Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arsenik Kavgası Çıktı

CHP'den tekrar aday olan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun önceki gün Halkapınar Arsenik Arıtma Tesisi'nin açılışında arsenik tartışmasıyla ilgili söylediği ve Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü'nün içme suyundaki arsenik oranlarıyla ilgili İZSU'dan farklı sonuçlar ortaya koyduğuna yönelik sözleri, kavga çıkardı.

Yeni Asır Gazetesi
Arsenik Kavgası Çıktı

İzmir'de arıtma tesislerinin devreye girmesi ve yoğun yağışlar, bitme noktasına gelen içme suyundaki yüksek arsenik sorunuyla ilgili tartışmalar, seçim öncesi yeniden alevlendi. CHP'den tekrar aday olan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun önceki gün Halkapınar Arsenik Arıtma Tesisi'nin açılışında arsenik tartışmasıyla ilgili söylediği ve Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü'nün içme suyundaki arsenik oranlarıyla ilgili İZSU'dan farklı sonuçlar ortaya koyduğuna yönelik sözleri, kavga çıkardı.

Kocaoğlu'nun söylediği, "Hıfzıssıhha ve İZSU'nun arsenik ölçümleri, birbirini tutmuyor", "3.5 milyon insanın yaşadığı bir şehirde manipülasyon olmaması ve fırtına ekilmemesi gerekiyor" sözlerine, İzmir Valiliği ve AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkanı Taha Aksoy, sert tepki gösterdi. Valilik, Hıfzıssıhha İzmir Laboratuvarı'nın akredite olmasına rağmen İZSU'nun arsenik konusunda akredite edilmiş referans laboratuvara sahip olmadığını açıkladı. Aksoy ise, Kocaoğlu'nu, bu iddiasını ispatlamaya çağırdı.

En yetkinidir

Konuyla ilgili ilk açıklama, İzmir Valiliği'nden geldi. Yapılan yazılı açıklamada, Kocaoğlu'nun Hıfzıssıhha laboratuvarlarıyla kıyasladığı İZSU laboratuvarının, arsenik ölçümleri konusunda Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmediğine vurgu yapıldı. "İZSU, içme sularında bulunabilecek ağır metaller konusunda TÜRKAK tarafından sadece demir, alüminyum, mangan elementleri konusunda akredite edilmiştir. Yani İZSU Laboratuvarı, arsenik ölçümü konusunda referans laboratuvar değildir" denilen açıklamada, "İzmir Bölge Hıfzıssıhha Müdürlüğü, su analizleri konusunda tüm Türkiye'de bulunan 8 Hıfzıssıhha Laboratuvarı içerisinde en yetkin olanıdır. Arsenik dahil olmak üzere 14 ağır metal element konusunda TÜRKAK tarafından sertifikalandırılmıştır. Dolayısıyla arsenik ölçümü konusunda referans laboratuvar konumundadır. Hıfzıssıhha Laboratuvarı'nda numune güvenliği ile ilgili otomasyon mevcut olup, numune ve tahlil sonuçlarına personelin müdahalesi söz konusu değildir."

Yapılacak analizler öncesi numune alımının Valilik talimatıyla, Sağlık Müdürlüğü, İzmir Bölge Hıfzıssıhha ve İZSU temsilcilerinin katılımıyla müştereken yapıldığına da dikkat çekilen açıklamada, "17 Haziran 2008 tarihinden bu yana alınan numunelerin sonuçları İzmir Valiliği tarafından kamuoyuna her hafta düzenli olarak duyurulmaktadır. Bu uygulama, yine Valilik makamının ikinci bir talimatına kadar sürdürülecektir" denildi.

Hoşuma gitmedi

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Taha Aksoy ise, MTK Tekstilciler Çarşısı'na yaptığı ziyarette, bu sözlerinden dolayı yüklendiği Kocaoğlu'nu ispata çağırdı. Kocaoğlu'nun, Türkiye'nin en güvenilir kurumunu manipülasyon yapmakla suçladığını belirten Aksoy, şunları söyledi:

"Bu suçlama, bir kamu kurumu yöneticisinin başka bir kamu kurumuna yapacağı en ağır suçlamadır. Bugüne kadar Kocaoğlu'nun dürüstlüğüyle ilgili kendisine hiçbir imada bile bulunmadım. Ama o, olmayan bir şeyi var dediğinde, bunu basının önünde açıklamak zorundadır. Bu da hiç hoşuma gitmiyor. Arseniğin varlığını başka bir belediye başkanından öğrenmek ne kadar hoşuma gitmediyse, bir İzmirli olarak beni ne kadar rencide ettiyse, bu da aynı ölçüde üzmüştür. Bu konuda İzmirlilerin çektiği sıkıntıları görmezden gelerek, arseniğin aslında zararlı bir madde olmadığını anlatmaya çalışmasını da hayretle karşılıyorum."

Kocaoğlu'nun yaptığı açıklamalardan dolayı üzüntü duyduğunu belirten Aksoy, şöyle devam etti:

"Sayın başkanı, dostluğundan övünç duyduğum bir insan olarak tarif ettim. Kendi kişisel sorunlarımı bile görüşebilecek derecede yakın bulduğum Kocaoğlu ile Üniversite Oyunları'nda asker arkadaşı gibi, gece gündüz birlikte çalıştık. O günleri paylaştığım başkan hakkında olumsuz bir şey söylemekten kaçınırken, gözümün içine baka baka bunları söylemesine kırıldım. Eğer yarışacaksak, mevcut durumu tespitte de, ileriye dönük sözlerde de samimi, tutarlı dürüst olmalıyız. Tutamayacağımız sözleri vermemeliyiz."

Neler söylemişti?

Aziz Kocaoğlu, Halkapınar Arıtma Tesisi açılışında şunları söylemişti:

* İzmir Hıfzıssıhha Enstitüsü tarafından yapılan testlerin sonuçlarıyla İZSU'nun tescilli laboratuvarında yapılan testlerin sonuçları arasında büyük farklar var. Bunun üzerine, birlikte numune almaya başladık. 3.5 milyon insanın yaşadığı bir kentte manipülasyon olmaması, fırtına ekilmemesi gerekiyor.
* En az 10 ilin suyunda arsenik sorunu varken, İzmir'in suyu için müfettiş görevlendirildi. Ölçümler sırasında Hıfzıssıhha Enstitüsü ile de sorunlar yaşadık. En son dün yapılan ölçümlerde bile farklılıklar bulunuyor.
* Hıfzıssıhha, İzmir'in suyunda bor icat etti. Bor, İzmir'in suyunun tarihinde yoktur. Hiçbir devlet memuru ya da kurumunun, böyle bir davranış içinde olma yetkisi yoktur.

http://www.yapi.com.tr/haberler/arsenik-kavgasi-cikti_67016.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!