Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Altındağ ‘Göçüyor’

Ankara’nın en eski ilçelerinden Altındağ, kent merkezinde olmasına karşın göç veriyor. On yılda yaklaşık 40 bin yurttaşın terk ettiği ilçe, Türkiye’nin en eski ve en büyük gecekondu bölgesi olmaktan kurtulamıyor. ÖDP Altındağ İlçe Başkanı Mehmet Ayaz, Altındağ’daki göçün sebeplerini, uyuşturucu satışı, işsizlik, bölgenin “farklı” algılanması,

Cumhuriyet ANKARA
Altındağ ‘Göçüyor’

nkara’nın en eski ilçelerinden Altındağ, kent merkezinde olmasına karşın göç veriyor. On yılda yaklaşık 40 bin yurttaşın terk ettiği ilçe, Türkiye’nin en eski ve en büyük gecekondu bölgesi olmaktan kurtulamıyor. ÖDP Altındağ İlçe Başkanı Mehmet Ayaz, Altındağ’daki göçün sebeplerini, uyuşturucu satışı, işsizlik, bölgenin “farklı” algılanması, ilçenin gericileşmesi, kentsel dönüşüm sorunu ve İskitler Sanayi Sitesi’nin taşınması olarak sıralıyor.

Ankara’nın ilk yerleşim bölgelerinden Altındağ, son yıllarda göç vermeye başladı. Kent merkezinde gökdelenler yükselirken, Altındağ yerinde sayıyor. Halen bir “gecekondu kent” görünümünde olan ilçenin 2000 yılındaki nüfusu 407.101 iken, bu rakam günümüzde 371.129’a kadar düştü. ÖDP Altındağ İlçe Başkanı Mehmet Ayaz, Ankara’da nüfusun her geçen arttığını ama Altındağ’da bu durumun tam tersinin yaşandığına dikkat çekti. Ayaz, bu durumun birçok sebebi olduğunu belirterek, “Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, sosyal belediyecilik konusunda ödül aldı ama bu ödülü hak etmiyor” dedi. Ayaz, çocuklar için gençlik merkezleri açıldığını, ama çocukların ailelerinin yoksulluk içinde olduğunun görmezden gelindiğini vurguladı. Sosyal belediyeciliğin sadece park yaparak gerçekleştirilemeyeceğine işaret eden Ayaz, “Yoksul ailelerden su parası alınmamalı. Çöplerden yemek artığı toplayan kadın ve çocukların hepsi Altındağlı. Şimdi de büyük marketlerin çöplüklerinden aynı şeyi yapıyorlar. Bu sadece belediyenin değil, Türkiye’nin utanç kaynağıdır” diye konuştu.

Mehmet Ayaz‘Halk hâlâ AKP’ye oy veriyor’

29 Mart yerel seçimleri döneminde mahalle toplantılarında halkın kendilerine “Siz gelirseniz bize ne vereceksiniz?” sorusunu yönelttiklerini belirten Ayaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yani halk sadaka kültürüne alışmış. Bu Altındağ’da kanıksanmış bir kültür zaten. AKP’nin halkı dilenci konumuna soktuğunu, oysa devletin de halka karşı sorumluluklarının olduğunu ve bu sorumlulukların yerine getirilmesi gerektiğini yurttaşlara anlattık. Ama AKP iyi çalışmış! ‘Siz gelseniz onu bile vermeyeceksiniz’ diyorlar. Halka bu türlü şeyleri yapanlar bizlerdik 12 Eylül öncesinde. Ama bizler, bunu sadaka anlayışıyla yapmadık. Örneğin o dönemde ekmek, pirinç, et sıkıntısı yaşanıyordu. Karaborsaya düşen bu ürünleri bizler temin edip halka ucuz yollu satıyorduk. Halk bunu görmesine karşın bugün hâlâ AKP’ye oy veriyor. ‘Makarna kültürü’ burada sahiplenilmiş artık.”

‘Kentsel dönüşüm yurttaşı bezdirdi’

Ayaz, kentsel dönüşüm projelerinin yurttaşları bezdirdiğini belirterek “Altındağ’da Kuzey Ankara Projesi kapsamında birçok gecekondu yıkıldı. Ucuz ev sahibi yapma vaadiyle insanların arsaları ellerinden alındı. Her tarafta yıkımlar var. Burada Kentsel dönüşüm adı altında başlatılan çalışmalar sonucunda Altındağlı yurttaşlar başka semtlere gönderildi. Bir kısmı Tepecik’e bir kısmı Doğantepe’ye, bir kısmı da Sincan’a gönderildi” dedi.



Uyuşturucu problemi

Altındağ’ın ara sokaklarında uyuşturucu probleminin kolayca görülebileceğini ifade eden Ayaz, “Birileri ‘Şeker var’ diye çok rahatlıkla size uyuşturucu satabiliyor. Bunu pervasızca yapıyorlar. Hıdırlıktepe, Yenidoğan, Çinçin bu tür şeylerin yoğun olduğu bölgeler. Bu yüzden de ilçe terk ediliyor. Çocuklarının da bu işten etkilenip uyuşturucuya bulaşabileceğini düşünen aileler buradan uzaklaşıyor. Okullarda bile bu tip sıkıntılar var” değerlendirmesini yaptı. Altındağ’ın en büyük sorunlarından birisi de işsizlik. İskitler’in boşaltılmasını ardından çoğu insan ilçeyi terk etti. İşyeryerleri Altındağ’da olan insanlar burada oturuyorlardı. Ama işyerlerinin neredeyse hepsi OSTİM’e taşındı.

‘İşsizlik Altındağ’ın kanayan yarası’

Yoksulluğun Altındağ’ın kaderi olduğunu kaydeden Ayaz, Ankara’da ev temizliğine giden kadınların hemen hemen hepsinin Altındağlı olduğunu bildirdi. Türkiye’de en çok kahvehanenin bulunduğu bölgenin de Altındağ olduğunu dile getiren Ayaz, “Çünkü işsiz insanlar akşama kadar kahvehanelerde oturuyorlar. Şükürcülüğün topluma empoze edilmesi toplumu bu hale getirdi” dedi. Eskiden Altındağ deyince insanların çok güzel yaklaştıklarına dikkat çeken Ayaz, “Hani karakola giden her insan suçlu gibi görülür ya Altındağlı her insan da suçlu gibi görünüyor. O yüzden de bir kaçış var” dedi.

‘İlçe giderek gericileşiyor’

Ayaz, Altındağ’ın en büyük sorunlarından biri olarak ilçenin gittikçe “gericileşmesi”ni göstererek, şöyle konuştu:

“Belki diyalektiğe aykırı bir durum ama gerçekten Altındağ ekonomik anlamda yerinde sayıyor. Bunun yanı sıra kültürel ve siyasal anlamda da gericileşiyor. Geçmişte solun yoğun olduğu bir yerin şimdi bu kadar değişmesinin sebebi ilçenin göç vermesidir. 1980 sonrası buradan gidenler belli niteliği olan insanlardı. 80 öncesinde biz buradaki yurttaşlarla beraber oturuyorduk, sofralarında yemek yiyorduk, sıkıntı vermemek adına onların sokaklarında nöbet tutuyorduk. Evlerinde yatıyorduk. Onlarla birlikte yaşayarak onlardan farkımız olmadığını gösteriyorduk. Ama bugün onların arasında değiliz. Bize biraz yabancı duruyorlar. Onların arasına yine dönmemiz gerekiyor. Ama şimdi AKP bizim argümanlarımızı kullanarak, bu kitleleri elde etti.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/altindag-gocuyor_72045.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!