Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arsa Ve Vergi Teşviki Gelirse Konut Fiyatları Yarı Yarıya Ucuzlar

İnşaattaki durgunluğu gidermek için harekete geçen müteahhitler, 'orta ve alt gelir grubu'na hitap edecek projeler için devletin kapısını çalmaya hazırlanıyor.

Zaman Gazetesi



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2008\sektorel\59672.jpg" hspace=5 vspace=5>

İnşaattaki durgunluğu gidermek için harekete geçen müteahhitler, 'orta ve alt gelir grubu'na hitap edecek projeler için devletin kapısını çalmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede bazı ülkelerdeki uygulamalar mercek altına alındı. Vergi ve harçlarda indirimlere gidilmesi, arsa payından ve inşaat/malzeme işçiliğinden alınan KDV oranının düşürülmesi ve satış sözleşmesinden Damga Vergisi alınmaması gibi teşviklerin Türkiye'de de uygulanması isteniyor.

Soyak Genel Müdürü Emre Çamlıbel, arsa ve vergide teşvik verilmesi halinde 150 bin YTL'lik dairelerin fiyatının 75 bine kadar düşeceğini belirterek, "Satışlar artacağı için devletin elde edeceği gelir, meydana gelen teşvik kaybını kapatır, hatta üzerine bile çıkacak. Devlet, sektörden bugünkünden en az 3 katı daha fazla gelir elde edecek." öngörüsünde bulundu.

Türkiye'nin en büyük inşaat şirketlerinin üye olduğu Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), TOKİ ve Emlak GYO'nun birer temsilcisinin de yer aldığı bir çalışma grubu oluşturarak, dünyanın farklı ülkelerinde sosyal konut üretimi için geliştirilen devlet-müteahhit işbirliği modellerini rapor haline getirdi. İncelemesi için Vergi Konseyi'ne takdim edilen rapor, önümüzdeki günlerde de hükümete sunulacak.

Bankaların konut kredilerine uyguladıkları aylık faiz oranları yüzde 1,27'den başlıyor. Her yıl 600 bin konut ihtiyacının doğduğu Türkiye'de, mevcut faiz oranlarıyla ailelerin sadece yüzde 20'sinin konut kredisi ödeyebilecek güce sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu noktadan hareket eden sektör temsilcileri, faizlerin kısa sürede düşmesini beklemediği için daha ucuz konut yapmak üzere devletten bazı teşvikler istiyor. Çalışma grubuna başkanlık eden Soyak Genel Müdürü Emre Çamlıbel, TOKİ'ye gönderme yaparak, istatistiklerin, ucuz konut talebinin karşılanabilmesi için kamunun olduğu kadar, özel sektörün de devreye girmesi gerektiğini gösterdiğini kaydetti. Çamlıbel, "KDV, Damga Vergisi ve harçlardaki teşvik, daire fiyatlarını yüzde 20 düşürür. Arsa ve altyapısını kamu üstlenirse fiyatlar yüzde 25 daha düşer. Böylece şimdi 150 bin YTL olan bir daire 75-80 bin yeni liraya iner." dedi.

Çalışma grubunun yaptığı hesaba göre, özel sektöre verilecek teşvik Maliye'ye ek yük değil, aksine daha çok gelir sağlayacak. Emre Çamlıbel, "Önerilerimiz kabul edilirse, vergi teşviki, uygun arsa tahsisi gibi sebeplerle meydana gelecek gelir kaybının 3 katı oranında vergi kazancı sağlanacak. Kurumlar Vergisi, istihdam artışı dolayısıyla ortaya çıkacak olan Gelir Vergisi, SSK gelirlerindeki artış, ekonomiye kazandırılacak arsa geliri üzerinden alınan vergi resim ve harçlar, artan rayiç değerden ötürü alınacak Emlak Vergisi'ndeki artış, kâr dağıtımı nedeniyle oluşacak Gelir Vergisi stopajlarındaki artışlar sayesinde devlet bu işten daha kârlı çıkacak." değerlendirmesinde bulundu. GYODER Yönetim Kurulu üyesi ve Emlak GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, dünyadaki örnekler gibi özel sektör kaynakları ile atıl arazilerin başarıyla ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi. Krea Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal da vergi ve arsa teşvikiyle özel sektörün önünün açılmasını istedi.


http://www.yapi.com.tr/haberler/arsa-ve-vergi-tesviki-gelirse-konut-fiyatlari-yari-yariya-ucuzlar_59672.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!