Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Aliağa’da Asbest Kente Yayıldı

Basın mensupları ve bilim insanlarının girişine izin verilmeyen Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’nin etrafında kapsamlı bir asbest araştırması yapıldı. Uzmanların kentin 55 noktasından aldığı numunelerin analizinde asbest lifleri bulundu.

yapi.com.tr
Aliağa’da Asbest Kente Yayıldı

Tonlarca radyoaktif atık, asbest ve tehlikeli zararlı madde yüklü uçak gemisi Nae Sao Paulo'nun söküm için İzmir Aliağa'ya getirilmek istenmesi ile patlak veren tartışma gözleri bir kez daha gemi söküm bölgesine çevirdi.

Sözcü’den Gökmen Ulu’nun haberine göre; tesislerin bulunduğu alana giriş izni verilmeyen Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'nin çevresinde asbest araştırması yapıldı.

Çalışma, çok sayıda sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Aliağa Çevre Platformu ile Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği'nin girişimleri ile gerçekleştirildi.

Asbest söküm uzmanları Nimet Koç, Selda Altıntop, Mehmet Ali Özgünden, Emrah Güngör'den oluşan araştırma ekibi, 27 Temmuz – 5 Ağustos 2021 tarihleri arasında, Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'nin yakınlarında toz numunelerini inceledi.

Kentin 55 noktasından alınan numuneler laboratuvarda analiz edildi ve sinsi felaket ortaya çıkarıldı.

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği ASTA, “Tüm bir ilçenin tamamını taramak mümkün olamasa da öngörülen alanlarda numuneler alınarak asbestin kamuya açık alanlarda varlığı araştırılmıştır. Gemi Söküm Bölgesi'nin etrafına asbest lifleri bulunmuştur.” bilgisini verdi.

“Kanser olmak istemiyoruz”
ASTA İzmir Temsilcisi Nimet Koç, “Bu çalışma ilk, devamı gelmeli, sürekli denetim yapılmalı. Yetkililerin bu çalışmalara sahip çıkmasını istiyoruz.” dedi.

Aliağa Çevre Platformu ALÇEP de bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Kanser tehlikesi sokaklarımızın, evlerimizin, işyerlerimizin, evlerimizin içine kadar gelmiştir. Kanser olmak istemiyoruz.” denildi. ASTA ile birlikte yapılan araştırmada Aliağa Gemi Söküm Bölgesi ve çevresinde asbest lifleri bulunduğunun bilimsel olarak kanıtlandığı belirtilen açıklamada, belediye başkanı ve sorumluluğu bulunan bütün yetkililer göreve davet edildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/aliagada-asbest-kente-yayildi_186854.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!