Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

AKM'de Her Şey Sil Baştan

Atatürk Kültür Merkezi'ni yenileme projesi tam da başlayacakken, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi işleri başadöndürdü. Projeyi yürüten İstanbul 2010 AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, hukukî süreci takip edip çalış-maları sür düreceklerini söylerken sanat kurumlarının yöneticileri sürecin en çok kendilerini etkileyeceğine

Zaman Gazetesi
AKM'de Her Şey Sil Baştan

Atatürk Kültür Merkezi'ni yenileme projesi tam da başlayacakken, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi işleri başadöndürdü. Projeyi yürüten İstanbul 2010 AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, hukukî süreci takip edip çalış-maları sür düreceklerini söylerken sanat kurumlarının yöneticileri sürecin en çok kendilerini etkileyeceğine dikkat çekiyor.

İki yıldır kültür sanat dünyasını meşgul eden Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yenilenmesi konusunda yeni bir dönemece girildi. Tüm kültür sanat camiası bugünlerde Atatürk Kültür Merkezi'nin ihale sözleşmesinin yapılmasını ve yenileme çalışmalarının başlamasını beklerken, İstanbul 9. Bölge İdare Mahkemesi'nden süreci etkileyecek çok önemli bir karar geldi. Mahkemenin geçtiğimiz ocak ayında Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası'nın (Kültür Sanat-Sen) AKM'nin yenileme projesi aleyhinde açtığı davada yürütmenin durdurulmasına karar vermesi akılları iyice karıştırdı. AKM'nin yenilenmesi projesini yürüten İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, davanın muhatabı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın karara itiraz edeceğini beklediklerini söylüyor. Davayı açan Kültür Sanat-Sen karardan memnun.

Geçtiğimiz günlerde mekanın yenileme projesinin ihalesini alan Özsoy İnşaat yetkilileri sorunun çözüleceği inancında. Karardan en çok etkilenen ise mekanda faaliyet gösteren sanat kurumları. Bir yıldır faaliyetlerini dışarıda yürüten sanat kurumlarının yöneticileri, ortaya çıkan durumun bir an önce çözülmesini bekliyorlar.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, kendilerinin yürütmeden sorumlu olduklarını, davanın resmî muhatabı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın en kısa süre içinde karara itiraz edeceğini öngördüklerini söyledi.

'Proje yanlış anlaşıldı'

Adaletin bu süreçte en doğru kararı vereceğine inandığını belirten Avdagiç, "AKM, hazırlanan proje ile yeniden inşası yapılacak bir bina değildir. Bu projeyle yeniden kullanılabilir hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Dava gerekçelerinden birisi olan cephelerin değiştiği ve binanın orijinalinin bozulduğu yönündeki iddialar son derece üzücüdür. Amacımız, kullanılmaz halde olan ve gerek elektrik, gerek mekanik gereksinimleri dünya standartlarının altında kalmış olan bu kültür merkezini İstanbullulara yakışacak bir hale dönüştürmektir." dedi. Avdagiç, süreci yakından takip edeceklerini ve hukuki süreç izin verir vermez yenileme çalışmalarını başlatacaklarını belirtti.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKBA) Kentsel Uygulamalar Direktörü Korhan Gümüş, başlatılan sürecin devam ettirilmesi için bütün hukuki yolların deneneceğini söyledi. Proje hakkında eksik bilgilenmeler olduğunu ifade eden Gümüş, "Zannediliyor ki, binanın cephesi değiştirilecek, reklam alınacak. 2010'un bu süreci yeniden şeffaf bir şekilde anlatması gerekiyor. Bu proje İstanbul'un bir kültür başkenti olması için bir eşiktir." diye konuştu. Gümüş, bu kararla binanın 2010 için kullanımının aksayabileceğini ancak hedefin 2010'a yetişmesinden ziyade dört dörtlük yapılması olduğunu vurguladı.

Davayı açan Kültür Sanat-Sen'in başkanı Yavuz Demirkaya, henüz mahkeme kararının kendilerine ulaşmadığını söyledi. Tebligat ulaşır ulaşmaz bir toplantı düzenleyeceklerini belirten Demirkaya, yaşanan mahkeme süreci ve bundan sonra ne yapılması gerektiği hakkında kamuoyunu bilgilendireceklerini ifade etti. AKM yenileme projesi ihalesini kazanan Özsoy İnşaat yetkilileri ise sözleşmenin hâlâ yapılmadığını hatırlatarak, bu projenin başlayıp bitirileceğini ve ortaya çıkan sorunun bir an önce çözüleceğine inandıklarını söyledi.

Lemi Bilgin (Devlet Tiyatroları Genel Müdürü): En büyük zararı biz göreceğiz

"Bunun olmasından çok korkuyorduk. Orayı terk edeli bir yıldan fazla oldu. Keşke bu süreci, gerek 2010 Ajansı, gerek sendika gerekse sanat kurumları bir araya gelip diyalog içinde bitirebilseydik. Bu şartlarda 2010'da orada olamayacağız gibi görünüyor. Bir gün bile bizim için çok büyük bir kayıp. Sendikanın mutlaka haklı nedenleri vardır, ancak bu süreçte en büyük zararı sanat kurumları, sanatçılar ve sanatseverler görecek."

Rengim Gökmen (Devlet Opera ve Balesi Genel Mdr.): Şanssız bir süreç başladı

"Bundan korkuyorduk zaten. Bu durumun şanssız bir süreç başlattığını düşünüyorum. AKM'nin her bina gibi yenilenmeye ihtiyacı vardı. Bu sürecin İstanbul 2010 hızlı bir şekilde tamamlanacaktı. Mahkeme kararı süreci olumsuz yönde etkileyebilir. Sanıyorum davayı açanların proje konusunda eksik bilgilenmesi gibi bir durum var. Türkiye'nin en büyük opera sahnesi bu mekanda ve biz bu sahneyi 2010'da kullanmak istiyoruz. Temennimiz biran önce çözülmesi."

http://www.yapi.com.tr/haberler/akmde-her-sey-sil-bastan_70913.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!