Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Alibeyköy Barajı Kurudu

Türkiye’nin megakenti İstanbul’un barajları yine alarm veriyor. Barajların doluluk oranları, büyük sıkıntının çekildiği geçen yılın bile altına düştü, Alibeyköy Barajı yine kurudu. Melen Projesi’nden umduğunu bulamayan yetkililer de yurttaşlara “tasarrufa devam” çağrısı yapmayı sürdürüyor. İSKİ’nin verilerine göre kente su sağlayan barajların

Cumhuriyet Gazetesi



Türkiye’nin megakenti İstanbul’un barajları yine alarm veriyor. Barajların doluluk oranları, büyük sıkıntının çekildiği geçen yılın bile altına düştü, Alibeyköy Barajı yine kurudu. Melen Projesi’nden umduğunu bulamayan yetkililer de yurttaşlara “tasarrufa devam” çağrısı yapmayı sürdürüyor. İSKİ’nin verilerine göre kente su sağlayan barajların doluluk oranı geçen yılın bile altına düşerek yüzde 29.99’u gördü.

Büyük sıkıntının çekildiği geçen yıl 15 Temmuz günü bu oran yüzde 32.88 idi. İstanbul’daki barajlarda kullanılabilir su miktarları şöyle: “Terkos 101.913, Ömerli 78.815, Büyükçekmece 48.342, Darlık 17.944, Sazlıdere 9.424, Elmalı 3.904, Istırancalar 0.923, Kazandere 0.329, Alibeyköy 0.098 milyon metreküp.” Günde 2 milyon metreküp suyun verildiği İstanbul’un barajlarında toplam 261 milyon metreküp su bulunuyor. Bu rakam kentin 130 günlük suyu kaldığını gösteriyor.

Kentin önemli su kaynaklarından biri olan Alibeyköy Barajı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sıfırlandı. 0.098 milyon metreküp suyu bulunan ve kapasitesi 36 milyon metreküp olan Alibeyköy Barajı’nda şu an inekler otluyor.

İstanbul’un bir günlük su ihtiyacını bile karşılayamayacak olan Alibeyköy Barajı’nda artık su yerine Mimar Sinan’ın 5 asır önce yaptığı Mağlova Kemeri yükseliyor.

Melen’in suyu azalıyor

İSKİ yetkilileri de geçen yıl bütün umutlarını bağladığı Melen Suyu Projesi’ni bu yıl çok fazla gündeme getirmiyor çünkü Melen’in kaynağındaki suda ciddi bir azalma var. Yetkililer yine tüm sorumluluğu İstanbulluların üzerine atıp “tasarrufa devam” çağrısı yapıyor. Göreve geldiği 2004 yılında “İstanbul’un su probleminin 2040 yılına kadar çözdük” açıklamasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2008 Şubatı’nda verdiği bir demeçte, kentin 5-6 aylık suyu kaldığına işaret ederek, “Cidden sıkıntıdayız. Tasarrufun devam etmesi lazım” demişti.

Topbaş’ın tasarruf uyarısı

Topbaş’ın 7 Temmuz’da yaptığı son açıklama ise sıkıntının artık kapıya dayandığının itirafı niteliğinde: “Melen suyunda azalma var, tehlike çizgisindeyiz. Yaşam kaynağımızın kullanımı konusunda İstanbulluların tasarrufa devam etmesi gerekiyor...”

Sıcaklıklar artacak

Türkiye’nin batı kesimlerde etkili olmaya başlayan sıcak hava dalgası, sıcaklıkları 5-8 derece daha yükseltecek. İç Anadolu ve Akdeniz bugünü, doğu kesimlerse hafta genelini çok sıcak geçirecek. Bugün ve yarın sıcak hava dalgasının batı bölgelerinden çekilmesiyle Marmara ve Ege’de hava serinleyecek.

Trakya’dan başlayarak İstanbul, Sakarya, Zonguldak ve Sinop’a kadar uzanan bölgede sağanak yağmurun etkili olması bekleniyor. Özellikle bu gece ve perşembe günü bazı şehirlerde beklenen yağmurun Marmara ve Batı Karadeniz’de su baskınlarına neden olabileceği tahmin ediliyor. Yağışların ardından ise cuma günü başta İstanbul olmak üzere batı kesimlerde sıcak hava dalgası yeniden etkili olmaya başlayacak. Bugün Ege Denizi açıklarında da fırtına bekleniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/alibeykoy-baraji-kurudu_62556.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!