Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

AKP'nin Kalesi Sancılı

Muhafazakar sağ partilerin kalesi Sincan’da 2004 ve 2007 yıllarında rekor oy alan AKP, 29 Mart yerel seçimlerine sancılı bir atmosferde giriyor. Aday belirleme sürecindeki belediye başkanı ilçe başkanı çekişmesi, iki ismin de aday koyulmayıp, "ithal aday" Mustafa Tuna’nın monte edilmesinin ilçedeki yankıları halen sürüyor.

Hürriyet Gazetesi
AKP'nin Kalesi Sancılı

Muhafazakar sağ partilerin kalesi Sincan’da 2004 ve 2007 yıllarında rekor oy alan AKP, 29 Mart yerel seçimlerine sancılı bir atmosferde giriyor. Aday belirleme sürecindeki belediye başkanı ilçe başkanı çekişmesi, iki ismin de aday koyulmayıp, "ithal aday" Mustafa Tuna’nın monte edilmesinin ilçedeki yankıları halen sürüyor.

Ankara'da yerel seçim heyecanının yüksek bir tansiyonda yaşandığı ilçelerin başında geliyor Sincan. Tüm sokakları parti bayraklarıyla donatılmış ilçede hemen herkesin seçimle ilgili bir yorumu, bir beklentisi var. Sincanlı 29 Mart seçimlerini iliklerine kadar hissediyor, yaşıyor.

Sincan 1994 yılından itibaren muhafazakar sağ partilerin kalesi hüviyetini taşıdı. 1994 yılında Refah Partisi, 1999 yılında Fazilet Partisi, 2004 yılında da AKP, Sincan’da belediyeyi kazandı. Özellikle 2004 yılında oyların yüzde 64’ünü alan AKP, 130 bine yakın seçmenin oyunun geçerli olduğu Sincan’da CHP’ye 70 bin, MHP’ye 65 bin gibi hatırı sayılır bir fark attı.

Ancak bu tablo kimseyi yanıltmamalı. AKP bu kez kalesi Sincan’da hayli sancılı bir seçime giriyor. Bunun nedenini ise hem Sincanlılar, hem AKP hem de MHP başta olmak üzere diğer tüm partiler çok iyi biliyor.

AKP’nin adaylık belirleme sürecinde en büyük sıkıntıyı yaşadığı yer olan Sincan’da Belediye Başkanı Hasan Altın ve İlçe Başkanı Rıza Gezer arasında tam anlamıyla siyasi bir savaş yaşanmıştı. Altan ve Gezer arasındaki restleşme öyle boyutlara ulaştı ki, bırakın birbirlerini suçlamayı partiyi suçlar hale geldiler. AKP’de belki de ilk kez "kol kırılıp yen içinde kalmamış" Sincan’daki sıkıntının sancıları Ankara’da hissedilmeye başlamıştı.

İthal aday eleştirisi

AKP yönetimi aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi için oy deposu olan ilçedeki bu restleşmenin tatlıya bağlanmasını umut etse de beklenen olmadı. Bunun üzerine iki ismi de çizen AKP yönetimi, eski Milletvekili Mustafa Tuna’yı Sincan’a deyim yerindeyse "monte" etti. Adaylık belirleme sürecinin sonrasında da Sincan’da sular durulmadı. Özellikle teşkilatta güçlü bir isim olan Rıza Gezer’in ve Belediye Başkanı Hasan Altın’ın hamleleri beklendi. Gezer ve Altın aykırı bir hamle yapmasa da kamuoyuna birlikte verdikleri göstermelik beraberlik fotoğrafı dışında ortak bir çalışma yürütmediler. AKP’nin adayı Tuna’nın da Sivaslı olması ve Sincanlıların tabiriyle "ithal aday" olarak görülmesi Sincanlı’nın kafasında halen büyük bir soru işareti.

En büyük rakibi MHP

AKP’nin Sincan’daki en büyük rakibi ise kuşkusuz MHP. MHP’nin adayı Yüce Atilla Demirci’nin "yerli" bir isim olması da en büyük avantaj olarak gösteriliyor. Bir diğer yerli aday MHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş’la da birlikte Demirci’nin Sincan’da yarattığı sinerji ilçenin tüm sokaklarında hissediliyor.

CHP ise öğretmen adayı Şenol Ağbaba’yla birlikte "elinden geleni" yapmaya çalışıyor. Özellikle 2004 ve 2007 seçimlerinde yediği farklarla Ankara ortalamasını değiştiren Sincan’da önce makası kapayıp sonra iddialı bir pozisyona gelebilmek için dört aya yakın bir süredir çabalıyor.

AKP, hem kalesini koruma hem de Büyükşehir Belediye seçimlerinde Melih Gökçek’in kazanmasını sağlamak için kaybolan ahengi yeniden sağlama, MHP arkasındaki rüzgarla sandıkta zaferi görme, CHP de öncelikle makası kapama peşinde...

Vatandaş ne diyor?

Dedik ya Sincanlı seçimi iliklerine kadar yaşıyor diye, dalıyorum bir Taksi Durağına... Sıcak bir karşılamadan sonra başlıyoruz Sincan’ı konuşmaya. Durak başkanı 44 yaşındaki Mehmet Tezel söze, "Aday Rıza Gezer olsaydı, MHP’nin kazanma ihtimali üzerinde konuşmazdık, 50 bin civarı fark olurdu" diyerek başlıyor, arkadaşları da onu destekliyor. Tezel favori AKP dese de, "Seçim yine de başa baş gidecek, AKP’nin eski oyunu alması mümkün değil" demekten de kendini alamıyor. MHP’nin en büyük avantajının da adayın yerli olmasından kaynaklandığını söylüyor. Büyükşehir Belediye seçimlerinde Tezel, Gökçek’e eskisi kadar oy gitmese de vatandaşın "Gökçek-Yavaş çekişir, aradan Karayalçın çıkar" korkusuyla Gökçek’e oy vereceği düşüncesini taşıyor. Tezel, "Gökçek’e kırgın olanlar da Başbakan’ın hatırına AKP’ye oy verir" diyor.

Taksi durağından çıkıp bir parfümeri dükkanına giriyoruz. Dükkan sahibi 32 yaşındaki Fatih Özcan oyunu MHP’ye vereceğini ve Gökçek ile AKP’nin esnaftan bu kez oy alamayacağını savunuyor.

Altınok benzetmesi

Fatih’te büfecilik yapan ve ismini vermekten çekinen bir vatandaş, "Keçiören’de Turgut Altınok’a yaptıklarını burada partisine hizmet etmiş bir isim olan Rıza Gezer’e yaptılar. Başbakan’ın mitingi de bu kez AKP’yi kurtaramayacak. MHP’nin adayı Atilla Demirci kimsenin beklemediği bir farkla seçimi alacak" diyor.

Sincan’da esnafın da vatandaşın da büyük çoğunluğu MHP mi yoksa AKP mi ikilemi yaşıyor. Düğümün çözülmesi için 10 gün kaldı, bekleyip göreceğiz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/akpnin-kalesi-sancili_67520.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!