Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Alsancak Limanı'nın Devri için Süre Talebi

İzmir Alsancak Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkını devralmaya hazırlanan Global-Hutchison-EİB Limaş konsorsiyumu, süre uzatımı için Ankara'ya gidiyor. Kasım başında dolacak 45 günlük devir süresinde limanı devralamayacak olan konsorsiyum, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan 45 günlük ek süre isteyecek.

Yeni Asır Gazetesi
Alsancak Limanı'nın Devri için Süre Talebi

İzmir Alsancak Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkını devralmaya hazırlanan Global-Hutchison-EİB Limaş konsorsiyumu, süre uzatımı için Ankara'ya gidiyor. Kasım başında dolacak 45 günlük devir süresinde limanı devralamayacak olan konsorsiyum, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan 45 günlük ek süre isteyecek.

Ayrıca ihale şartnamesinde yer alan yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırım şartının esnetilmesi, ödeme planının da yeniden düzenlenmesi talebinde bulunulacak. Konsorsiyumda Egeli ihracatçıları temsil eden Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, önümüzdeki günlerde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na gideceklerini açıkladı. İzmir Limanı'nın özelleştirilmesinin gerçekleştiği Mayıs 2007 tarihinden bu yana bir çok şeyin değiştiğini belirten Ünlütürk, yeniden bir değerlendirme yapmak zorunda olduklarını söyledi.

İki seçenek var

İzmir Limanı ihale şartnamesine göre konsorsiyumun devirden sonra 7 yıl içinde yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırım yapması gerekiyor. Yatırımlar arasında liman su yolunun derinleştirilmesi, konteyner depolama sahalarının yeniden düzenlenmesi, yeni rıhtım yapılması ile vinç ve ekipmanların modernizasyonu yer alıyor. Ödemede ise peşin veya vadeli olmak üzere iki ayrı ödeme seçeneği bulunuyor. Alıcı bedeli ya peşin ya da yüzde 50'si peşin, kalanı iki yılda iki eşit taksitte olmak üzere yıllık yüzde 9 faizle ödeyebilecek.

İzmir Alsancak Limanı'nın 49 yıllığına özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2007'de yapılan ihaleyi 1 milyor 275 milyon dolar veren Global-Hutchison-EİB Limaş konsorsiyumu kazanmıştı. Ancak Liman-İş Sendikası ve Kama İşletmelerini Geliştirme Vakfı'nın açtığı davalar nedeniyle ihale sürecinin tamamlanması 29 sonra sonuçlandı. Danıştay, Eylül 2009'de limanın devir imtiyaz sözleşmesini onayladı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, konsorsiyum üyelerine 23 Eylül'de davet yazısı gönderip, limanı devralmalarını istedi.

"Sil baştan bir fizibilite şart"

Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, "Liman için sil baştan bir fizibilite çalışması yapmak zorundayız. Çünkü özelleştirmenin yapıldığı tarihteki navlun ücretleri başta olmak üzere bir çok şey değişti. Finansman konusunu da yeniden değerlendirmek zorundayız. Devir için verilen 45 günlük süre Kasım başında doluyor. Bu çalışmalar için ek 45 günlük süreye ihtiyacımız var" diye konuştu.

Ünlütürk, Ankara'da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan veya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı ziyaret edip etmeyeceklerinin henüz kesinleşmediğini ifade etti. Ankara'dan ek süre istemenin yanı sıra bazı konuları da gündeme getirmeyi düşündüklerini vurgulayan Ünlütürk, ihale şartnamesinde yer alan limana yapılacak asgari yatırım tutarının da esnetilmesini isteyebileceklerini söyledi. Ünlütürk, "Ayrıca ödeme planının da yeniden gözden geçirilmesini önereceğiz" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/alsancak-limaninin-devri-icin-sure-talebi_73680.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!