Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Aliağa'da Havadaki Zehir Toprağa Çöktü

Gemi söküm tesisleriyle sık sık gündeme gelen Aliağa'da hava kirliliğinin azaldığı, ancak kirliliğin toprağa çöktüğü tespit edildi. Uzmanlar "Bölgede yetişen tarım ürünleri yakından izlenmeli" diye uyardı.

Radikal Gazetesi



emi söküm tesisleriyle sık sık gündeme gelen Aliağa'da hava kirliliğinin azaldığı, ancak kirliliğin toprağa çöktüğü tespit edildi. Uzmanlar "Bölgede yetişen tarım ürünleri yakından izlenmeli" diye uyardı.

İzmir'in Aliağa ilçesinde 2.5 yıl önce başlatılan Hava Kirliliğine Neden Olan Organik Kirleticilerinin Düzeylerinin, Kaynaklarının ve İnsan Sağlığına Etkilerinin Belirlenmesi Projesi bitme aşamasına geldi. ODTÜ, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Aliağa ve Büyükşehir belediyelerinin ortak yürüttüğü proje için bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Aliağa'daki çalışmanın kapsamı bakımından Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan araştırmacılar, Aliağa'da hava kirliliğinin geçmişe oranla azaldığını, ancak havayı kirleten maddelerin zamanla zemine çökerek toprak kirliliği oluşturduğunu belirtti. Uzmanlara göre ilçe merkezinin, ağır sanayi bölgesinin kuzeyinde bulunması da 'büyük bir şans' oldu.

Prof. Dr. Gürdal Tuncel (ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi): Biri ilçe merkezine diğeri ağır sanayi bölgesine olmak üzere iki hava kalitesi ölçüm istasyonu kuruldu. 40 kadar uçucu organik bileşik tespit ettik. Bunların içinde kansere neden olan maddeler de var. Aliağa'da uzun yıllar çok ciddi hava kirliliği vardı. Bu kirlilik zemine çökerek toprak kirliliği oluşturdu. Ağır metallerin oluşturduğu toprak kirliliği ciddi boyutlara ulaştı. Havadaki kirlilikse sınır değerlerine kadar düştü. Bölgede yetişen tarım ürünlerinin çok iyi kontrol edilmesi gerekli.

Prof. Dr. Abdurrahman Bayram (DEÜ Öğretim Üyesi): Ağır sanayide doğalgaz kullanımıyla havadaki kirlilik oranı düştü. Ama gemi sökümünde hurdalar parçalanırken ve haddehaneler hurdaları eritirken PCB denilen bir kirletici havaya karıştı. Bu maddeden Horozgediği Köyü'nde bol miktarda tespit ettik.

Doç. Dr. Sait Sofuoğlu (İYTE Öğretim Üyesi): Bölgede tespit edilen benzen ve bromoform maddeleri kanser yapıcı özellikte. Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya: İlçede aralarında ağır sanayi kuruluşlarının da yer aldığı 100'e yakın işletme var. Aliağa'da bir kirlilik haritası oluşturuldu. Aliağa'da noter huzurunda 400 bin ton olarak tespit edilen tehlikeli cüruf olarak nitelendirilen atık bulunuyor. Sanayi bölgesinde yollar yapılmadığı için etrafı kaplayan bir toz kütlesi var. Yolların yapılabilmesi için gerekli çalışmalar acilen başlatılmalı. Bizim ilçe belediyesi olarak bu konuda elimiz kolumuz bağlı. Dolayısıyla biz belli bir kirlilik yok demiyoruz. Fakat çalışmaların siyasete alet edilmeden yürekten, çevre bilinciyle yapılması gerekli. Aliağa'da yaşayanlar açısından son derece önemli bulgular içeren ve bitme aşamasına gelen 2.5 yıllık araştırma 200 bin YTL'ye mal oldu.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/aliagada-havadaki-zehir-topraga-coktu_59537.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!