Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Aşırı Üretim Çimeto'da Rekabeti Sertleştirecek

Türk çimento sanayii, 2008 yılında sektördeki kapasite artışının rekabeti daha da sertleştirmesini bekliyor. Yükselen hammadde ve enerji fiyatları da yeni yılda sektörü zorlayacak temel unsurlar olarak görülüyor.

Referans Gazetesi



ürk çimento sanayii, 2008 yılında sektördeki kapasite artışının rekabeti daha da sertleştirmesini bekliyor. Yükselen hammadde ve enerji fiyatları da yeni yılda sektörü zorlayacak temel unsurlar olarak görülüyor.

Yıllık yaklaşık 52.5 milyon tonluk üretim hacmiyle dünyadaki en büyük çimento üreticileri arasında onuncu sırada yer alan Türk çimento sanayiinin 2008 üretim hacminin, 8-13 milyon ton artması bekleniyor.
OYAK Çimento ve Otomotiv Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, Türkiye'de çimento üretim kapasitesindeki genişlemenin aşırı üretimle sonuçlanabileceğini belirtiyor. Çağlar, "Yaklaşık 13 milyon tonluk yeni bir kapasitenin 2008'de işletime girmesi bekleniyor. Bu yeni kapasitenin pazar ihtiyacından fazla olduğuna ve sert bir rekabeti doğuracağına inanıyoruz" diye konuştu. Çağlar, artan kapasitenin Türkiye'nin yeni yatırım yapılan bazı bölgelerinde çimento fiyatlarını düşüreceğine inandığını da belirterek şunları söylüyor: "Sanayide 2008 içerisinde hiç kriz beklemiyoruz. Türk pazarı büyüyor ve konut alanındaki gelişmeler bu büyümenin temel taşlarından biri."

Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı ve Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanvekili Erhan Kamışlı da aynı görüşte. Sabancı üretim kapasitesini 2008'de üç milyon tona kadar artıracak. Türkiye'nin üretim kapasitesinin bu kadar hızlı arttığının tarihte ilk kez görüldüğünü söyleyen Kamışlı, "Artan kapasiteyle birlikte firmaların bunu nasıl hazmedeceği ve bunun rekabeti nasıl etkileyeceği soruları 2008'deki başlıca zorluklar olacak" diyor.

Enerji maliyetleri büyük sorun
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Adnan İğnebekçili enerji fiyatlarındaki artışın da çimento endüstrisi için önemli bir zorluk teşkil ettiğini söyledi. İğnebekçili, "Orta ve uzun vadede Türk çimento endüstrisini etkileyecek en ciddi negatif unsurlar sektörün rekabet gücünü olumsuz etkileyen yüksek enerji maliyetleri ve Türkiye, Kyoto Protokolü'ne göre karbondioksit emisyonunu azaltırsa üretim kapasitesinde doğacak zorluklardır" sözlerini sarfetti. Celal Çağlar da enerji maliyetlerindeki artışın 2007'de OYAK'ı etkilediğini belirtiyor. Çağlar, "Çimento sektörü enerji maliyetlerinden sıkıntı duyuyor. Geçen yıl kömür fiyatlarının resmen iki katına çıkmasıyla durum daha da ciddileşti. Klinker maliyetlerimizin yaklaşık yüzde 50'sini kömür ve elektrik oluşturuyor. Bu sayı 2008'de yüzde 60'ın üzerine fırlayacak. Sınai elektrikte beklenen yüzde 10'luk artış bu hesaplamalara henüz dahil değil" diye konuştu.
Kamışlı ise enerji maliyetleri konusunda öngörüde bulunuyor: "2008 başlarında yaklaşık yüzde 15 olacak enerji fiyatlarındaki artış ve iki katından fazla artan kömür fiyatları üreticiler için bir zorluk olacak."

Türk çimento sanayii, 2008 yılında sektördeki kapasite artışının rekabeti daha da sertleştirmesini bekliyor. Yükselen hammadde ve enerji fiyatları da.

http://www.yapi.com.tr/haberler/asiri-uretim-cimetoda-rekabeti-sertlestirecek_59036.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!