Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

AKP, Kentlerde Yıkıma Yol Açtı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen Kent Sempozyumu’nda akademisyenler, uzmanlar, 1/100 binlik İstanbul Çevre Düzeni Planı ile 3. köprüyü sert bir dille eleştirerek AKP’nin iktidara geldiği 2002’den itibaren sıkı sıkıya sarıldığı neoliberal politikaların kentlerde yıkıma yol açtığına

Cumhuriyet Gazetesi
AKP, Kentlerde Yıkıma Yol Açtı

ürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen Kent Sempozyumu’nda akademisyenler, uzmanlar, 1/100 binlik İstanbul Çevre Düzeni Planı ile 3. köprüyü sert bir dille eleştirerek AKP’nin iktidara geldiği 2002’den itibaren sıkı sıkıya sarıldığı neoliberal politikaların kentlerde yıkıma yol açtığına dikkat çektiler.

Plana inat köprü

İTÜ Taşkışla Kampusu’nda dün başlayan ve 4 gün devam edecek olan 2. Kent Sempozyumu’nun ilk oturumunda “Neoliberalizm, İstanbul ve Planlama” konusu ele alındı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yetkilisi Yıldız Uysal, 2009 yılında onaylanan ve TMMOB’ye bağlı odalar ile TEMA’nın iptali için dava açtığı İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın tek olumlu yanının 3 köprüyü öngörmemesi olduğunu belirterek planda olmamasına karşın köprünün yapılmak istendiğini söyledi.

Çelişkilerle dolu

Planın raporu ile plan uygulamaları arasında çok ciddi çelişkiler bulunduğunu ifade eden Uysal, “Herhalde planı hazırlayanlarla raporunu hazırlayanlar farklı kişiler. Plan raporunda FSM Köprüsü’nün Boğaz geçişlerinin kentsel yaşamı olumsuz etkilediği, bu yüzden deniz ve raylı sisteme dayalı toplu taşımanın tercih edilmesi gerektiği, kuzeye doğru yapılaşmayı arttıracak uygulamalardan kaçınılması gerektiği belirtiliyor” dedi.

Uysal, yine plan raporunun 2B alanlarındaki yapılaşmanın rehabilitasyonunu hedeflediğini ancak Ümraniye’deki 2B arazilerinin “merkezi alan” ilan edildiğini kaydetti. Küçükçekmece Gölü çevresinin 1. ve 2. derece Arkeolojik SİT alanı olmasına karşın planda “üniversite alanı” olarak işaretlendiğini anlatan Uysal, Değirmenköy-Çanta arasında da değiştirilmesi mümkün olmayan “Doğal yapı eşik sentezi”nin değiştirilerek mutlak korunacak alanların yapılaşmaya açıldığını söyledi.

MSÜ’den Prof. Dr. Binnur Öktem de, “AKP ile birlikte büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri ve 3. köprü gündeme geldi. Bu projeleri durdurabilecek toplumsal muhalefet ise oldukça kısıtlı kaldı” diye konuştu.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/akp-kentlerde-yikima-yol-acti_79588.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!