Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Aktarma Merkezinden Fazlası, Aynı Zamanda Rekreasyon Alanı

San Francisco’nun 71 senelik ‘Transbay Terminal Otobüs İstasyonu’nu yıkmak üzere gelen yıkı güllesi, bir dönemin kapanışına ve yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyordu. 71 senelik, tekdüze beton yapının, uzun bir planlama sürecinin sonucunda ‘Transbay Aktarma Merkezi’ olarak değişmesi ve belki de son yıllarda Amerika’da inşa edilmiş en

yapi.com.tr
Aktarma Merkezinden Fazlası, Aynı Zamanda Rekreasyon Alanı

Fotoğraf ve Görseller: Transbay Transit Center ve Architectural Record adlı internet sitelerinden temin edilmiştir.

San Francisco’nun 71 senelik ‘Transbay Terminal Otobüs İstasyonu’nu yıkmak üzere gelen yıkı güllesi, bir dönemin kapanışına ve yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyordu. 71 senelik, tekdüze beton yapının, uzun bir planlama sürecinin sonucunda ‘Transbay Aktarma Merkezi’ olarak değişmesi ve belki de son yıllarda Amerika’da inşa edilmiş en iddialı ulaşım merkezi olması planlanıyor.



‘Pelli Clarke Pelli Architects’ tarafından tasarlanan 4.2 milyar dolarlık proje ; çok modlu ulaşım merkezini, 5.4 dönümlük çatı parkını ve 1.000 fit yüksekliğiyle Transamerica Pyramid’in ‘kentin en yüksek yapısı’ unvanını elinden alacak bir kuleyi de bünyesinde barındırıyor.

Batı'nın ‘Grand Central Terminal’i olarak lanse edilen aktarma merkezinin 2017 senesine tamamlanması bekleniyor . İnşaatına Mayıs ayında başlanacak olan ‘Transbay Aktarma Merkezi’, Market Caddesi’nin güneyinde kalan mahalle biriminin karma kullanımlı yeni merkezinin odak noktası olacak.



Projenin finansmanı; satış-vergi gelirleri, köprü geçiş ücretleri, federal krediler ve hibeler dahil olmak üzere pek çok kaynaktan sağlanacak. Geçtiğimiz ocak ayında ABD Ulaştırma Bakanı Ray LaHood projenin 400 milyon dolarının federal teşvik fonlarından karşılanacağını, 2.25 milyar dolarlık Anaheim-San Francisco arasındaki yüksek hızlı demiryolu bağlantısının ise hibe olacağını bildirmişti.

2007 senesinde, yeni aktarma merkezinin tasarımını yapacak firmayı belirlemek üzere ‘Transbay Joint Powers Authority’ tarafından açılan yarışmayı Pelli Clarke Pelli firması kazandı. Firma’nın tasarladığı cam ve demirden oluşan yapı, yaklaşık 5 adet yapı adasını kaplayacak şekilde tasarlanacak ve otobüsleri, banliyö trenlerini ve Kaliforniya’nın yüksek hızlı demiryolu bağlantısını entegre edecek ki bu, aktarma merkezine ülkenin ilk yüksek hızlı tren istasyonuna sahip olma özelliğini de kazandırıyor.



Şehir plancıları aktarma merkezinin yıllık 45 milyonun üzerinde yolcuya hizmet vereceğini belirtiyor. Yolcular, demir sütunlardan oluşan bir ağ tarafından desteklenen ışık dolu, çok katmanlı bir tesisten yürüyecekler. Pelli Clarke Pelli’nin Kurucu Başkanı Fred Clarke, çalışmanın temel tasarım elemanı ‘Çatı Parkı’ için: “Bütün tasarımın muhtemelen en cesur parçası” değerlendirmesinde bulunuyor ve ekliyor: “ve tahminimce projenin tercih edilmesinin de ana nedenlerinden biri de çatı parkını bünyesinde barındırıyor olması”.



‘Peter Walker and Partners Landscape Architecture’ tarafından tasarlanan ‘Çatı Parkı’ kamuya tamamen açık olacak ve aktarma merkezinin bütün çatısı bu amaçla kullanılacak. Yürüyüş parkurlarını, oyun alanlarını, kafeleri, bir amfitiyatroyu, bahçeleri ve aşağıda, aktarma merkezinde, bulunan otobüslerin hareketi ile eyleme geçen su fıskiyeli bir çeşme de bulunacak. Kullanıcılar söz konusu parka merdivenler, yürüyen merdivenler, asansör ve belki de füniküler aracılığıyla ulaşacaklar.



Clarke söz konusu ‘Çatı Parkı’nın aktarma merkezini daha samimi bir hale getireceğini ve bu sayede aktarma merkezinin günlük yolcular tarafından sadece soğuk bir ulaşım merkezi olduğu algısının kırılacağını ifade ediyor.

Bununla birlikte ‘San Francisco Chronicle’ adlı günlük gazetenin kentsel tasarım eleştirmeni John King söz konusu ‘Çatı Parkı’nın kaç kişi tarafından gerçekten kullanılacağını merak ettiğini ifade ediyor ve ekliyor: “Konuyla ilgili olarak ciddi bir septisizm söz konusu ve park, tam anlamıyla işlevsel olabilmek için belki de çok büyük ve kentten fazlasıyla ayrışmış durumda”.

http://www.yapi.com.tr/haberler/aktarma-merkezinden-fazlasi-ayni-zamanda-rekreasyon-alani_86397.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!