Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Anıtlar Kurulu Kararıyla' Tarihi Eserler Yok Olacak

Anıtlar Kurulu'nca, Topkapı Sarayı'nda, Fatih zamanından kalan Ağalar Camisi'nin onarımı için,"Cami olarak kullanılması" şartı koşuldu. Uzmanlarsa tepkili: Camideki tarihi eserler yok olur.

Sabah Gazetesi
'Anıtlar Kurulu Kararıyla' Tarihi Eserler Yok Olacak

b>Anıtlar Kurulu'nca, Topkapı Sarayı'nda, Fatih zamanından kalan Ağalar Camisi'nin onarımı için, "Cami olarak kullanılması" şartı koşuldu. Uzmanlarsa tepkili: Camideki tarihi eserler yok olur.

Topkapı Sarayı'nda, Fatih Sultan Mehmet döneminden kalan Ağalar Camisi'nin çökmek üzere olan tonoz ve kubbesinin onarımı için, Anıtlar Kurulu ile saray müdürlüğü arasında ciddi bir kriz patlak verdi. Paha biçilemeyen, eşsiz tarihi el yazması kitapların bulunduğu ve 82 yıldır saray kütüphanesi olarak kullanılan caminin onarımı için Anıtlar Kurulu "Cami olarak kullanılması" şartını getirdi.

Bu karar uygulanırsa, 15'inci Yüzyıl'da Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan ve 1856'dan beri içinde namaz kılınmayan Ağalar Camisi'ndeki 14 bini aşkın çok kıymetli eserin korunabilmesi de mümkün olmayacak. Kurul'un bu kararı Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı'yı isyan ettirdi. Ortaylı, "Kurul'un 'Cami olarak kullanılması' şartı beni hiç ilgilendirmiyor. Kurul'u kaale almıyorum. Biz kütüphanemizi tamir ettireceğiz. Kurul bize direktif veremez. Dünyaca ünlü bu el yazması eserleri koyacağımız yer yok" dedi.

'Bu eserler canlı gibidir'
Prof. Ortaylı şöyle devam etti: "Bizim için önemli olan, bu hazineyi korumak. Sarayda başka bir alan yok. Olsa da bu tür eserlerin uzun süreli olarak bir başka ortama taşınması doğru değil. Şimdi kısa süreli olarak eserleri taşıyacağımız bir yer bulduk. Tadilat için 2 ay içinde boşaltacağız."

Topkapı Sarayı'na 41 yıl hizmet vermiş eski müdür Filiz Çağman da bulundukları ortamdaki nem, sıcaklık ve ışık gibi faktörler sık sık ölçülerek korunan eserlerin yok olma tehlikesi altında olduğunu söyledi: "Bu resmen çılgınlık!.. Oradaki el yazması eserler, yaşayan canlılar gibidir. Cami dışında bir yerde muhafaza edilmeleri son derece güç."

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün de, caminin onarımı için, "aslına uygun olarak restorasyona izin verilir" dediğini hatırlatarak karara sert tepki gösterdi. Düzgün, binanın onarımının ardından kütüphane olarak kalacağını belirterek, "Anıtlar Kurulu'nun söylediği şey 'cami dışında bir onarım yapmayın, özelliğini değiştirmeyin'. Biz de kubbeyi onaracağız. Ardından yine bugüne kadar olduğu gibi kütüphane olarak kullanacağız" diye konuştu.

Piri Reis'in haritası da burada korunuyor
17 Ağustos Depremi'nde hasar gören caminin restorasyonu için geçen yıl harekete geçildi. Çatlayan duvarlardan sızan sular da eserleri tehdit ediyor. Yeni bir depremde ise, kubbelerin eserlerin üzerine çökme ihtimali var. Piri Reis haritası, 16'ncı yüzyıldan kalma Ahmet Karahisari'nin el yazması Kuran'ı, kutsal emenatlere ait eserler, Hz. Osman'ın Kuran'ı, Hz. Muhammed'in minyatürlü hayat hikâyesinin anlatıldığı 'Siyer-i Nebi', Şeyh Hamdullah'ın Kuran'ı, Kanuni Sultan Süleyman'ın şiirlerinin bulunduğu 'Divan' gibi binlerce eşi benzeri bulunmayan eser, bu camide korunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/anitlar-kurulu-karariyla-tarihi-eserler-yok-olacak_47657.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!