Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Allianoi'un Korunması AB Kriteri Oldu"

Avrupa Parlamentosu Allianoi için AB standartlarına uyulmasını istedi. Allianoi Girişim Grubu, Allianoi'un korunmasının AB'ye üyelik sürecinde kriter olduğunu açıkladı. CHP'li Ülkü, Bakan Koç'a "Allianoi kurul raporunu neden saklıyorsunuz" diye sordu.

bianet.org



vrupa Parlamentosu'nun (AP) 27 Eylül tarihli Türkiye ile ilgili aldığı kararda "Allianoi için Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyulması" istendi.
Allianoi ile ilgili Koruma Kurulu'na baskı olup olmadığını soran Allianoi Girişim Grubu, dosyanın Koruma Yüksek Kurulu'ndan, Koruma Bölge Kurulu'na gönderilmesini talep ediyor.

Allianoi'un korunması AB Kriteri

AP'nin kararını olumlu bulan Allianoi Girişim Grubu adına Oya Otyıldız, yazılı açıklamasında "Bir kez daha siyasi iktidara sesleniyoruz. Allianoi'u yerinde korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak hukuksal ve tarihsel sorumluluğunuz" dedi.
Girişim AP kararıyla, Allianoi ve diğer değerlerin korunmasının AB'ye üyelik sürecinde uyulması gereken kriterler arasına girdiğini söylüyor.
Otyıldız, Allianoi ile ilgili tam bir gizlilik yaşandığını ve düzenlenen raporların denetlenmesi ile alınan kararların kamuoyu ve yargı denetiminin engellendiğini ifade ediyor.
İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Allianoi konusunu görüştüğü toplantıyı Ankara'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda yapmasına tepki gösteren girişim, toplantının Allianoi ve İzmir'den ayrı bir yerde yapılmasının Koruma Bölge Kurulu'nun özerkliğini zedelediğini ve bakanlığın baskısı altında kalındığı görüntüsü verdiğini düşünüyor.

"Kamuoyu Allianoi ve Hasankeyf'ten yana tavır almalı "
Girişime göre yasal olmayan yeni bir süreç İzmir'den başlatılıyor: "Allianoi'da yaşanacak trajedi Hasankeyf'i, Munzur'u, Yusufeli'ni, de tehdit edecek."
"Kültür varlıkları için son şansımız budur. Allianoi ve Hasankeyf'in yanında aktif tavır almalıyız" diyen girişim yasaya aykırı olan karardan dönülmesini, Allianoi ile ilgili dosyanın Koruma Yüksek Kurulu'ndan, Koruma Bölge Kurulu'na gönderilmesini, önceki kararlar doğrultusunda Allianoi'un korunmasını sağlayacak karar alınmasını talep ediyor.

"Rapor neden saklanıyor?"
Diğer yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir milletvekili Hakkı Ülkü meclise Allianoi'u koruyacak çözüm yollarını saptamak için Bakanlık tarafından oluşturulan Bilim Komisyonu'nun hazırlayıp Koruma Kurulu'na sunduğu 25 Haziran 2006 tarihli raporun kamuoyundan neden saklandığını sordu.
Ülkü, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un cevaplandırması talebiyle sunduğu dilekçede daha önce de konuyla ilgili Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'na rağmen neden cevap verilmediğini sordu. Ülkü'nün bugün (2 Ekim) yaptığı başvuruda cevaplandırılmasını istediği diğer sorularsa şöyle:

* Raporun içeriğinde neler vardır? Raporun Allianoi ile ilgili ortaya koyduğu çözümler nelerdir? Allianoi ile ilgili kararı Anıtlar Yüksek Kurulu'nun vermesi yönünde alınmış kararın tam olarak içeriği nedir? Böyle bir karar yasal mıdır? Türkiye'nin taraf olduğu uluslar arası anlaşmalar yada sözleşmelerle çelişmemekte midir?

* Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 16 üyesinin çoğunluğunu oluşturan 10 üyesinin siyasi, 6 üyesinin akademisyenlerden oluşması Allianoi ile ilgili olarak alınacak kararın da hükümetin eğiliminden dolayı siyasi bir nitelikte olmasına yol açmayacak mıdır?

http://www.yapi.com.tr/haberler/allianoiun-korunmasi-ab-kriteri-oldu_48729.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!