Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Antakya'da Sokak Sağlıklaştırması Projesi

Antakya Belediyesi tarafından yaklaşık bir yıl önce başlatılan 'Sokak Sağlıklaştırması Projesi' kapsamında yürütülen dış cephe restorasyonuyla bin 150 geleneksel Antakya evi eski ihtişamlı günlerine kavuşturulacak. Antakya Belediye Başkanı Savaş: ''Proje sayesinde kentimizin turizmden hak ettiği payı almasını amaçlıyoruz''.

yapi.com.tr / AA
Antakya'da Sokak Sağlıklaştırması Projesi

Foto: İsmihan Özgüven (AA)

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, mozaik zenginliğiyle dikkati çeken Arkeoloji Müzesi, Anadolu'nun ilk camisi olan 'Habib-İ Neccar', ilk mağara kilisesi 'St. Pierre' gibi önemli zenginliklerin yer aldığı Antakya'daki tarihi evlerin de dikkati çeken unsurlar arasında bulunduğunu söyledi. Eski Antakya olarak tabir edilen alanda yer alan evlerin mimari özelliğiyle şehir için önemli bir zenginlik olduğunu ifade eden Savaş, ancak bunların bakımsızlık nedeniyle kaderine terk edildiğini ve adeta çürümeye yüz tuttuğunu kaydetti.
    
Valilik öncülüğünde yaklaşık 2,5 yıl önce tarihi dokunun ayağa kaldırılması için yürüyüş düzenlediklerini ve kentin tarihi ve kültürel değerlerine dikkati çekmeye çalıştıklarını vurgulayan Savaş, bunun ardından hemen kolları sıvayarak belediye olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya başladıklarını belirtti. Belediye bünyesinde içerisinde sanat tarihçiden mimara ve şehir plancısına kadar alanında uzman personellerin bulunduğu Koruma Uygulama ve Denetleme Birimi'ni (KUDEP) kurduklarını ifade eden Savaş, şöyle devam etti:
    
''Oluşturduğumuz ekiple birlikte öncelikle 3 bin 500 metre uzunluğundaki Tarihi Uzun Çarşı'ya yakın bir yerde bulunan Çankaya ve Örnek Sokak'ta çalışmaya başladık. Yaptığımız çalışmaya, Örnek ve Çankaya Sokak'ta yer alan geleneksel Antakya evlerinin dış cephelerini Adana Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan izin alarak yapmaya başladık. Yaklaşık bin 150 evle ilgili başlattığımız çalışma hızlı bir şekilde ilerliyor. Restorasyonla evlerin dış cephesini aslına uygun olarak düzenliyoruz. Bu şekilde, harabe görünümünden kurtulan evler tekrar kente kazandırılıyor.''

Şu an çalışmayla eski evlerin yaklaşık yüzde 10'luk kısmını restore ettiklerini ve yaklaşık 7 milyon liraya yakın para harcandığını vurgulayan Savaş, ''Sokak Sağlıklaştırması Projesi''nin yıllarca sürebileceğini, ancak titizlikle ve sabırla restorasyonu sürdürdüklerini belirtti.
    
Tarihi Uzun Çarşı için de proje hazırlandı
    
Proje kapsamında Tarihi Uzun Çarşı için de proje hazırlandığını, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağını kaydeden Savaş, baharatçıdan ayakkabıcıya, kasaptan fırına ve konfeksiyona kadar sayısız iş yerinin yer aldığı, şehre dışardan gelenlerin en az bir kere ziyaret ettiği yıllara meydan okuyan çarşının üst kısmının da yer yer kapatılarak güzel bir görünüme kavuşturulacağını söyledi.
    
Antakya'nın geleneksel evleri, çarşısı ve Halep taşı döşenecek caddeleri ile tarihi zenginliğine ve dokusuna uygun bir görünüme kavuşturulması için çalıştıklarını dile getiren ifade eden Savaş, ''Proje sayesinde kentimizin turizmden hak ettiği payı arttırmasını amaçlıyoruz. Kentimiz, tarihi zenginlikleri, geleneksel evleriyle adından söz ettiren bir yer haline gelecek. Buraya gelen yerli ve yabancı misafirlerimiz mutlaka bir daha gelmek isteyecek hatta yanlarında başka kişileri de kentimize getirecek. Proje sayesinde kentimizin turizmden hak ettiği payı almasını amaçlıyoruz'' diye konuştu. Savaş, belediyenin yanı sıra valilikle kentteki birçok sivil toplum örgütünün de tarihi dokunun ayağa kaldırılması için çalışmalarda bulunduğunu, onların da atıl durumdaki evlerden satın alarak restorasyonunu yapmaya gayret gösterdiğini belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/antakyada-sokak-sagliklastirmasi-projesi_89692.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!