Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ankara Suyunun Dörtte Biri Derelerden

Kızılcahamam ve Çamlıdere havzalarından boşa akan suları değerlendirmek için harekete geçen ASKİ, yeni bağlantılarla Ankara’nın günlük su ihtiyacının yaklaşık dörtte birini derelerden karşılamaya başladı.

Hürriyet Gazetesi
Ankara Suyunun Dörtte Biri Derelerden

Kızılcahamam ve Çamlıdere havzalarından boşa akan suları değerlendirmek için harekete geçen ASKİ, yeni bağlantılarla Ankara’nın günlük su ihtiyacının yaklaşık dörtte birini derelerden karşılamaya başladı.

Kızılırmak suyuyla ilgili tartışmalar azalmadan sürerken, ASKİ, Ankara çevresindeki havzalardan akan derelerde bir dizi çalışma başlattı.

Son günlerdeki yağışlarla birlikte Kızılcahamam ve Çamlıdere’deki havzalarda biriken karları Ankara barajlarına kazandırmak isteyen ASKİ, çeşitli bağlantılarla bugüne kadar barajlara 11 milyon metreküplük bir katkı sağladı. Çalışmaları yerinde inceleyen ve Ankara Hürriyet’e bilgi veren ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, "Bu karlar erimeye başladığında derelerde yoğun bir su akışı olacak. Bu suları kaçırmamak ve barajlarımıza kazandırmak için çabalıyoruz. Bu derelerden bugüne kadar 11 milyon metreküp su aldık. Daha da almaya devam edeceğiz" dedi.

11 milyon metreküp

Berçin Çayı’ndan Akyar Barajı hattına cazibeyle bağlantı yapıldığını kaydeden Kılıç, "Buradan günlük ortalama 86 bin metreküp su alıyoruz. Karlar erimeye başladığında bu miktar daha da artabilir. Bugüne kadar toplam 3.5 milyon metreküp su kazandırdık" dedi. Kızılcahamam havzasında bulunan Kirmir Çayı’na da yatay milli pompalar koyduklarını anlatan Kılıç, yağış miktarına göre buradan da günlük 50 bin ile 250 bin metreküp arasında su alacaklarını kaydetti. Kirmir Çayı’ndan da bugüne kadar 7.5 milyon metreküp su aldıklarını ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:

"Çamlıdere havzasında da çalışmalarımız devam ediyor. Bağlantılar bittiğinde Başkent’in günlük su ihtiyacının dörtte birini derelerden karşılamış olacağız. Bu da bizi büyük ölçüde rahatlatacak. Ankara genelinde de barajlarımıza hafta sonunda iki günde toplam 30 milyon metreküp su geldi. Böylece barajlarımızdaki su miktarı 300 milyon metreküpe ulaşmış oldu. Yani şu anda barajlarımızda Ankara’nın bir yıl kesintisiz kullanacağı suyu mevcut. Yaz aylarında bir su sıkıntısı yaşanmayacak. Ancak, suyun bol olması bize tasarrufu unutturmasın. Vatandaşlarımızdan tasarruf konusunda yine de özenli olmalarını bekliyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/ankara-suyunun-dortte-biri-derelerden_67273.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!