Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Artık Doğalgaz Santrali İzni Verilmesin

Enerji sektörünü buluşturan 15. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ICCI'de Türkiye'nin doğalgaza bağımlılığı gündeme oturdu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için alınacak tedbirler sonucunda elektrik üretiminde doğalgazın payının 2020'ye kadar tedricen

Sabah Gazetesi
Artık Doğalgaz Santrali İzni Verilmesin

Enerji sektörünü buluşturan 15. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ICCI'de Türkiye'nin doğalgaza bağımlılığı gündeme oturdu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için alınacak tedbirler sonucunda elektrik üretiminde doğalgazın payının 2020'ye kadar tedricen azaltılmasının hedeflendiği söylerken TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, yeni doğalgaz santrallerinin yapımına izin verilmemesini istedi.

45 ili özel aydınlatır

Köktaş özelleştirmeler konusunda 2008'de yakalanan ivmenin 2009 içinde de hız kesmeden süreceğini kaydetti. Köktaş, Çoruh ve Osmangazi elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi sonrasında yıl sonuna gelindiğinde özel sektöre devredilen il sayısının 45'e ulaşacağının da altını çizdi. Köktaş elektrik üretiminde yerli kaynaklara önem verileceğini belirtti. Soner Aksoy ise halen elektriğin yüzde 55'inin doğalgazdan üretildiğine işaret ederek, "Bu dengeleri sarsan bir olay. Başkan Köktaş'tan öğreniyorum halen doğalgazla alakalı lisans verilmesi devam ediyormuş. Elektrik üretiminde 2020 yılında doğalgazın payının yüzde 20'lere inmesi için artık lisans vermiyoruz demek lazım" diye konuştu. Aksoy bunun ilan edilmesi durumunda yatırımcının daha hızlı bir şekilde yerli kaynaklara yöneleceğini de söyledi. Halen EPDK'da başvuru aşamasında 14 gaz santrali bulunuyor. Gazetecilerin toplantı sonrası "Herkes yenilenebilir enerji ile ilgili kanunu bekliyor" demesi üzerine, Aksoy, "Önce petrol ve gaz borsası ile ilgilensinler" diye konuştu.

Talebi karşılamak için 1 trilyon $ yatırım gerekli

Zorlu Enerji Grubu Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, dünya enerji talebinin 2030'a kadar yılda ortalama yüzde 1.6 artışla yüzde 45 oranında büyümesinin beklendiğini belirterek, bu artışı karşılayabilmek için yılda 1 trilyon doların üstünde yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

Fuarda hidrojen enerjili ev

15. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı'nda güneş, rüzgâr ve hidrojen enerjisinin bir evin ihtiyacını karşılamada kullanıldığı küçük gezici ev projesi ile yakıt pilli yolcu taşıma aracı ve hibrid scooter gibi çalışmalar sergileniyor. Yüksek lisans öğrencilerinin tasarladığı gezici ev, bir mutfak, bir banyo ve bir yaşam odası ünitesinden oluşan, 15 metrekarelik boş alana sahip hareket ettirilebilir bir konteynır özelliği taşıyor.



General Electric: Yasa iyiyse türbin fabrikası kurabiliriz

General Electric'in Enerji Bölümü'nün Türkiye Genel Müdürü Mete Maltepe, rüzgârda yeni yasayla birlikte olumlu bir ortamın oluşması durumunda rüzgâr türbini için üretim fabrikası kurabileceklerini bildirdi. Böyle bir yatırım yapmak için pazarın büyük ve sürekli olması gerektiğine dikkat çeken Maltepe, "Bu konuda özellikle ihracat kredisi de verilebilmeli. Nihai karar vermiş değiliz ama yeni yasayı bekliyoruz. Olumlu değişiklikler olursa yatırımı düşünebiliriz" dedi. Maltepe, rüzgar enerjisine verilen teşviklerin de AB seviyesine gelmesi gerektiğini vurguladı.

Çöp ve atıktan elde edilecek elektriğe 4.5 cent teşvik geliyor

Türkiye Kojenerasyon Derneği Başkan Yardımcısı Süleyman Bulak yenilenebilir enerji yasasında çöpten ve atıktan elde edilecek elektrik enerjisi için 14.5 centlik bir teşvik öngörüldüğünü belirtti. Bulak, İstanbul'da Kemerburgaz'da kurulan ve Şile'de yapımı devam eden toplam 40 megavatlık çöpten elektrik üretim tesisinin maliyetinin 25 milyon euro olduğunu, bu tesislerin yıllık 600 bin aracın karbon salınımına eşdeğer bir sera gazı salınımını azalttığını dile getirdi. Bulak ayrıca yasa taslağında 25-28 cent civarında teşvik verilmesinin de gündemde olduğunu kaydetti.

TPAO çimento ile kapattığı kuyuda bu kez petrolü buldu

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, son 10 günde 3 müjde aldıklarını bildirdi. 17. Uluslararası Petrol ve Gaz Kongresi'nde konuşan Uysal, Adıyaman çevresinde 12 yıl önce açılan Elbey-1 kuyusunda petrol bulunduğunu söyledi. Uysal, o günkü teknolojilerle petrol tespit edilemediği için çimento ile kapatılan kuyuda, yeniden yapılan değerlendirmeler sonucu petrol varlığının tespit edildiğini anlattı. Uysal, "Daha önce 'petrol yok' diye terk etmiştik. Rezervin 5 milyon varilden daha az olduğunu düşünmüyoruz'' diye konuştu. Gaziantep civarında Doğubaşpınar- 1 kuyusunda da petrol bulduklarını bildiren Uysal, petrolün kalitesinin de kendilerine ümit verdiğini ifade etti. Uysal, Yuvaköy-1 kuyusunda 6 bin 112 metreye inilmesini de rekor olarak açıkladı.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/artik-dogalgaz-santrali-izni-verilmesin_68998.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!