Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Allianz Arena’da Ytong Farkı

Ytong Türkiye'nin kurumsal yayın organı Ytong Aktüel, Eylül sayısında 'Modern Mimaride Ytong' başlığı altında Münih’teki Allianz Arena Stadyumu'na odaklanıyor. Tasarımı ile stadyum mimarisinde yeni bir kulvar olarak nitelendirilen stadyum, etkileyici aydınlatmasıyla da dikkat çekiyor.

yapi.com.tr
1


img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\sektorel\56510.JPG" align="left" hspace=5 vspace=5>Ytong Türkiye'nin kurumsal yayın organı Ytong Aktüel, Eylül sayısında 'Modern Mimaride Ytong' başlığı altında Münih’teki Allianz Arena Stadyumu'na odaklanıyor. Tasarımı ile stadyum mimarisinde yeni bir kulvar olarak nitelendirilen stadyum, etkileyici aydınlatmasıyla da dikkat çekiyor. Seyrantepe'ye yapılacak stadyumun konuşulduğu bugünlerde, Allianz Arena Stadyumu'nda yapılanları hatırlamakta fayda var. Ytong Aktüel'de yeralan haber şöyle:

Almanya, geçtiğimiz yıl düzenlenen Dünya Futbol Şampiyonası’na hazırlanırken; beton, cam ve çelikten oluşan, çok fonksiyonlu sansasyonel arena konstrüksiyonlarına imza attı. 2005 Mayısında açılan Münih’teki Allianz Arena binası, benzersiz tasarımı ile modern stad inşaasında yepyeni bir kulvar açtı.

Tüm özel malzemeleri ve şaşırtıcı konstrüksiyonuna karşın bu inşaatta da vazgeçilmez olarak klasik duvar uygulamaları yapıldı. Münih’in iki futbol kulübü FC Bayern Münih ve TSV 1860 Münih ile İsviçreli mimarlar Jacques Herzog ve Pierre de Meuron; 66 bin futbol seyircisine ev sahipliği yapacak Allianz Arena’yı inşa ederken, gerek dış cephedeki çelik beton sütunlar ile merdiven çıkışları ve bilet satış kulübeleri arasındaki kısımlarda gerek teknik odalar ve soyunma odalarının oluşturulmasında Ytong duvar bloklarını kullandılar.

Malzeme seçimi
Bu önemli yapının inşaasında malzeme seçimi titizlikle yapıldı. Seçim için bir çok farklı yapı malzemesinden imal edilen alternatif duvar örnekleri hazırlatıldı ve yapı malzemesi kararı bu uygulamalar görülerek verildi. Alışılmamış biçimde, örnek duvarlarla yapılan bu malzeme seçim süreci, yatırımcıya farklı duvar malzemelerinin işlenmesi, üzerlerine yapılacak sıva uygulamaları ve tüm bunların masraflarına ilişkin giderleri etüd etmede ayrıntılı bir inceleme fırsatı yarattı.

Kaybedecek zaman yok!
Yapılan örnek duvar uygulamaları sonucunda yapımcılar, inşaatın Ytong ile daha hızlı bitirilebildiğine şahit oldular. Büyük ebatlarına karşın oldukça hafif olan bu duvar blokları, hızlı bir şekilde ve kolaylıkla örülebiliyordu. Duvar derzleri 1-3 mm kalınlığında uygulanabilen Ytong örgü tutkalı ile yapıldı. Bu işlem olası işçilik hatalarını en aza indirgiyordu. Ytong duvarların yüzey düzgünlüğü, astar uygulamasını ortadan kaldırıyor ve sıva kaplamasının ince bir şekilde yapılmasına olanak sağlıyordu. Bu da elbette yapının toplam giderlerinde önemli bir ekonomi ve hız yaratıyordu.

Doğal yalıtım ve ekonomi
İnşaatta özellikle ısı yalıtımının önemli olduğu kısımlarda 27.000 m² Ytong duvar bloğu kullanıldı. 36,5 cm kalınlığındaki G2/04 Ytong duvar blokları, sağladığı yüksek ısı yalıtımı ile dış duvarlardaki ısı kaybını en aza indirgedi. Betonarmede -altı ısıtılmayan döşemelerde- ısı kaybının azaltılması için yer yer ek tedbir olarak mineral bazlı ısı yalıtım plağı Multipor kullanıldı. Gazbeton gibi doğal hammaddeler olan kum, kireç, çimento ve sudan üretilen masif, mineral Multipor Plaklar (Isı iletkenliği ?h = 0,045W/mK), elyaf içeren veya sentetik bazlı yalıtım malzemeleri karşısında çevre dostu bir alternatif olması nedeni ile tercih edildi.

Estetik ve form
Yapıda yer alan toplam 64 adet satış kulübesi projede yarı yuvarlak duvarlı olarak dizayn edilmişti. Öngörülen yarıçapları gerçekleştirmek için Ytong duvar blokları ilkin üç eşit büyüklükteki parçalara kesildi. Bunlar daha sonra duvarın yarı çapına göre hazırlanılan şablonlarda konik olarak kesilerek talep edilen duvar yarı çapına göre birleştirildi. Ytong’un kolay işlenirliği, bant testere ile yerinde tam ölçüye uygun kesilmesini mümkün kıldı. Böylece, herhangi bir masif malzeme ile zor olabilecek bu uygulama kısa sürede ve hatasız biçimde tamamlandı.



Ekonomi ve hız tamam, ya emniyet?
Hızlı inşaat sürecinin yanı sıra yanmazlık özelliği nedeniyle Ytong, Allianz Arena’da aynı zamanda yüksek bir emniyet standardı sağladı. Gözenekli yapısının ısıyı çok az kabullenmesi, uzun süreli yanma durumunda duvar ısısının sabit kalarak malzemede çatlak oluşmaması, bağlantı noktalarının emniyetle kapalı olması, alev ve dumanın sızarak diğer odalara sıçramasını engelliyordu. Binlerce insanı barındıracak bu yapıda, Ytong’un yangın tehlikesi durumunda zehirli gaz oluşumuna veya tehlikeli duman oluşumuna meydan vermemesi de yapımcılar ilave bir güvenlik unsuru olarak görüldü.


Allianza Arena
Almanya’nın Münih kentinde inşa edilen Allianz Arena Stadyumu, farklı tasarımı ile dünyadaki diğer spor komplekslerinden ayrılıyor. Yapının en dikkat çekici özelliklerinden biri dış cephesini kaplayan hava yastıklarının renk değiştirebilmesi. Renk seçimi için beyaz, Bayern Münich’in kırmızısı ile Münih 1860 futbol takımının mavisi seçilmiş.



İlk bakışta bir uzay üssünü andıran stad, oval yapısı ve farklı renklerdeki etkileyici aydınlatmasıyla dikkat çekiyor. Stadyumun uzunluğu 258, genişliği 227, yüksekliği 50 ve çevresi ise 840 metre. Çatısında 2.874 adet hava yastığı bulunan Allianz Arena, dünyanın en büyük folyo çatısına sahip. 0.22 mm kalınlığındaki folyonun, yüzde 98 oranında UV geçirgen bir yapısı bulunuyor.

Aydınlatma sistemiyle, toplam 2 dakikada tüm stadın dış cephesi beyaz, mavi ya da kırmızı renkle kaplanabiliyor. Gol çizgisinden 8 metre uzaktan başlayan oturma düzeniyle de dikkat çeken Allianz Arena’da, 3 farklı kategoriden oluşan oturma düzeni bulunuyor. Ancak tüm kategorilerdeki koltuklar birbirine eş tasarıma sahip. Allianz Arena’da ayrıca engelliler için 200 özel oturma bölümü bulunuyor. Avrupa’nın en büyük yeraltı otoparkına sahip olan Allianz Arena, toplam 10.500 adet araç için park yeri imkânı sunuyor.

“Dünya’nın en güzel stadyumu” olarak adlandırılan stadyumun başka bir özelliği de iki futbol takımı arasında bir ittifak sağlıyor olması. Stad yaklaşık 280 milyon EURO’ya inşa edildi. Açılışı 30 Mayıs tarihinde 1860 Munih - Bayern Munih maçıyla yapıldı.



Fotoğraflar: ©Allianz Arena

http://www.yapi.com.tr/haberler/allianz-arenada-ytong-farki_56510.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • bu stada hayranım ya çok görmek isterdim YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!