Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Antakya'nın Yeni Mozaik Müzesi 40 Dönüm Alana Kurulacak

Taban mozaiğinde Tunus'un Bardo Müzesi'nden sonra dünya ikincisi olan Antakya Arkeoloji Müzesi, 40 dönümlük alana kurulacak yeni müze ile dünya liderliğine oynayacak. Antakya'da 40 dönüm alana yapılacak yeni arkeoloji müzesinin projesi Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandı. Projesi onaylanan ve dünya standartlarında yapılacak yeni arkeoloji

Zaman Gazetesi
1 Antakya'nın Yeni Mozaik Müzesi 40 Dönüm Alana Kurulacak

Taban mozaiğinde Tunus'un Bardo Müzesi'nden sonra dünya ikincisi olan Antakya Arkeoloji Müzesi, 40 dönümlük alana kurulacak yeni müze ile dünya liderliğine oynayacak. Antakya'da 40 dönüm alana yapılacak yeni arkeoloji müzesinin projesi Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandı. Projesi onaylanan ve dünya standartlarında yapılacak yeni arkeoloji müzesinin inşaatına başlanılabilmesi için iş yapım ihalesi bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz tarafından Maşuklu beldesinde bulunan İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait olan 40 dönümlük araziye kurulacak yeni müze için uygun bulunmasının ardından yeni müze yerinin projesini hazırlayan mimarın Antakya'ya gelerek, projeyi yetkililere teslim ettiği öğrenildi.

Bugüne kadar bu kentte ortaya çıkan ve dünyanın en ünlü ustalarının eseri olan taban mozaiklerinin, sanat ve işçilik yönünden rakipsiz olduğu ancak, 1930'lu yıllarda, Fransız işgali sırasında bir bölümünün Antakya'da ilk kazı çalışmalarının yapıldığı dönemlerde çıkartılıp yurt dışına götürüldüğü ifade ediliyor. Paha biçilmez değerdeki mozaiklerin bugün ABD, İngiltere ve Fransa'da 17 ayrı özel müzede sergilendiği, Hatay'da kalan 6 bin metrekare taban mozaiğinden ise toprak altındaki bu zenginliğe rağmen kent merkezindeki müzede yer darlığı nedeniyle sadece bin 350 metrekaresinin sergilenebildiği kaydediliyor. Alınan bilgilere göre, 4 bin 650 metrekare taban mozaiğinin ise Kırıkhan, Hassa, Antakya, İskenderun, Dörtyol ve Erzin ilçelerinde 12 ayrı noktada toprak altında jeotekstil ile korunarak bekletildiği, yer darlığı nedeniyle sergilenemeyen bu mozaiklerin Hatay'da 40 dönüm alanda kurulacak yeni müze ile sergileme fırsatı bulacağı belirtiliyor.

Maşuklu beldesinde 50 dönümlük araziye yapılacak yeni müzeyle taban mozaiğinde dünya rekoru kırmanın yanı sıra depoda bekletilen 35 bin eserin de sergilenmesi sağlanacak.

ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/antakyanin-yeni-mozaik-muzesi-40-donum-alana-kurulacak_83789.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • yeri güzel çünkü st piere kilisesine yakın. tramvay da oraya kadar giderse köprü başı biraz olsun rahatlar. oteller de oraya kurulursa,gelecekte st piere hac yeri olursa, antakya'nın bakir olarak kalan bölgesi düzenli bir yapılaşmayla çok güzel olur. gelecekte büyükşehir belediyesine yakışır bir şehir olur, ama çarpık yapılaşmayı önlemek şart. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!