Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ankara’nın Göllerine Koruma

Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK), Ankara’nın göllerini koruma altına almak için akademisyen, biyolog, çevre mühendisi ve orman mühendislerinden oluşan bir koruma ekibi kurdu. Gölbaşı Özel Çevre Bölgesi sınırları içerisinde görev yapacak koruma ekibi, başta Mogan Gölü olmak üzere, Sevgi Çiçeği ve diğer bölgelerle de ilgilenecek. Ancak sivil toplum

Cumhuriyet Ankara
Ankara’nın Göllerine Koruma

Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK), Ankara’nın göllerini koruma altına almak için akademisyen, biyolog, çevre mühendisi ve orman mühendislerinden oluşan bir koruma ekibi kurdu. Gölbaşı Özel Çevre Bölgesi sınırları içerisinde görev yapacak koruma ekibi, başta Mogan Gölü olmak üzere, Sevgi Çiçeği ve diğer bölgelerle de ilgilenecek. Ancak sivil toplum örgütlerileri (STÖ) böyle bir çalışmanın çok geç kalındığı görüşünde.

Gölbaşı ilçesi sınırlarında bulunan Mogan Gölü, birçok doğal güzelliği ile Ankara’nın en gözde yerlerinden birisi. Göl çevresinde bugün birçok piknik alanı, restoran ve çay bahçesi bulunuyor. Gölden tutulan balıklar da Ankaralının sofrasını zenginleştiriyor. Ancak göl, son yıllarda sık sık balık ölümleriyle gündeme gelmişti. Gölde yaşanan balık ölümlerinin nedeni bir türlü çözülemezken, Anakent Belediyesi giderek su seviyesi azalan göle su takviyesinde bile bulunmuştu. Ne yazık ki yapılan tüm çalışmalar sonuç vermemişti. Buradan hareketle ÖÇKK, Ankara’nın göllerini koruma altına almak için akademisyen, biyolog, çevre mühendisi ve orman mühendislerinden oluşan bir koruma ekibi kurdu.

ÖÇKK Başkanlığı Gölbaşı Bölgesi Sorumlu Müdürü Ümit Turan, geçen hafta, bu ekibin Mogan Gölü’nde, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erkut Kıvanç, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mecit Vural ve Doç. Dr. Aydın Akbulut’un yanı sıra, 1 biyolog, 1 çevre mühendisi ile birlikte görev yapacağını açıkladı. Turan, ekibin raporları doğrultusunda, bölgedeki çalışmaların yürütüleceğini belirterek, “Koruma ekibi, kıyı uygulamaları hakkında kurumumuzu bilgilendirecek. Biz de kurum olarak bize gönderilen raporlar doğrultusunda, yasal olmayan herhangi bir durum karşısında müdahale edeceğiz” görüşünü dile getirmişti. Turan, Gölbaşı ve Mogan’ın doğal kalması için çalışacaklarını, Mogan Gölü’nde kaçak avlanma sonucu yayın ve turna balığının sayısının yok denecek kadar azaldığını ve Tarım Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüterek, gölde yayın ve turna popülasyonunun sağlanması için yayın ve turna ekimi düşündüklerini de açıklamıştı.

Proje kapsamında 3 akademisyen ve bölgede inceleme yapacak 6 kişilik ekip rapor hazırlayacak. Ekibin görev süresi ilk etapta 6 ay olacak.

‘Geç kalmış bir proje’

Ancak sivil toplum kuruluşları böyle bir çalışmanın çok geç kalındığı görüşünde. Gölbaşı İlçesi Koruma Geliştirme ve Turizm Derneği (GÖL-DER) Başkanı İsa Ömercan, Gölbaşı’nda yaklaşık 15 yıldır göllerin koruma altına alınması için sosyal ve siyasi boyutlarda mücadeleler verdiklerini ancak dertlerini bir türlü siyasilere anlatamadıklarını kaydetti. Ömercan, “Günümüzde her şey para olarak düşünülüyor ancak öncelik yurttaşlarda çevre bilincinin oluşturulmasıdır. Biz yıllardır, salt Mogan Gölü’nde değil, Ankara’nın diğer gölleri için de böyle bir çalışmanın başlatılması gerektiğini söyledik. Yani bugün dereleri kapatmak yerine onların açık olarak rehabilite edilmeleri gerekir. Mogan Gölü’ne su veriliyorsa, bu suyun İmrahor Vadisi ve İncesu Deresi’ne de verilmesi gerekir. Ankara’nın daha kapsamlı bir hizmetten geçmesi gerekir. Devlet projesi haline getirilmelidir bu çalışmalar” dedi. Devletin böyle bir proje başlatmakta geç kaldığını ancak projenin çok önemli olduğunu dile getiren Ömercan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurulan ekip, Mogan Gölü’nün hem içinde hem de dışında gelişen olayları rapor edip, anında aktarabilecek. Dolayısıyla gölde daha hızlı önlem alınabilecek. Bu bizim hoşumuza giden bir çalışma. Çünkü öncesinde ne yazık ki ‘Bu göl benden sorulur’ diyen bir yetkili yoktu. Biz sivil toplum örgütü olarak kime müraacat edecektik? Devlet Su İşleri’ne mi? Anakent Belediyesi’ne mi? Gölbaşı Belediyesi’ne mi? Yani bir yetki karmaşası vardı. Yıllardır, ‘Bir göl yönetimi oluşturulsun ve başında tek yetkili bulunsun. Biz kiminle muhattap olacağımızı bilelim’ dedik. Şimdi bu sorun ortadan kalktı. Eğer ekip çok düzenli çalışırsa, daha da geç kalınmadan iyi sonuçlar elde edilebileceğine inanıyorum.”

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/ankaranin-gollerine-koruma_81114.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!