Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Alman BASF Isınma Maliyetini Sıfıra İndiren Sistem Geliştirdi

Dünyanın en büyük kimya şirketi BASF, güneş enerjisi ve özel yalıtım çözümleriyle evleri pencereden bile ısıtmaya imkan veren özel bir sistem geliştirdi.

Vatan Gazetesi
2 Alman BASF Isınma Maliyetini Sıfıra İndiren Sistem Geliştirdi

Dünyanın en büyük kimya şirketi BASF, güneş enerjisi ve özel yalıtım çözümleriyle evleri pencereden bile ısıtmaya imkan veren özel bir sistem geliştirdi. Almanya’da 8 bin konutta uygulanan ve yıllık ısınma maliyetini sıfıra kadar indiren bu sistem, talep gelirse Türkiye’deki konutlarda da uygulanacak.

İnşaat, tekstil, deri ve petrol gibi alanlarda 30 bin çeşit ürün sunan ve 58 milyar euro ciro ile dünyanın en büyük kimya şirketi olan BASF, 37 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye pazarına şimdi de ısınma maliyetini sıfıra kadar düşüren ev sistemlerini getirmeye hazırlanıyor. Yapı şirketi Luwoge ile Almanya’da Ludwigshafen’de çalışanları için inşa ettiği 8 bin konutta evleri pencereden bile ısıtmaya imkan veren özel bir sistem uygulayan BASF, aynı sistemi Türkiye’de de hayata geçirmek için gün sayıyor. Mekanı ısıtma amaçlı tek bir radyatör ya da ısıtıcının bulunmadığı bu evler, güneş enerjisi ve özel yalıtım çözümleriyle yıl boyunca şehir şebekesinden enerji alışverişinde bulunmuyor.

Almanya’da 2.500 konutun yanı sıra Avrupa’nın 9 ülkesinde 25 farklı projeye de bu konuda danışmanlık yaptıklarını belirten Luwoge Genel Müdürü Dr. Matthias Hensel, "Fransa’nın Lille kentinde de 40 bin konutluk bir projeyi yönetiyoruz. Sistemi inşaat firmaları ya da devletle işbirliği yaparak entegre ediyoruz. Eğer Türkiye’den de bu yönde bir talep alırsak, düşük maliyetli bu evleri burada da uygulayabiliriz" diye konuştu.

1.300 eurodan başlıyor

Arabanın yaktığı enerji nasıl kilometre başına düşen benzinle ifade ediliyorsa, sistemde evlerin metrekare başına tükettiği ısınma gideri de aynı şekilde ifade ediliyor. Örneğin Almanya’da ortalama bir evin metrekaresinde 20 litre yakıt tüketilirken, bu rakam BASF’ın uyguladığı sistemle, 7, 3, 1 ve 0 litreye kadar düşebiliyor. Aynı evin yıllık ısınma gideri böylece uygulanan yalıtımın derecesine bağlı olarak 1.700 eurodan sırayla 600, 250, 85 euro ve sıfır maliyete kadar indirilebiliyor. Metrekare başına en az 1.300-1.500 euroya mal olan bu sistemde eski bir evin sıfır ısınma maliyetli bir eve dönüştürülmesi için de metrekare başına 1.200 euro yatırım yapılması gerekiyor.

Isınma gideri nasıl sıfıra iniyor?

Bu evlerde izolasyon hammaddesi olarak BASF’ın ürettiği Neopor kullanılıyor. Yüzde 80’e yakın ısı ve ses yalıtımı sağlayan ürün, duvarda veya çatıda 5 cm betona eşdeğer bir koruma sağlıyor.

Evin içindeki hava ve kullanım suyu ise güneş enerjisi panelleriyle ısıtılıyor. Yazın fazla gelen ve biriken enerji, ana şebekeye satılıyor, kışın ise bu geri alınarak kullanılabiliyor.

Evlerin penceleri 3 camlı olarak tasarlanıyor. En içteki cam enerji tesisatına bağlı özel ısıtıcılarla, en dıştaki cam da soğuk havayı yansıtan özel reflektörlerle kaplanıyor.

Tasarlanan kontrollü bir havalandırma sistemi ile kullanılmış havanın ısısının yüzde 85’i, yeniden taze havanın ısıtılması için kullanılıyor.

BASF’ın 3 litre enerji maliyetli evlerinde pilot uygulaması yapılan uygulamalardan biri de doğalgazla çalışan yakıt pilleri. Minyatür güç jeneratörü ile hidrojenden elektrik elde edilebiliyor.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/alman-basf-isinma-maliyetini-sifira-indiren-sistem-gelistirdi_61464.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • türkiye manisa salihli: konuyla alakalı merak ve beklentilerimiz çok fazla. türkiyemize bu yatırımınız ne zaman ulaşır? YANITLA
  • Değişen dünya koşullarında insanlar, ülkelerin doymak bilmez enerji hırsları sebebiyle hayatlarını kaybederlerken bu ve buna benzer projelerle insanların emrine sunulan doğal ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmanın yolunu açan bu tür kuruluşlar gerçek anlamda insanlığa hizmet ediyorlar. Ancak bu hizmetin bedelini bizim gibi satın alma gücü zayıf olan insanların ödeme gerçek anlamda çok zor. Bu hizmeti daha düşük maliyetlerle insanlığa sunmanın çalışmalarını yaptığınzdan hiç şüphem yok çalışmalarınızda başarılar dilerim. Saygılarımla YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!