Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Antalya Özelleşti!

Yakın zamana kadar kayıtlarda Hazine arazisi olarak gözüken ve Atatürk Kültür Parkı içindeki falezlerden başlayarak Meltem ve Soğuksu mahallelerinin bir bölümünü içine alan 9 bin dönümlük arazi, mahkeme kararıyla özel mülkiyete geçti.

Milliyet Gazetesi
Antalya Özelleşti!

2 yıl önce açılan, ancak geçen yıl karara bağlanan mülkiyet davası Antalya'yı sarstı. Yakın zamana kadar kayıtlarda Hazine arazisi olarak gözüken ve Atatürk Kültür Parkı içindeki falezlerden başlayarak Meltem ve Soğuksu mahallelerinin bir bölümünü içine alan 9 bin dönümlük arazi, mahkeme kararıyla özel mülkiyete geçti.

Temyizden de davacılar lehine sonuçlanan karara göre, Sheraton, Falez Otel, Tenis İhtisas Kulübü, içinde AKM ve Cam Pramit'in de içinde bulunduğu Atatürk Kültür Parkı, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin dev bir stadyum yapmaya çalıştığı 100. Yıl Spor Kompleksi, Antalya Devlet Hastanesi, Antalyaspor tesisleri, Antalya Adliye Sarayı, Meltem Halk Pazarı, Antkoop Siteleri ve Soğuksu Kapalı Pazaryeri'ni de içine alan 9 bin dönümlük arazi şahıs malı.

Antalya kent merkezinde kamu arazisi olarak gözüken bu dev alan, Hazine tarafından belediyelere devredildiği 1970'li yıllarda imara açılmış, birçok kamu kurumu da binalarını bu bölgeye yapmıştı. Cadde ve sokakları bile içine alan davanın sonuçlanmasının ardından harekete geçen mülk sahipleri, arazi üzerindeki yapıların yıkılıp terk edilmesini istedi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, "Mahkeme kararlarına saygılı olmak zorundayız. Yapacak bir şey yok" dedi.

Arazi sahipleri ortada yok
Kamuoyunun pek haberdar olmadığı dava, Soğuksu Kapalı Semt Pazarı'ndaki esnafın isyanıyla duyuldu. Mahkeme kararıyla özel mülkiyet olan pazarın boşaltılması istenince Antalya Semt Pazarcılar Odası, mülk sahipleriyle anlaşıp pazaryerini satın almak istedi. Oda yöneticileri, mülk sahiplerinin istediği 1.5 milyon YTL'yi esnaftan toplamaya kalkışınca ise ortalık karıştı. Esnaf, daha önce para vererek yaptırdıkları pazaryerine bir kez para istenmesine tepki gösterirken Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, "Satın almazsak, yıkım kararı uygulanacak ve esnaf mağdur olacak" açıklamasında bulundu.

52 yıllık hukuk savaşını kazanan toprak zenginlerinin ise kimlikleri bilinmiyor ve hiçbiri ortaya çıkmıyor.

Mimarlar Odası: Osmanlı'dan beri devlet arazisi
Milliyet Akdeniz'in sorularını yanıtlayan Mimarlar Odası yetkililerinin sözleri soru işaretleri oluşturdu. Antalya Şubesi'nden bir yetkili şunları söyledi: Resmi kayıtlarda bu araziyle ilgili dededen, atadan miras kalan hiç tapu olmadığı gibi, Osmanlı döneminden kalma tapu kaydı da yok. Bu da gösteriyor ki, bu arazi Osmanlı'dan beri kamu malı. Öyleyse 480 kişi üzerine gözüken bu tapu nereden çıktı? Geriye bir ihtimal kalıyor, o da bu topraklar işgal edilmiş ve çıkan af yasalarıyla tapu elde edilmiş. Ancak, böyle olması için işgalcilerin arazi üzerine bina, bahçe gibi bir şeyler yapmış olması gerekirdi. Böyle bir şey de yok. Mahkeme nasıl böyle bir karar verdi bilmiyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/antalya-ozellesti_51604.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!