Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ankara'da Deprem Riski Arttı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Fehmi Toptaş , Ankara'nın özellikle son depremler sonrası deprem haritasının değiştiğini belirterek, kentin tehlike arz eden zonlar arasında yer aldığının tespit edildiğini bildirdi.

Cumhuriyet ANKARA
Ankara'da Deprem Riski Arttı

MMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Fehmi Toptaş , Ankara'nın özellikle son depremler sonrası deprem haritasının değiştiğini belirterek, kentin tehlike arz eden zonlar arasında yer aldığının tespit edildiğini bildirdi. Toptaş, ''Ankara daha önce 5. derece bir deprem bölgesiyken, şu an Ankara'nın bazı yerleri 4, bazı yerleri de 3. dereceye inmiştir'' dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Fehmi Toptaş, başkentteki birçok yapının deprem güvenlikli olmadığını vurguladı. Söz konusu yapılar için ivedilikle güçlendirme projelerinin hazırlanarak uygulanmasının zorunlu olduğunu anlatan Toptaş, Ankara'daki örneklere bakıldığında yapı denetiminin ''yapılıyor gibi'' olduğunu dile getirdi.

'Ankara 4 ve 3. derece deprem bölgesi oldu'
Toptaş, özellikle yaşanan son depremler sonrası Ankara'nın deprem haritasının değiştiğini, tehlike arz eden zonlar arasında yer aldığının tespit edildiğini vurguladı. Toptaş, başkentin daha önce 5. derece bir deprem bölgesiyken, şu an bazı yerlerinin 4, bazı yerlerinin de 3. derece deprem bölgesi durumuna geldiğine dikkat çekti.

Başkentteki mevcut binaların güvenliği kadar, yeni yapılmakta olan binaların ve hızla ilerleyen konut sektörünün denetimlerinin de son derece önemli olduğunu vurgulayan Toptaş, Yapı Denetim Yasası'nın yetersizliğinin, eksikliğinin mühendis ve mimarları etik dışı davranışa sevk ettiğini kaydetti. Toptaş, mal sahibi, müteahhit ve yapı denetçisinin birbirinden tamamen ayrılması gerektiğini, yapı denetim hizmetinin merkezi elektronik ortamda yönlendirme ile verilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin yüzde 98'inin deprem bölgesi olduğunu anımsatan Toptaş, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin depreme dayanıklı yapılar yapması gerekiyor. Bunun için Yapı Denetleme Yasası'nın tüm Türkiye sathına yayılması gerekiyor. Ama 17 Ağustos depreminin üstünden 7 yıl geçmesine karşın Yapı Denetim Yasası Türkiye sathına yayılamadı. Yine ilerde bir deprem olduğunda ne olacak? Kimse bunu düşünmüyor.''

Toptaş, Ankara'da yapı denetim firmalarının bazılarının sağlıksız çalıştığını ve mevcut yasanın eksikliklerinden dolayı sağlıklı bir kontrol yapılamadığını belirtti. Yasal eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerektiğini dile getiren Toptaş, başkentte yerel yönetimin de deprem riski konusunda dikkatsiz davrandığına işaret etti. Toptaş, yerel yönetimin kent planlaması yaparken, tehlike arz eden yerleri rant düşüncesiyle imara açtığını söyledi. Toptaş, yerel yönetimin, rant düşüncesiyle deprem, heyelan, sel ya da herhangi bir doğal afet düşünmeden, dere yatakları ve kayabilecek alanları konuta açtığını vurguladı. Söz konusu durumun Ankara'da çok görüldüğünü, kışın bazı duvarların bu nedenle çöktüğünü kaydeden Toptaş, bunların nedeninin kent planının sağlıklı bir şekilde yapılmaması olduğunu ifade etti.

'Demetevler yeniden inşaa edilmeli'
Toptaş, Demetevler'de tapu dağıtımı uygulamasının yanlış olduğunu belirterek, ''Bu yapıların kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde yeniden düzenlenmesi gerekiyor'' dedi. Hükümetin işine geldiğinde çok güzel kentsel dönüşüm yasaları çıkardığını kaydeden Toptaş, şunları kaydetti:

''Demetevler'in yeniden inşaa edilmesi gerekiyor. Oradaki yurttaşlara tapu vermek yerine, orada sağlıklı bir kent parçasının oluşturulması gerekir. Zeminiyle, betonermesiyle yeniden inşaa edilmeli. 'Al senin tapunu verdim' demek sorunu çözmekten çok uzaktır. Bu durum, bir deprem olması halinde Demetevler'de daha büyük sorunlar yaratacaktır.''

'Kentsel dönüşümler depreme dayanıklı değil'
Ankara'daki kentsel dönüşüm projelerinin depreme karşı sağlıklı planlanmadığını dile getiren Toptaş, ''Bugünlerde İmrahor Vadisi'nin üstü planlanıyor. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün kayıtlarında söz konusu bölge kaygan bölgeler sınıfına giriyor. Bu nasıl bir dönüşümdür'' diye sordu. Toptaş, yapı denetim firmalarının inşaat alanlarında çalışma yapmak zorunda olduğunu, yurttaşların bunu yerine getirmeyen firmaları İnşaat Mühendisleri Odası'na şikayet etmelerini istedi.

Türkiye ekonomisini sarsan deprem felaketlerinin bir daha yaşanmaması için çağdaş normlara uygun, denetimli, sağlıklı ve depreme dayanıklı yapı yapılmasını sağlamanın ilk olarak devletin oluşturacağı yasal çözümlerle mümkün olacağına işaret eden Toptaş, oda üyelerini, mesleklerine yakışır şekilde yapı denetimi yapmaları konusunda uyardı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ankarada-deprem-riski-artti_48055.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!