Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

ASKİ'den Baraj Gezisi

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, Ankara’daki barajlarda kentin sekiz aylık gereksinimini karşılayacak 271 milyon metreküp su bulunduğunu bildirdi.

Hürriyet Gezisi
ASKİ'den Baraj Gezisi

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, Ankara’daki barajlarda kentin sekiz aylık gereksinimini karşılayacak 271 milyon metreküp su bulunduğunu bildirdi.

Ankara’ya su sağlayan Çamlıdere, Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar barajları ve barajlara su sağlayan havzaların doluluk durumunu göstermek amacıyla basın mensupları için gezi düzenlendi. ASKİ Genel Müdürü Kılıç, Çamlıdere barajında yaptığı açıklamada, Ankara’da son yıllarda çok şiddetli bir kuraklık yaşandığını, buna bağlı olarak kentin en önemli su kaynağı olan barajlara gelen yağışların da azaldığını söyledi.

Ankara’nın barajlarının aldığı yağış oranının 2004’te 450 milyon metreküp, 2005’te 390 milyon metreküp, 2006’da 250 milyon metreküp, 2007 yılında ise 170 milyon metreküpe kadar düştüğünü bildiren Kılıç, "Barajlarımızdaki su rezervi de son yıllarda tarihinin en düşük seviyelerine inmişti" dedi. Sorunun sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın yaşadığı bir sıkıntı olduğunu ifade eden Kılıç, Ankara’ya su sağlayan barajların şehrin su ihtiyacını karşılayamaz hale geldiğini ve bu durumu engellemek için acilen Kızılırmak Projesi’ni uygulamaya geçirdiklerini söyledi.

Kızılırmak sisteminin batıdaki barajlardan farklı yağış rejimine sahip olduğu için susuzluk döneminde "Ankara’nın sigortası" olduğunu belirten Kılıç, Kızılırmak havzasının yıllık ortalama 35,8 milyar metreküp yağış potansiyeline sahip olduğunu kaydetti. Konuya ilişkin İstanbul Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı raporda da acilen Gerede yerine farklı havzada yer alan Kızılırmak projesinin gerçekleştirilmesi gerektiğinin belirtildiğini ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

"Gerede’nin yapım süresi, proje aşamaları da dahil beş yıldır. Buna karşın Kızılırmak çok daha kısa bir sürede bitirilebilecek bir proje olduğundan yapımı öne alınmış ve bir yıl gibi rekor bir sürede tamamlanarak, Ankara susuz kalmaktan kurtulmuştur. 2008 yılı Mayıs ayından itibaren düzenli olarak su çekilen Kızılırmak siteminden bugüne kadar 100 milyon metreküp su şehre verilmiştir."

Son dönemlerde Ankara’ya yağan karın barajlara olumlu katkısı olduğunu bildiren Kılıç, "Barajlarda sekiz aylık gereksinimi karşılayacak 271 milyon metreküp suyumuz var. Ocak ve Şubat ayında yağan kar barajlara 150-160 milyon metreküp su sağladı" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/askiden-baraj-gezisi_67163.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!