadar 3 bin megavatlık enerji projesinin finansmanında yer aldığını, bu projelerle ilgili toplam taahhütlerinin 2 milyar doların üzerinde bulunduğunu belirterek, “Buna ilave 700 megavatlık da enerji projesi için yetkilendirilmiş bulunuyoruz. Bunları hali hazırda yapılandırma aşamasındayız” şeklinde konuştu.

Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş ise, Türkiye’deki enerji açığına dikkati çekerek, Türkiye’nin 50 bin megavat kurulu güce sahip olduğunu ve yıllık 12 milyar kilovat saatlik ilave enerji yatırımı yazılması gerektiğini söyledi. Şahinbaş, “Finansbank olarak enerji sektörüne 1,5 milyar dolarlık taahhüdümüz var. Şu ana kadar 520 milyon doları kullandırılmış durumda. Gerisini ise ilerleyen dönemlerde kullanmaya devam edeceğiz. Bu da yaklaşık 9 bin megavatlık kurulu güce sahip olacak bir enerji yatırımını gösteriyor” şeklinde konuştu. Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş de, Denizbank olarak, enerjiyi öncelikli sektör olarak gördüklerini ifade ederek, Türkiye’nin diğer yenilenebilir alanlarda enerji kapasitesini artırması yönündeki çalışmalara destek vereceklerini söyledi.

‘Maliyeti sormayın içi sizi, dışı beni yakar’

Kredinin maliyetine ilişkin bir soru üzerine Hamdi Akın, “Maliyetini sormayın. Dışı seni, içi bizi yakar” dedi. Bunun üzerine Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, “İçi yakacağı yerde biz kredi vermeyiz, vermiyoruz” diye konuştu. Akfen’i kutlamak gerektiğini, epey zamandır böyle bir törende bulunmadığını söyleyen Ersin Özince’nin, “Biz uluslararası sendikasyonlara çıktığımızda bile bakıyoruz; biz pazarlıkları yaparken bankaların yarısı ya vazgeçiyor ya müşterileri onlardan vazgeçiyor” şeklindeki değerlendirdi.

Direkten döndük

Bunun üzerine, Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da, “Biz de az daha direkten dönüyorduk” dedi. Özince, “Yok, siz direkten dönmemişsiniz. Sayın (Hamdi) Akın, gecikmeden bahsetti. Bence geciken hiçbir şey yok. 12 yıl vadeli 3 yıl ödemesiz bir krediden bahsediyoruz. Bu kadar vadeli kaynağı bankaların bulamadığı böyle bir dönemde, bu kadar banka inanıp bu projenin 6 aydır peşinde kalabildiyse, bu proje muhakkak çok inanılan bir proje diye düşünüyorum. Ümit ederim benzerleri olur. Biz banka olarak böyle benzer uzun vadeli borçlanmalara çok ihtiyaç duyuyoruz” şeklinde konuştu. Akfen’in özkaynaklarıyla bugüne kadar projeyi sürdürebilmesinin bankaların da yüreklenmesine neden olduğunu belirten Özince, enerjinin önemli bir konu olduğunu, İş Bankası özelinde de, enerji kredilerinin yaklaşık yüzde 58’ini bu tür yenilenebilir enerjiyle ilgili olanların oluşturduğunu kaydetti. Özince, şunları söyledi:

“Bu projeyi uluslararası piyasalarda çok zedelenen ilişkilerin yaşandığı bir dönemde aynı kararlıklıkla sürdüren, hatta kredi koşullarında dahi özellikle vade-fiyat açısından dışarıdan maruz kalınan olumsuzlukları tümüyle projeye yansıtmayan tarafları kutluyorum. 11 projenin en kısa zamanda tamamlanacağına dair tereddüdüm yok. Zaten şimdiden daha, kredi devreye girmeden başladı. Bu Türkiye açısından bir takım şeylerin olumlu işaretidir. Ümit ederim bunun gibi törenler yapılır.”

Türk bankaları güçlerini birleştirdi

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu da TSKB’nin, özellikle yenilenebilir enerji sektöründeki faaliyetlerine artan oranda devam ettiğini belirterek, krizin ortasında beş yerli bankanın, uzun da sürse, bir araya gelip böyle bir projeyi finanse etmiş olmasının Türk bankacılık sektörünün gücünü gösterdiğini kaydetti. Eroğlu, “Sağlıklı yapısıyla Türk bankacılık sektörü, özel sektörü ve reel sektörü her türlü yatırımında desteklemeye devam edecektir” dedi. Bu projede maliyetin değil, projenin fizibl olup geri ödenebilecek tarzda düzenlenmesinin önemli olduğuna işaret eden Eroğlu, “Türk bankacılık sektöründe yerli bankalardan beşinin bir araya gelerek finanse ettiği ilk projedir. Eylüle göre pahalı, bugüne göre ucuz maliyetli bir kredidir” dedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/akfen-166-milyon-avroluk-kredi-aldi-hamdi-bey-kriz-bugun-bitti-dedi_68564.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!