Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ankara'da Öncelik Su ve İstihdam

Ankara'daki yerel seçim vaatlerinde su sorunu, tamamlanamayan metro çalışmaları ile istihdam projeleri ön plana çıkıyor. Seçime iddialı giren AK Parti, CHP ve MHP'nin büyükşehir belediye başkan adaylarının çalışmaları da bu üç konu üzerinde yoğunlaşıyor.

Referans Gazetesi
1 Ankara'da Öncelik Su ve İstihdam

Ankara'daki yerel seçim vaatlerinde su sorunu, tamamlanamayan metro çalışmaları ile istihdam projeleri ön plana çıkıyor. Seçime iddialı giren AK Parti, CHP ve MHP'nin büyükşehir belediye başkan adaylarının çalışmaları da bu üç konu üzerinde yoğunlaşıyor.

15 yıldır büyükşehir belediyesinin başında olan Melih Gökçek vaatlerinin başında, Disneyland ve Gerede su projesi ile yıllardır bitiremediği Çayyolu-Kızılay, Sincan-Batıkent, Keçiören-Tandoğan metro hatlarının tamamlanması geliyor.

CHP'nin adayı Murat Karayalçın'ın başkent için önceliği ise "temiz su". Kızılırmak suyunu arıtmak için Kesikköprü-Gölbaşı arasında bir arıtma tesisi kurulması projesini gündemine alan Karayalçın, Gerede havzasından getirilecek kaliteli su için de Işıklı Barajı'nı bir an önce yapma sözü veriyor.

Yıllardır Ankara seçmeninin hoşuna gidebilecek bir aday gösteremeyen MHP, Beypazarı ilçesine yeni bir kimlik kazandıran Belediye Başkanı Mansur Yavaş'la seçim yarışında iddialı görünüyor. Yavaş da Ankaralı seçmene ilk aşamada su, işsizlik ve metro konularında çalışma sözü veriyor.
 
Gökçek'in sloganı 141 proje

Başkenti yönetmeye talip 3 adayın vaatleri kimi zaman birbiriyle çakışsa da adayların kimliklerinden kaynaklanan bazı farklar verilen sözlerde ortaya çıkıyor. Son dönem birbiri ardına yaptırdığı köprülü kavşaklar ve alt-üst geçitlerle halk arasındaki ismi "Köprülü Melih"e çıkan Gökçek, seçim çalışmalarını "141 Proje" sloganıyla sürdürüyor. Bir dönem daha başkenti yönetmek isteyen Gökçek, Ankaralıları "mega projelerle" iknaya çalışıyor. Bu projeler Disneyland, hayvanat bahçesi, 10 bin kişilik kapalı spor salonu, içme suyu ihtiyacı için Gerede sisteminin kurulması gibi çalışmaları içeriyor. Gökçek, Disneyland projesiyle 5 bin Ankaralıya istihdam yaratmayı ve kenti turizm merkezi haline getirmeyi hedefliyor. Daha önceki seçimlerde dillendirdiği dev Nasrettin Hoca ve semazen heykelleri ile "uçak otel" gibi vaatlerini neden yerine getirmediği eleştirilerine cevap olarak ise yine Karayalçın'ı adres gösteriyor. Gökçek, Karayalçın döneminden kalan borçlarla idare mahkemelerinde açılan yürütmeyi durdurma davalarını gerekçe gösteriyor.

Gökçek'in ulaşım konusundaki vaatleri arasında ise Çankaya-Altındağ-Mamak hattında tramvay, TCDD'ye ait banliyö trenlerinin metro sistemine ilave edilmesi bulunuyor. Bugüne kadar yaptırdığı 104 köprülü kavşak ile 93 yaya alt-üst geçitleri işlevsellik ve estetik açısından oldukça tartışılan Gökçek, yeni dönem için de alt-üst geçitlerden vazgeçmiyor. Buna göre 30 adet alt-üst geçit yapımı, Çankaya'dan başlayıp Eskişehir Yolu boyunca devam ederek İstanbul otobanına bağlanacak transit tünel öngörülüyor.
 
Karayalçın temiz su peşinde

Kenti yıllar sonra yeniden yönetme mücadelesi veren sosyaldemokrat aday Karayalçın, temiz içme suyunun peşinde. Karayalçın'ın "tedavi etmek ve yeniden yaşanabilir bir kent haline getirmek için" ortaya koyduğu vaatleri içeren Acil Tedavi Programı'nın 3 ayağı su, ulaşım ve istihdam. Karayalçın, su sorununda Işıklı Barajı'nın bitirilerek Gerede havzası suyunun da Ankara'ya taşınmasını planlıyor. Böylece Ankaralılar yeniden musluktan su içer hale gelebilecek. Ulaşım konusunda ise büyükşehir belediye başkanı olduğu 1989-94 döneminde metro ve Ankaray çalışmalarının büyük bölümünü inşa ettiğini hatırlatan Karayalçın'ın sloganı ise net: "Metroyu biz yaptık, yine yaparız!" Karayalçın, seçimleri kazanması halinde 3 hatta çalışması süren metro inşaatını tamamlama sözü verirken, 4'üncü bir hat olarak da Dikimevi-Siteler arasında Ankaray hattı yapacağını söylüyor. Gökçek'in 3 hattaki metro çalışmalarında kredi bulamaması nedeniyle ray, vagon ve sinyalizasyonu dahi yapmadığını belirten Karayalçın, süren çalışmaları "arkeolojik kazı"ya benzetiyor.

Karayalçın'ın diğer bazı vaatleri arasında ise belediye üst düzey yöneticileri ile ailelerinin malvarlıklarının internetten yayımlanması, belediye toplantılarının TV'den verilmesi, AŞTİ servislerinin yeniden hizmete açılması, doğalgaz sayaçlarından alınan haksız paranın geri ödenmesi, öğrencilere belediye otobüslerinde yüzde 50 indirim yapılması, yaşlıların ulaşımının 24 saat ücretsiz sağlanması da bulunuyor.
 
Yavaş'tan 13 temel vaat

Beypazarı'nı 10 yıldır yöneten, şimdi de büyükşehire talip olan MHP adayı Mansur Yavaş ise seçim çalışmalarını 13 temel başlık altında sürdürdü. Bu kapsamda sıraladığı vaatleri arasında su sorununun çözümünü öne çıkaran Yavaş, burada rakipleriyle paralel düşünüyor ve Gerede sisteminin bir an önce devreye sokulmasını hedefliyor. Ancak Yavaş'ın bu alanda çizdiği yol haritası daha detaylı. Verdiği sözler arasında mevcut arıtma tesisinin yenilenmesiyle ileri teknoloji "ters ozmos" sisteminin kurulması, kaçak su kullanımının önlenmesi yer alıyor.

Yavaş'ın üzerinde durduğu noktalardan bir diğeri ise kentin planlanması. Ankaralılara kentin 2023 ve 2050'sini planlayacak bir imar planı sözü veriyor. Ankaralıların ulaşım sorununun ise kavşaklarla değil metro taşımacılığının artırılmasıyla çözülebileceği görüşünü taşıyan Yavaş, "monoray sistemi"ni yeni bir seçenek olarak sunuyor. Yavaş ayrıca, metroda yap-işlet-devret modelini izleyeceğini ifade ediyor.

Başkan adaylarının gözlerini diktiği konulardan biri de Ankara'nın çöplüğü ile özdeşleşen, gecekonduların yoğunlaştığı semt Mamak. 3 başkan adayı da semte yönelik projelerden bahsediyor, Karayalçın ile Yavaş, Mamak için başlatacakları projeyle burada bir üniversite kurulacağını açıkladılar. Gökçek ise geçen günlerde "Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi"nin birinci etabının açılışını gerçekleştirdi.
 

Adaylardan vaat yarışı
 
Murat Karayalçın

    * Doğalgaz sayaçlarından alınan haksız para geri ödenecek.
    * Su faturalarında yüzde 50 oranında alınan atıksu bedeli indirilecek.
    * Sivil toplum örgütlerinin katılımıyla "Ankara Platformu" kurulacak.

Melih Gökçek

    * Kentte teknokent kurulması teşvik edilecek.
    * Hacıbayram ve Ankara Kalesi'nin bulunduğu alan turizme açılacak.
    * Çevre il ve ilçelerden taksiler Ankara'da çalışamayacak.
 
Mansur Yavaş

    * Musluktan su içilebilene kadar damacana su ucuza dağıtılacak.
    * Kentte yayalara ait bölgelerin sayısı artırılacak.
    * Ev kadınlarına evde üretim için tezgâh ve malzeme temin edilecek.

 
İstihdam projeleri
 
Melih Gökçek / Esnafa bedesten inşaatı

Sanayi altyapılarını destekleme, belediye teknik eğitim kursu (BELTEK) ve bedesten projesi ile istihdam yaratacak. Projelerin ilkiyle yılda en az 10 bin kişiye istihdam sağlanması, ikincisiyle de 10 bin kişinin meslek sahibi yapılması amaçlanıyor. Bedesten projesiyle de 5 bin küçük esnafa iş olanağı yaratılacak.
 
Murat Karayalçın / Hemşehrilik geliri

"Hemşehrilik Geliri" ve "Kent İşçiliği" ile istihdama katkı sağlanacak. 90 bin dolayındaki Ankaralı yoksul aileye ayda 600 TL'ye kadar nakdi yardım yapacak. Sözgelimi yoksul ailenin aylık geliri 200 TL ise ona 400 TL nakit yardımda bulunulacak. "Kent İşçiliği" ile 25 bin kişiye yaşlı ve engelli bakımı, ağaç dikimi işleriyle istihdam yaratılacak.
 
Mansur Yavaş / Hemşehri kartı

"Hemşehri Kartı" projesiyle yardıma muhtaç aileler belirlenerek bu kişilere kredi kartı gibi kullanabilecekleri kartlar verilecek. Bu ailelerin kart limitleri ise kurulacak özerk bir komisyonla belirlenecek. Kartla yapılan harcamalar internetten takip edilecek. Söz konusu aileler ulaşımdan ve sudan sembolik ücretlerle yararlanabilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ankarada-oncelik-su-ve-istihdam_67569.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Son dakkada Mansur Yavaş (DYP-ANAP...T.ALTINOK gibi) oyuna getirilip adaylıktan çekilmese bari. Çünkü İ.M.Gökçek'in gözleri ve sözleri onu çağrıştırıyor. Ayrıca ismimin başka yerde görünmesini istemiyorum. U.Dündar kadar güçlü değilim. Selamlar... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!