Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

ALBA Liderleri, İklim Sözleşmesini Tanımıyor

Aralarında Venezüella Başkanı Hugo Chavez ve Bolivya Başlanı Evo Morales'in de olduğu Amerikamız Halklarının Bolivarcı İttifakı, ALBA (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América) liderleri, Kopenhag iklim zirvesi kararlarını tanımayacaklarını açıkladılar.

bianet.org
ALBA Liderleri, İklim Sözleşmesini Tanımıyor

Aralarında Venezüella Başkanı Hugo Chavez ve Bolivya Başlanı Evo Morales'in de olduğu Amerikamız Halklarının Bolivarcı İttifakı, ALBA (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América) liderleri, Kopenhag iklim zirvesi kararlarını tanımayacaklarını açıkladılar.

Telesur TV'ye bir demeç veren Venezüella lideri "İki yıldır hazırladığımız metinler buz gibi donduruldu. ABD Başkanı Obama cebinden İmparatorluğun hazırladığı bir kâğıt çıkardı. Demokratik süreci tahrip ettiler. Biz bu deklarasyonu tanımıyoruz" dedi. Chavez zirvenin biçim ve içerik açısından başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi ancak zirvedeki tartışmaların iklim değişikliği konusunda yalnızca hürmetler değil halklar arasında da farkındalığın artmasını sağladığını ekledi.

Venezüella başkanı gençlere dünya çapında bir hareket oluşturmaları çağrısında bulundu ve sömürü ve yoksulluk üzerine kurulu kapitalist sistemin sonucu olan iklim değişikliğine yanıt verecek etkin önlemler için mücadeleye girişmelerini istedi.

Morales de gazetecilere, şu ana kadar yürütülen tartışmaların dünya krizinin yol açtığı sorunları çözemeyeceğini söyledi.

"İki ayrı yaşam tarzından söz ediyoruz burada: Biri lüks, bireycilik ve ayrımcılığa dayanıyor, bu kapitalizm; diğeri insanlık ve Toprak Ana ile uyum içindeki refaha, bu da sosyalizm" dedi.

Küba Başkan Yardımcısı Esteban Lazo Küba'da ozonun seyrelmesine yol açan maddelerin salımını azaltmaya yönelik uygulamaların olumlu sonuçlarını anlattı ve özellikle ağaçlandırma ve su kaynaklarının yönetilmesi üzerinde durdu.

İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesinin yayınladığı bir gizli BM raporuna göre, karbondioksit salımının azaltılmasına yönelik olarak Kopenhag'da ileri sürülen öneriler küresel ısının 3o C artmasına yol açacak. Bunun sonucu olarak dünyada 170 milyon insan deniz taşmasına maruz kalacak, 550 milyon insan da açlık sınırına gelecek. 

ALBA liderleri zirvenin kapanışı öncesinde de Kopenhag'ın Valby semtinde 4 bin kişinin katıldığı coşkulu bir toplantıda bir araya geldiler.

Perşembe öğleden sonra 14'te başlayıp gece 20'de biten alternatif zirvede Hugo Chavez ve Evo Morales toplantı sonuçlanırken izleyiciler arasına katıldılar. Konuşmaları katılımcılarca dakikalarca ayakta alkışlandı. Düzenleyici komite içinde Türkiyeli politik göçmenlerin örgütü "Komunistplatform" da vardı.

Toplantının açılışını yapan Küba Devlet Başkanı Yardımcısı Estaban Lazo'nun ardından Nikaragua Dışişleri Bakanı Samuel Santos Lopez'in konuşması dakikalarca alkışlandı. Toplantı coşkuyla sürerken salona giren Devlet Başkanları Evo Morales ve Hugo Chavez'le birlikte heyecan doruğa ulaştı. Önce Morales ve ardından da Chavez konuşmaları katılımcıların sloganlarıyla sık sık kesilen konuşmalarının ana teması, kapitalizm var oldukça  iklim  sorunun hiç bir bicimde çözülemeyeceği, gerçek çözümün hızlı bir biçimde sosyalizme geçmekte olacağıydı.

Gündüz bir başka ALBA toplantısına katılan Chavez'in  BM görevlileri toplantıyı bitirmesi yönündeki uyarılarına karşılık "Burada gördüklerin adam gibi adamdır, gel de gücün yetiyorsa sen bitir" şeklinde konuşmasının bütün gazetecilerce ayakta alkışlanması gece boyunca kulaktan kulağa dolaştı.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/alba-liderleri-iklim-sozlesmesini-tanimiyor_75138.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!