Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Al Birini Vur Ötekine

Ormanlar yanarken birinin iyimserliği tutuyor, öteki ormanlar bazı durumlarda yakılabilir diyor. Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu’nun Antalya’da günlerdir devam eden orman yangınları hakkında “Yangının bir tek iyi tarafı, bu ormanlarda kene kalmadı” dedi. Orman Mühendisleri Odası Genel Başkan Ali Küçükaydın, ise Doğu ‘terörle

Evrensel Gazetesi
Al Birini Vur Ötekine

rman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu’nun Antalya’da günlerdir devam eden orman yangınlarından çıkardığı sonuç ‘Bu kadar da olmaz’ dedirtti. Yangının tek iyi tarafı bulunduğunu savunan Kurtulmuşlu, şöyle konuştu: “Yangının bir tek iyi tarafı, bu ormanlarda kene kalmadı. Geçmişte de insanlar hayvanlarını keneden kurtarmak için civardaki ormanı ateşe vermişler.”

Yangının bölgeye adeta atom bombası atılmış gibi zarar verdiğini söyleyen Kurtulmuşlu, yangının zararlarının beş ana başlıkta toplanabileceğini belirtti. Kurtulmuşlu, “birinci zararın ağaçlar ve bitki örtüsünün kaybı, ikinci zararın orman yolları, köprüler gibi altyapının zarar görmesi, üçüncü zararın hayvanlara yönelik zarar, dördüncüsünün bölgenin yeniden ağaçlandırılması için harcanacak para ve beşincisinin de yangını söndürmek için harcanan para” olduğunu dile getirdi.
Kurtulmuşlu, yangında en büyük zararın ise fauna olarak adlandırılan hayvan çeşitliliğine ilişkin olduğunu belirterek, yöreye özgü keklikler, yırtıcı kuşlar, sürüngenler, akrepler, çakallar ve tilkilerin bir kısmının telef olduğunu ama asıl önemlisi bu hayvanların bundan sonra yaşayacak alanlarının da yok olduğunu vurguladı.

‘Yıllardır aynı bölgeler yanıyor’
Mustafa Kurtulmuşlu, uzun yıllardan beri Türkiye’nin en büyük yangınlarının hep bu bölgede çıktığına işaret ettiği açıklamasında yıllardır aynı bölgelerde orman yangını çıktığı bilinmesine rağmen, aradan geçen bunca yıl gerekli önlemlerin alınmamasına ilişkin ise bir açıklama yapmadı. Bunun yerine bundan sonra yapılması planlananları anlatan Kurtulmuşlu, yanan alanların yeniden ağaçlandırılacağını, bölgeye has kızılçam ağacından vazgeçmenin söz konusu olmadığını ancak orman çevresine ve aralara yangına dayanıklı ağaç türleri dikileceğini kaydetti.
Orman Bölge Müdürlüğü Basın Sözcüsü Aydoğan Türedi de, yangının lokantacılar tarafından çıkarıldığı iddialarını yalanladı.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Manavgat’taki orman yangınının tamamen kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Kahveci, “Bugün de bir yerden kıvılcım çıkmaz, patlama olmaz ise Manavgat’taki orman yangınını tamamen kontrol altına almış oluyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

Ormanlar güvenlik için yakılabilir!’
Çevre örgütleri, gerekçesi ne olursa olsun orman yangınlarının tasvip edilemeyeceğini belirtirken, en çarpıcı açıklama Orman Mühendisleri Odası’ndan geldi. Genel Başkan Ali Küçükaydın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ‘terörle mücadele’ kapsamında bu tür yangınların çıkabileceğini savunarak, soğukkanlı olunmasını istedi.

Orman yangınlarının sebebi olarak gördüğü Maden Yasası ve Turizmi Teşvik Yasası’na karşı çıkan TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Küçükaydın, batıdaki yangınlar için komisyon oluşturduklarını, rapor hazırlayacaklarını, yangın söndürme çalışmalarının canla başla yürütüldüğünü söylerken, bölgedeki yangınları terörle mücadele kapsamında çıktığı için normal karşıladığını belirtti. Batı’daki yangınlar için “Önemli olan mücadele yöntemleri ve bilinçlendirme çalışmalarını genişletmektir” diyen Küçükaydın’ın bölgedeki yangınlara ilişkin yorumu şöyle: “Doğu ve Güneydoğu’daki yangınlar terörle mücadelede konusunda oluyor. Burada insan yaşamının ön planda tutulması gerekiyor. Güvenlik görevlilerinin bazen yangınları engellediklerini düşünüyorum. Ama zaman zaman terör kaygısıyla yapılan birtakım şeyler de olabiliyor. Soğukkanlı olmak gerekiyor.”

TEMA: Tasvip edilemez
TEMA Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Süleyman Çetin ise orman yangınlarının yüzde 3’ünün dış kaynaklı, yüzde 97’sinin insan kaynaklı olduğunu belirtti. TEMA’nın bölgedeki orman yangınlarına duyarsız kaldığı yönündeki eleştirileri yanıtlayan Çetin, “Türkiye’nin her yerinde bulunan ormanlar hepimizin. Eğer Çanakkale’de ormanlar yanınca ciğerlerimiz yanıyor, Tunceli’de yanınca yanmıyor dersen, olmaz; biz buna karşıyız. Tabii ki TEMA’nın da hataları ve eksikleri var. Sonuçta insanlar tarafından yönetiliyor ve insanın olduğu yerde hata da olur” ifadelerini kullandı. Çetin, “Sebebi ne olursa olsun TEMA Vakfı bu tip orman azaltıcı eylemlerin karşısında olmuştur” dedi.

Çevreci Oktay Konyar ise orman yakmanın hiçbir haklı gerekçesi olamayacağını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/al-birini-vur-otekine_62956.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!