Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Asırlık Evler Yıkılma Tehlikesi ile Karşı Karşıya!

100 yıllık kerpiç evler, çoğalan varislerin arazileri paylaşamaması sonucu, bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya yüz tuttu.

yapi.com.tr
Asırlık Evler Yıkılma Tehlikesi ile Karşı Karşıya!

DHA'nın haberine göre, Muğla'nın Fethiye İlçesi'ne bağlı Seki Beldesi'nde saman ve çamur karışımının taşla örülmesiyle inşa edilen 100 yıllık kerpiç evler, çoğalan varislerin arazileri paylaşamaması sonucu, bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya yüz tuttu.

Fethiye'nin Antalya sınırında yer alan Seki Beldesi'ndeki kerpiç evlerin yaşları 70 ila 100 yıl arasında değişiyor. Saman ve çamur karışımı harcın, taşları birbirine yapıştırmasıyla inşa edilen evler, ahşap işlemeleriyle dönemin mimarisine ışık tutuyor. Genellikle 2 katlı olarak inşa edilmiş yapılar, sahipleri yaşamını yitirdikten sonra çoğalan varislerin arazi paylaşımında yaşadığı anlaşmazlıklar yüzünden uzun yıllardır kullanılmıyor. Bakımsızlık yüzünden harabeyi andıran evlere, her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için artık kimse giremiyor.

'Çatılara bakım yapılmazsa, yıkılır'

Sayıları 50'yi bulan kerpiç evlerin çatılarında bakım yapılmadığı için yıkılmaya yüz tuttuğunu söyleyen belde sakinlerinden 71 yaşındaki Zeynep Dumlu, bu evlerin çocukluk yıllarından bu yana ayakta olduğunu söyledi. Son 30 yılda değişen inşaat teknikleri nedeniyle, yeni kerpiç evlerin yapılamadığına dikkat çeken Dumlu, "Kerpiç ev yapmak zahmetli bir iştir. Çamur ve saman karışımından elde edilen harç, örülen taşların arasına sürülür. Eğer doğrudan yağmura maruz kalmazsa çok dayanıklıdır. Ancak bugüne gelindiğinde, evlerin çoğu kendi haline bırakıldı. Çatılar eskidi ve su alıyor. Bu da ağaçtan yapılan tavanı çürütüyor, çamur sıvalı duvarları ve kerpiçten iç duvarları günden güne yıkılıyor" diye konuştu.

'Ata mirasına sahip çıkılmalı'

1963 yılında Seki Beldesi'ne yerleştiğini söyleyen Şevket Özgür de kerpiç evlerin mutlaka ayakta tutulması gerektiğini söyledi. Bu yapıların nem ve rutubet tutmadığı için çok sağlıklı olduğunu anlatan Özgür, "Kerpiç evler artık yok olmanın eşiğinde. Oysa bu evlerin ayakta durması gerekir. Birçoğu çoktan yıkıldı. Son kalanlar ise yıkılmaya yüz tuttu. Her evin birden fazla mirasçısı var. Bu yüzden paylaşımda sıkıntılar doğuyor. Ancak paylaşamasalar bile bir araya gelip atalarının mirasına sahip çıkmaları, yok olmalarını engellemeleri gerekir" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/asirlik-evler-yikilma-tehlikesi-ile-karsi-karsiya_106743.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!