Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Altın Madeninin Üretime Geçmesine Protesto

İzmir'de çevreciler, Uşak'ın Ulubey ilçesi sınırlarındaki Kışladağ altın madeninde üretime yeniden geçilmesini protesto etti. İzmir Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran/Küçükdere El Ele Hareketi, Ege Çevre Platformu ve İnay Vicdan Hareketi üyesi çevreciler, Konak Meydanı'nda bir araya geldi.

CNN Türk
Altın Madeninin Üretime Geçmesine Protesto

zmir'de çevreciler, Uşak'ın Ulubey ilçesi sınırlarındaki Kışladağ altın madeninde üretime yeniden geçilmesini protesto etti. İzmir Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran/Küçükdere El Ele Hareketi, Ege Çevre Platformu ve İnay Vicdan Hareketi üyesi çevreciler, Konak Meydanı'nda bir araya geldi.

Madenin yakınında bulunan Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı İnay köyündeki çevrecilerin kurduğu İnay Vicdan Hareketi'nin dönem sözcüsü Muammer Sakaryalı, altın madeniyle ilgili hukuksal süreç hakkında kamuoyunun yanıltıldığını iddia etti.

Sakaryalı, maden hakkında ÇED Raporu'nun iptali istemiyle 11 Temmuz 2006'da Manisa İdare Mahkemesi'ne açılan davada mahkemenin ret kararı verdiğini, ancak temyiz incelemesini yapan Danıştay 6'ncı Dairesi'nin 9 Temmuz 2007'de "açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanmasının telafisi imkansız zararlar doğuracağı" gerekçesiyle ÇED Raporu'nun yürütmesini durdurduğunu ve madenin kapatıldığını söyledi.

"Bakanlık ve Uşak Valiliği suç işlemiştir"

Sakaryalı, aynı dairenin 6 Şubat 2008 tarihinde de yerel mahkemenin kararını esastan bozarak, mahkemeden "yeniden bilirkişi heyeti oluşturulması ve madenin bulunduğu alan ile çevresinin uyuşmazlık konusu olan siyanür liçi konusunda uygun olup olmadığının ÇED Raporu ile birlikte bir bütün olarak incelenerek açıklığa kavuşturulması gerektiğine" karar verdiğini kaydetti.

Dava sürecinde alınan son kararın bu olduğunu savunan Sakaryalı, "Danıştay 6'ncı Dairesi, bizim itirazımızı haklı bularak bunları söylemiştir. İdari Yargılama Usulü Yasası'nın 52'nci maddesi gereğince bu bozma kararı ve 9 Temmuz 2007 tarihli yürütmeyi durdurma kararı kalkmamıştır. Yürütmeyi durdurma kararı devam etmektedir. Devam etmeyecek olsaydı, Danıştay kendisi kaldırırdı. Manisa İdare Mahkemesi de Danıştay'ın anılan kararını taraflara duyurmuştur. Başkaca bir karar vermemiştir" dedi.

Madenin yeniden açılması için kampanya yürüten çok uluslu şirkete yardımcı olmak amacıyla bu duyurunun çarpıtıldığını ve madenin faaliyete geçirildiğini savunan Sakaryalı, "Çevre ve Orman Bakanlığı, yargı kararına aykırı biçimde madenin açılması için kanunsuz emir vermiş, Uşak Valisi de bu kanunsuz emri uygulamıştır. Anayasa'nın 137'nci maddesine göre, konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilmez, yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Uşak Valiliği suç işlemiştir. Yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/altin-madeninin-uretime-gecmesine-protesto_60148.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!